LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Sveučilište u Zagrebu

Čak 12 fakulteta dobilo oko 1,7 milijuna kuna za poboljšanje studija internacionalizacijom

Bespovratna sredstva u iznosu od oko 1,7 milijuna kuna dodijeljena su dvanaest hrvatskih sveučilišta u svrhu provedbe projekata radi poboljšanja kvalitete i relevantnosti visokoga obrazovanja internacionalizacijom.

Bespovratna sredstva u iznosu od oko 1,7 milijuna kuna dodijeljena su dvanaest hrvatskih sveučilišta u svrhu provedbe projekata radi poboljšanja kvalitete i relevantnosti visokoga obrazovanja internacionalizacijom.

Dvanaest je zagrebačkih fakulteta dobilo sredstva za provedbu projekata radi poboljšanja kvalitete i relevantnosti visokoga obrazovanja internacionalizacijom. Riječ je o bespovratnim sredstvima koja su osigurana iz Europskoga socijalnoga fonda, operativnoga programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020, u iznosu od oko 1,7 milijuna kuna za većinu projekata. 

Potreba za projektima bila je velika kako bi studiji bili što kvalitetniji, a zbog čega je došlo do potrebe za održavanjem studija na engleskom jeziku konkretnim je primjerom objasnio dekan FKIT-a prof. dr. sc. Tomislav Bolanča kada je riječ o spomenutome fakultetu.

– Potreba je za održavanjem studija sa znanjima o zaštiti okoliša na engleskom velika. Naime, naš fakultet obrazuje ljude koji većinom odlaze u privatne gospodarske subjekte s kojima imam odličnu suradnju i komunikaciju ne samo u stručnom i znanstvenom području, već ih uključujemo i u rasprave o programima i potrebama koje industrije iz naših susjedstva trebaju. I upravo su oni ukazali da naši studenti otežano komuniciraju u struci na engleskom jeziku. Svjesni ste sigurno koliko već ima u Hrvatskoj stranih tvrtki koje zapošljavaju kemičare. Stoga želimo povećati zapošljivost naših studenata kako u Hrvatskoj, tako i u Europskoj uniji. Uz to, kako postoji sve veći interes stranih studenata za naš fakultet putem mobilnosti, smatramo da će ovo doprinijeti i internacionalizaciji našeg fakulteta.

Projekti će se odvijati s ciljem internacionalizacije hrvatskog sustava visokoga obrazovanja i unaprjeđenja njegove kvalitete u razdoblju od jedne pa čak do tri godine, a provest će se na sljedećim fakultetima:

  • Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije – Diplomski studijski program na engleskom jeziku Chemical and Environmental Technology

  • Stomatološki fakultet – Studij dentalne medicine na engleskome jeziku

  • Medicinski fakultet – uvođenje novoga programa Eksperimentalne farmakologije i patologije i organizacija ljetne škole Klinička prehrana i dijetoterapija – EXPPAND

  • Fakultet elektrotehnike i računarstva – Međunarodni sveučilišni diplomski studijski programi iz elektrotehnike i računarstva (FER-IN)

  • Farmaceutsko-biokemijski fakultet – Razvoj integriranoga preddiplomskoga i diplomskoga studija farmacije na engleskome jeziku (Pharma 5.0)

  • Šumarski fakultet - Internacionalizacija studijskih programa „kod kuće" (InterSumfak)

  • Rudarsko-geološko-naftni fakultet – InterRGN – Internacionalizacija Rudarsko-geološko-naftnoga fakulteta

  • Prirodoslovno-matematički fakultet – Razvoj internacionalnoga diplomskoga sveučilišnoga studija biomedicinske matematike na PMF-u – BioMedMath

  • Tekstilno-tehnološki fakultet – Internacionalizacija doktorskoga studija Tekstilna znanost i tehnologija

  • Fakultet prometnih znanosti – LoMI – Internacionalizacijom preskačemo granice

  • Veterinarski fakultet - Uspostava poslijediplomskih specijalističkih studija veterinarske medicine na engleskome jeziku

  • Kineziološki fakultet – Razvoj i izvedba poslijediplomskoga specijalističkoga studija prevencije i rehabilitacije sportskih ozljeda na engleskome jeziku

Ovakvo unaprjeđenje sustava u današnje je vrijeme i više nego nužno s obzirom na to koliko je bitna suradnja hrvatskih studenata, odnosno po završetku fakulteta i zaposlenih osoba, s inozemnim suradnicima.

– Nakon provođenja projekta studenti će dobiti studij na engleskom jeziku koji će im povećati konkurentnost i zapošljivost. Nastavnici će povećati svoje nastavničke i jezične kompetencije izradom didaktičkih materijala, izvođenjem nastave na engleskom jeziku te interakcijom sa stranim studentima i gostujućim predavačima. Uz to, važno je spomenuti da će na kraju provedbe projekta naš fakultet steći puno bolju prepoznatljivost u EU prostoru. – izjavio je dekan prof. dr. sc. Tomislav Bolanča za Studentski.hr.

FOTO: STUDENTSKI.HR