LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Sveučilište u Rijeci

60 godina osnutka i rada Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci

Ovogodišnji Dani Medicinskog fakulteta u Rijeci posebni su po tome što obilježavaju značajan jubilej, 60 godina tradicije, postojanja i rada.

Ovogodišnji Dani Medicinskog fakulteta u Rijeci posebni su po tome što obilježavaju značajan jubilej, 60 godina tradicije, postojanja i rada.

U četvrtak 10. prosinca 2015. godine u prostoru Medicinskog fakulteta u Rijeci održana je tiskovna konferencija povodom 60 godina osnutka i rada koji se obilježavaju u sklopu Dana Medicinskog fakulteta. Na tiskovnoj konferenciji predstavljene su informacije o cjelokupnom programu koji će se, pod pokroviteljstvom predsjednice Republike, odvijati u periodu od 14. do 19. prosinca ove godine Ovogodišnji Dani Medicinskog fakulteta u Rijeci posebni su po tome što obilježavaju značajan jubilej, 60 godina tradicije, postojanja i rada.

Na konferenciji su sudjelovali prof. dr. sc. Tomislav Rukavina, dekan Medicinskog fakulteta u Rijeci, prof .dr. sc. Brigita Tićac, dr. med., prodekanica za poslovne odnose, prof. dr. sc. Saša Ostojić, dr. med., prodekan za razvojne programe i studij Sanitarnog inženjerstva te Josip Aničić, student i predsjednik udruge FOSS MedRi.

Dekan Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, prof. dr. sc.Tomislav Rukavina, dao je uvod konferenciji naglašavajući kako se radi o značajnom jubileju najstarije sastavnice Sveučilišta u Rijeci, koja danas ima niz studija, studijskih programa i stručnih studija. Osnovna odrednica Fakulteta, naglasio je Dekan, svakako je njihova orijentiranost prema studentima, za koje je naglasio da su iznimno aktivni i da dolaze iz različitih dijelova naše zemlje, ali se brzo uklapaju u ovu sredinu. Uz studiranje, uključeni su u razne programe i volontiranje, čime ukazuju na svoju opredijeljenost i humanost koja je bitna u ovoj struci.

– Učinit ćemo sve da kao značajna obrazovna institucija budemo još bolji, jer kadrovi ovog fakulteta danas su okosnica razvoja zdravstva i medicine u Hrvatskoj – istaknuo je dekan.

U proteklih 60 godina na Medicinskom fakultetu u Rijeci diplomiralo je preko 10 tisuća studenata, uključujući liječnike medicine, liječnike dentalne medicine, diplomirane sanitarne inženjere te diplomirane medicinske sestre.

Poslijediplomski specijalistički doktorski studiji iznjedrili su mnoge stručnjake i znanstvene djelatnike, a svi bivši studenti svojom su stručnošću doprinijeli društvu i zajednici, razvijali medicinu i zdravstvo sa znanstvenog i praktičnog aspekta te ostvarili brojne iznimne karijere i dokazali se u svom radu. Stoga će i program Dana Medicinskog fakulteta u Rijeci biti obilježen ispreplitanjem znanstveno-istraživačkih, nastavničkih i studentskih aktivnosti.

– Proces globalizacije, kao i ulazak Hrvatske u Europsku Uniju i pred Medicinski fakultet stavili su nove izazove i potrebu za dinamičnim promjenama – izjavila je prof.dr.sc. Brigita Tićac, dr. med., prodekanica za poslovne odnose te dodala kako na fakultetu prepoznaju značaj tržišta i žele ga restrukturirati tako da prate razvojnu strategiju Sveučilišta kroz unapređenje kvalitete u svim segmentima. – Želimo biti prepoznati kao konkurentni i težimo stalnom napretku, pri čemu za naše djelatnike i studente imamo visoke kriterije. Nagrađivat ćemo vrijedne studente, podupirati znanstveno - istraživački rad i unaprijediti kvalitetu studiranja – istaknula je prof. dr. sc. Brigita Tićac.

Na Medicinskom fakultetu u Rijeci ove godine obilježit će se još jedna značajna obljetnica - studij sanitarnog inženjerstva, jedini sveučilišni i doktorski studij sanitarnog inženjerstva u Hrvatskoj, slavi 25 godina.

– Kontinuirano napredujemo i razvijamo ovaj studij i trudimo se na najbolji način prilagoditi tendencijama i trendovima u Europskoj Uniji, pošto se posljednjih godina baš za ovim kadrom javlja velika potreba – izjavio je prodekan za razvojne programe i studij Sanitarnog inženjerstva prof. dr. sc. Saša Ostojić  te naglasio kako Medicinski fakultet kao ustanova ima prvenstveno iznimnu odgovornost prema zdravlju stanovništva, što je bio prioritet svih 60 godina njegova rada.  

U obilježavanje Dana Medicinskog fakulteta u velikom broju uključili su se i studenti sva tri studija Fakulteta čiji je dio programa predstavio Josip Aničić, student i predsjednik udruge FOSS MedRi. Studenti su se angažirali kroz znanstveni, kulturni, stručni i zabavni program, predvođeni udrugama FOSS MedRi, CroMSIC i Studentskim zborom.

Program Dana Medicinskog fakulteta u Rijeci možete pronaći na službenim stranicama.

FOTO: MEDRI