LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Istraživanje EduCentra

Anketa pokazala: Javnost smatra da svi fakulteti trebaju imati prijemne ispite

Portal EduCentar istražio je mišljenje javnosti o prijemnim ispitima. Čak 56% ispitanika smatra da državna matura nema veze s fakultetom te da bi stoga svi fakulteti trebali imati prijemne ispite.

Portal EduCentar istražio je mišljenje javnosti o prijemnim ispitima. Čak 56% ispitanika smatra da državna matura nema veze s fakultetom te da bi stoga svi fakulteti trebali imati prijemne ispite.

I dok većina maturanata ljetne mjesece koristi za odmor i zabavu, dio njihovih vršnjaka posljednje je tjedne proveo okružen knjigama i skriptama, pripremajući se za prijemne ispite, u nadi da će upisati željene fakultete. Naravno, ako ih ti isti fakulteti, pored dobrih rezultata ostvarenih na državnoj maturi, to traže.

Provođenjem ankete u kojoj je sudjelovalo 400 ispitanika, portal EduCentar istražio je mišljenje javnosti o pitanju Trebaju li pored državne mature fakulteti zadržati prijemne ispite?

Za većinu su prijemni ispiti nužnost

Najveći dio (56%) smatra da državna matura nema veze s fakultetom te da bi stoga svi fakulteti trebali imati prijemne ispite. Dio ispitanika vjeruje da je prijemni ispit pravedniji selekcijski postupak prilikom upisa na fakultet jer – dok u srednjim školama može biti pogodovanja kod ocjenjivanja, na prijemnom ne može.

Ispitanici upozoravaju na one kandidate koji su srednju školu završili prije nego što je uvedena državna matura i koji su sada u nepovoljnijem položaju prilikom upisa na fakultet, zbog čega je obvezno polaganje prijemnog ispita neophodno.

Dio fakulteta trebao bi provoditi prijemne ispite, dio ne

Svaki četvrti ispitanik (njih 23%) ističe da postoje fakulteti na kojima je nužno zadržati polaganje prijemnog ispita. Neki su fakulteti specifični, npr. Medicinski fakultet, pojašnjavaju, i prijemni je ispit potreban kako bi se napravila dodatna selekcija i dobio uvid u sve one mane i vrline maturanata koje državna matura ne ispituje.

Petina ispitanika prijemni ispit smatra suvišnim

Mišljenje da su prijemni ispiti dodatni stres za maturante te ih zbog toga treba ukinuti dijeli petina (21%) ispitanika. Također, ističu da bi selekcijski postupak prilikom upisa na fakultet trebao obuhvaćati analizu ocjena iz srednje škole i priznanja koje je učenik stekao na školskim natjecanjima te da nema potrebe za prijemnim ispitima.

FOTO: PIXABAY