LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Dobre vijesti

Erasmus u UK: evo što će biti s europskim studentima nakon Brexita

Iako se u narednim mjesecima tek trebaju održati pregovori, britanska Vlada izjavila je kako je otvorena za buduće sudjelovanje na Erasmus+ projektima.

Iako se u narednim mjesecima tek trebaju održati pregovori, britanska Vlada izjavila je kako je otvorena za buduće sudjelovanje na Erasmus+ projektima.

Nakon brojnih pregovora, prosvjeda, političkih drama i preokreta u trajanju od gotovo tri godine, Ujedinjeno Kraljevstvo napustilo je Europsku uniju 31. siječnja 2020. Osim što ima utjecaja na svjetsku trgovinsku razmjenu, putovanja i mobilnost, do sada nije bilo poznato kakva će biti sudbina Erasmus+ programa nakon Brexita

Cilj Erasmus+ programa, najuspješnijeg programa mobilnosti, jest poticati stjecanja novih iskustava u području obrazovanja, jezika i kulture i promicati suradnju među visokoškolskim ustanovama i organizacijama. Od njegovih početaka do danas više od tri milijuna europskih studenata dobilo je priliku obrazovati se u inozemstvu.

Čini se kako je važnost Erasmusa prepoznala i Vlada Ujedinjenog Kraljevstva jer je, bez obzira na Brexit, izjavila kako će ostati otvorena za suradnju s Erasmus+ programima u razdoblju od 2021. do 2026. godine  

U priopćenju Nacionalne agencije za provedbu programa Erasmus+ i Europske snage solidarnosti Ujedinjenog Kraljevstva stoji: 

- Prema uvjetima sporazuma o povlačenju koji predviđa pojedinosti izlaska Velike Britanije iz EU-a 31. siječnja 2020. predviđeno je da će Velika Britanija i dalje u potpunosti sudjelovati u programima do kraja njihovog trajanja navedenog u članku I.2 Sporazuma o delegiranju ovlasti za provedbu programa Erasmus+ i Europske snage solidarnosti. Slijedom navedenog, sudjelovanje Velike Britanije u programima Erasmus+ i Europske snage solidarnosti u ovom trenutku ostaje nepromijenjeno.

Čini se da će, bez obzira na Brexit, europski studenti zahvaljujući Erasmus+ programu i dalje moći studirati na sveučilištima u Ujedinjenom Kraljevstvu

FOTO: PIXABAY