LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Profesionalizacija zanimanja

Četiri europske organizacije razvijaju edukacijsku „online“ platformu za radnike s mladima

Centar tehničke kulture Rijeka s trima partnerima, koji zapošljavaju i surađuju s brojnim radnicima s mladima u svakodnevnom radu, razvija edukacijsku platformu namijenjenu radnicima s mladima. Ideja je razviti njihova znanja i vještine u područjima suradnje s relevantnim dionicima, utjecaja na politike za mlade, dosezanja do mladih te korištenja ICT alata u radu.

Centar tehničke kulture Rijeka s trima partnerima, koji zapošljavaju i surađuju s brojnim radnicima s mladima u svakodnevnom radu, razvija edukacijsku platformu namijenjenu radnicima s mladima. Ideja je razviti njihova znanja i vještine u područjima suradnje s relevantnim dionicima, utjecaja na politike za mlade, dosezanja do mladih te korištenja ICT alata u radu.

Dok je rad s mladima u nekim europskim zemljama formaliziran i standardiziran, a u drugima nije, ono čemu teži Europska komisija kroz ciljeve programa Erasmus+ jest profesionalizacija zanimanja radnika s mladima. Tog su se posla uhvatile i četiri europske organizacije okupljene oko projekta Youth Work HD koje će tijekom dvogodišnjeg razdoblja razviti online platformu za učenje radnika s mladima. Zajednička ideja vodilja partnerskog konzorcija jest da radnici s mladima imaju specifična znanja i vještine koje im omogućuju da kvalitetno obavljaju svoj posao, bili oni treneri u sportskim klubovima s bogatim znanjem iz sportske pedagogije, voditelji umjetničkih radionica s kreativnim idejama ili pak edukatori u neformalnom sektoru koji nadopunjuju rupe formalnog sustava obrazovanja.

Partneri na projektu, Centar tehničke kulture Rijeka (Hrvatska), European Grants International Academy Srls Unipersonale (Italija), Latvian Information and Communications Technology Association (Latvija) i Langas į ateitį (LItva), koji zapošljavaju i surađuju s brojnim radnicima s mladima u svakodnevnom radu, zaključili su da za jačanje struke treba postaviti zajednički temelj. Stoga su prijavili ovaj projekt kojim će razviti online edukacijsku platformu i radnicima s mladima ponuditi set znanja i vještina za koje smatraju da će ih ojačati i poboljšati njihov rad te omogućiti efikasniju suradnju s dionicima i djelotvornije prepoznavanje potreba mladih. To su: suradnja s relevantnim dionicima u području mladih, donošenje i utjecaj na politike za mlade, dosezanje do mladih kroz svakodnevnu komunikaciju te korištenje ICT alata u radu.

Prvih šest mjeseci projekta Youth Work HD već je iza ove četiri partnerske organizacije. U međuvremenu su one razvile i provele istraživanje o potrebama radnika s mladima. Rezultati su predstavljeni na partnerskom sastanku održanom prošloga tjedna, od 11. do 13. travnja u Vilniusu. Nešto više od 500 radnika s mladima, koji većinom dolaze iz četiri države iz kojih dolaze partnerske organizacije na projektu, istaknulo je dosezanje do mladih kao najvažniji set znanja i vještina u svom svakodnevnom radu te veliku želju za suradnjom i razmjenom znanja i vještina s kolegama. Upravo će im to omogućiti platforma.

Koordinator je projekta Centar tehničke kulture Rijeka koji je projekt prijavio na natječaj Agencije za mobilnost, koja je pak nakon evaluacijskog procesa odobrila njegovo financiranje. On je bio zadužen za provedbu istraživanja među hrvatskim radnicima s mladima.

Prema provedenom istraživanju, prosječna je dob radnika s mladima u Hrvatskoj 33 godine, s većim udjelom ženskih radnika s mladima (80 posto), u odnosu na muške. Taj posao najčešće obavljaju osobe koje su završile različite fakultete, i to društveno-humanističke smjerove (npr. Hrvatski studiji, Filozofski fakultet, Pravni fakultet, Studij za socijalni rad te Fakultet političkih znanosti). Poklapajući se s podacima prijašnjih istraživanja, anketa je pokazala najveću zastupljenost osoba s visokom stručnom spremom (50 posto) u sferi rada s mladima i za mlade. Slijede ih osobe koje imaju srednju stručnu spremu (17 posto) te osobe s višom stručnom spremom (16 posto). Najmanji postotak predstavljaju oni sa završenim poslijediplomskim studijem (5 posto) te trenutni polaznici stručnog osposobljavanja (2 posto) i obveznog obrazovanja (2 posto). Kao najvažniji aspekt svog rada ispitanici su naveli dopiranje do mladih (95 ispitanika), zatim suradnju s ključnim dionicima (49 ispitanika), utjecaj na politike mladih (34 ispitanika) te na kraju uporabu/korištenje digitalnih alata (19 ispitanika).

Iako u Hrvatskoj postoje organizacije i pojedinci koji se bave radom s mladima, u formalno-pravnom smislu ne postoji profesija radnika s mladima (eng. youth worker), što je jedna od zapreka za uspješno obavljanje ovog posla. Standardizacijom zanimanja kojom se utvrđuju ključni poslovi te kompetencije potrebne za obavljanje poslova za specifično zanimanje, postavljaju se temelji za razvoj područja rada s mladima, tvrde u CTK Rijeka.

FOTO: CENTAR TEHNIČKE KULTURE RIJEKA