LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Dogodilo se, pisali smo

2014. godina u studentskim očima: Pregled najvažnijih događanja za studente

Na izmaku ove godine odlučili smo vam sastaviti listu događaja koji su bili najvažniji za studentsku populaciju tijekom 2014. godine te koje su promijenile načine na koji gledamo sistem obrazovanja.

Na izmaku ove godine odlučili smo vam sastaviti listu događaja koji su bili najvažniji za studentsku populaciju tijekom 2014. godine te koje su promijenile načine na koji gledamo sistem obrazovanja.

Na izmaku ove godine odlučili smo vam sastaviti listu događaja koji su bili najvažniji za studentsku populaciju tijekom 2014. godine te koje su promijenile načine na koji gledamo sistem obrazovanja.

Za početak godine smo 8.1. pisali o promjenama u pravilniku za državne stipendije, koji se 2014. godine otvorio 13. siječnja. Osim najavljenog povišenja iznosa stipendije, po prvi puta su se zainteresirani prijavljivali putem elektroničkog obrasca, a određeno je i kako će se studenti svake godine morati iznova prijavljivati na natječaj.

U prvom je mjesecu također odabran i novi predsjednik Hrvatskog studentskog zbora, Mate Damić, student prve godine diplomskog studija na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Osim toga, u prvom mjesecu osiguran je i bežićni internet na cijelom prostoru Kampusa Borongaj u Zagrebu, koji je do tada bio dostupan samo u zgradi Hrvatskih studija.

Najavljeno je i pokretanje dva nova studijska programa koji su od ove akadamske godine: Vojno inženjerstvo i Vojno vođenje i upravljanje, preddiplomski sveučilišni studiji i prvi takvi studiji u Hrvatskoj namijenjeni obrazovanju budućih časnika OSRH. Uz akademski sadržaj uključeni su i vojnoobučni i vojnostručni sadržaji. Oba studijska programa omogućuju stjecanje znanja i kompetencija prema međunarodnim normama i NATO standardima.

Također, najavili smo i otvorenje novog fakulteta u Šibeniku, fakulteta Energetike, koji je također aktivan od ove akademske godine Također je dovršena je integracija Veleučilišta u Varaždinu i Medijskog sveučilišta te je novo regionalno sveučilište „Sveučilište Sjever“ (University North) 24. siječnja 2014. upisano u registar pravnih subjekata Republike Hrvatske. Na taj način je Sjeverozapadna Hrvatska dobila regionalno sveučilište i postavila temelj za daljnji razvoj visokog obrazovanja na području sjeverozapadne Hrvatske.

Zabrana zapošljavanja studenata i novi studij u Dubrovniku

U prvom se mjesecu pisalo i o poništenju Odluke o dodjeli stipendija za Hrvate izvan RH za prošlu akademsku godinu, nakon poništenja iste, Državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske raspisao je, odnosno ponovio, Natječaj za dodjelu stipendija redovnim studentima – pripadnicima hrvatskog naroda izvan Republike Hrvatske za akademsku godinu 2013/2014.  

Nažalost, osim dobrih vijesti, prvi mjesec je donesao i zabranu zapošljavanja studenata u gradskim upravnim tijelima u Grada Zagreba i gradskim ustanovima koje se financiraju iz proračuna Grada Zagreba.  Odluku je donesao gradonačelnik Milan Bandić,  a stupila je na snagu 1.1.2014.

Također, izvijestili smo kako se nakon izmjene Pravilnika o studentskoj prehrani te reakciji studenata na visoke cijene, čeka odgovor Ministarstva koje je obećalo da će se od 1. siječnja zatražene promjene promjena primijeniti. No, već nekoliko dana kasnije, zadovoljno smo naglasili kako će zatražene promjene stupiti na snagu s 1.veljače te je otada studentska subvencija za 7 najkonzumiranijih jela vraćena je s 50 na 71.24%. Već u drugom mjesecu, morali smo se osvrnuti na novo nastale promjene u Pravilniku, odnosno posebno na članak 16. u kojem je definirano tko je Davatelj usluge  te se navode slučajevi u kojima spomenuti čini povredu Pravilnika – a jedna od njih je dopuštanje iznošenja hrane iz menze.

Drugi je mjesec započeo najavom otvaranja novog studija na Sveučilištu u Dubrovniku, kliničkog sestrinstva, čije je izvođenje započelo ove akademske godine Dok smo u drugoj polovici mjeseca, razveselili šibenske studente obavijesti da su odobrena financijska sredstva za uređenje šibenske menze na Baldekinu, kao i što je i vesela vijest došla za studente u Pakracu, gdje je potvrđeno preuređenje nekadašnje Zemaljske bolnice u Pakracu.

Novi studij na Hrvatskim studijima, smanjene upisne kvote

U trećem mjesecu potvrđeno je otvorenje novog studija nutricionizma u Rijeci, prvog svečilišnog diplomskog studija u Hrvatskoj i šire iz područja nutricije. Nastao je kao rezultat suradnje Medicinskog fakulteta, Fakulteta zdravstvenih studija, Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu te Veleučilišta u Rijeci. A također je i Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu odobreno pokretanje novog studijskog programa, odnosno nastavničke izobrazbe pod nazivom „Pedagoško-psihološko-didaktičko-metodičko obrazovanje nastavnika“. Izvodit će se kao izvanredni studij, a izobrazba će trajati godinu dana.

Krajem mjeseca, pričalo se o ukidanju poticaja za mlade, odnosno stručnog osposobljavanja za 1600 kuna. Nakon jednodnevnog napada medija, oglasio se i premijer Zoran Milanović koji je istaknuo kako je Vlada zatražila pomoć iz EU fondova „Garancija za mlade“. Ukoliko Europska unija odluči priskočiti u pomoć Hrvatskoj bit će osigurana financijska sredstva za izvršavanje poticaja za 2014.

Četvrti mjesec započeo je s objavom o odluci Senata sveučilišta u Zagrebu prema kojoj je odlučeno da će se smanjiti upisne kvote na 1. godinu prediplomskih studija za ovu akademsku godinu. Od 12 401 mjesto od prijašnjih 12 456 mjesta. 1355 mjesta je osigurano za izvanredne studente, a 394 mjesta za državljanje izvan Europske unije.

Osim toga, četvrti mjesec je obilježila i pojava mađarskih voda u studentskim menzama u Zagrebu, a potez SC-a Zagreb obranila je i Vlada izjavom kako je „SC Zagreb je sukladno Zakonu proveo otvoreni postupak javne nabave bezalkoholnih pića i vode. SC Zagreb pri tom je poštovao sva načela javne nabave te odabrao ponuđača čija je ponuda imala najnižu cijenu.“ Unatoč Facebook stranici, „Hoćemo hrvatsku vodu u menzama, ona se i dalje zadržala sve do prije par tjedana, kada je ponovno hrvatska voda viđena na policama u menzama. 

Elektrijada, Primatijada i nove studentske isprave

Peti mjesec započeo je viješću kako Sveučilište u Osijeku ipak neće graditi novi kampus zbog smanjivanja financijskih izvora, a umjesto toga će Sveučilište zakupiti poslovni centar. Još jedna u nizu situacija zbog manjka financija u području obrazovanja. Nakon toga se otkrilo da čak tri fakulteta Sveučilišta u Zagrebu imaju porezni dug od 46 milijuna kuna zbog isplaćivanja honoraraca vanjskim suradnicima. Povezano s tim, na redu se našla i tema korupcije. Četiri studentice s ERF-a su odlučile istražiti mnijenje svojih kolega o korupciji  te su otkrile kako čak 91% studenata ne podržava korupciju.

Svibanj je donio i dva odlična studentska projekta koja su dokazala kako studenti ne miruju. Elektrijada je održana u Mađarskoj gdje je ekipa FER-a ponovno uspjela dohvatiti prvo mjesto, a dogodio se i prvi susret studenata PMF-a – Primatijada, gdje su se svi prirodnjaci iz Hrvatske družili i razmjenjivali znanja.

Iznenađenje ili ne, izvjestili smo kako MZOS kasni s isplatom studentskih stipendija na veliko negodovanje studenata. Iz Ministarstva su najavljene nove studentske isprave ili nešto slično. Naime, na iksicu su prebačene sve ovlasti koje ima i indeks, no odlučeno je kako indeks neće izaći iz uporabe.

Uslijed poplava, studenti su izdvojili svoje vrijeme da prikupe stvari za stanovništvo ugroženo poplavama te smo u suradnji sa Slavonskom udrugom studenata popisali što donirati, a što ne, te smo izvještavali o studentskom aktivizmu koji je pokazao građanima Hrvatske kako naša mala zajednica nije letargična. 

Najpoželjniji fakulteti i stipendije za studente s poplavljenih područja

Šesti mjesec je donio nova ograničenja prehrane u studentskim menzama na ljutnju svih studenata, no odmah nas je osvježila vijest kako je Virovitičko-podravska županija sama uskočila u program izgradnje studentskog restorana. Istraživanja su pokazala kako su Ekonomija i Filozofski na top listi najpoželjnijih fakulteta za buduće studente, a Pravni fakultet je isto uskočio tu negdje i zaokružio fakultete s najbrojnijim studentima.

Ministarstvo je odlučilo isplatiti studentima sa poplavljenih područja stipendije te im tako olakšati iznenadnu katastrofu u kojoj su mnogi izgubili svoje stvari. Nakon toga je uslijedila i dodjela Rektorove i Posebne rektorove nagrade u kojoj je i vaš portal Studentski.hr dobio nagradu. Kraj lipnja obilježio je šokantan podatak kako je na zagrebačkoj Ekonomiji jedan ispit palo čak 99% studenata, dok je u Splitu izabran novi rektor – prof. Šimun Anđelinović

U sedmom mjesecu studenti koji su radili u NCVVO-u tijekom priprema matura su se nastojali svim sredstvima izboriti za isplaćivanje honorarca, u čemu su i uspjeli nakon rastezanja priče po svim medijima. Studentski.hr osvojio je još jedno priznanje, veoma značajno za portal - riječ je o priznanju Agencije za mobilnost i programe Europske Unije koja je i poduprla ovaj projekt. Tijekom mini istraživanja koje smo proveli se ispostavilo kako su studenti Hrvatskih studija najzadovoljniji načinom izvođenja nastave. Više o istraživanju možete pročitati ovdje

Novi ustroj Studentskog zbora Sveučilišta u Rijeci i šibenska menza

Riječki studenti su dobili nove predstavnike u Studentskom zboru Sveučilišta, a predsjednikom je postao Aleksandar Šušnjar sa Filozofskog fakulteta u Rijeci. Još loših vijesti stignulo je iz Europe jer je tek jedna desetina visokih učilišta u Hrvatskoj dobila europski certifikat kvalitete. Studentski centar u Zagrebu izdao je novi obrazac ugovora za rad preko Student servisa s kojim namjerava ubuduće smanjiti preprodaju ugovora i provoditi žešće sankcije. Sveučilište u Dubrovniku zaključilo je srpanj s dobrom vijesti kako je prosječna ocjena nastavnika i kvalitete nastave ocijenjena od strane studenata s visokom 4,4 ocjenom.

Posljednji mjesec ljetnog razdoblja, kolovoz, donio je vijesti o izgledu nove šibenske menze, a iz Ministarstva je stignulo i službeno priopćenje o novo-staroj identifikaciji studenata – iksici, koja je ušla u sve sisteme kao službeni dokument studenata važeć i bez indeksa. 

Novi rektor Sveučilišta u Zagrebu i godina dana Studentskog.hr

U rujnu je Sveučilište u Zagrebu proslavilo svoj 345 rođendan. Njegova povijest počinje 23. rujna 1669. godine, kada su diplomom rimskoga cara i ugarsko-hrvatskoga kralja Leopolda I. priznati status i povlastice sveučilišne ustanove tadašnjoj Isusovačkoj akademiji (Academia Zagrabiensis) u slobodnom kraljevskom gradu Zagrebu.

Prof. dr. sc. Damir Boras, dosadašnji dekan Filozofskog fakulteta, stupio je 1. listopada 2014. na dužnost rektora Sveučilišta u Zagrebu. Na toj je funkciji zamijenio prof. dr. sc. Aleksu Bjeliša, koji je dužnost rektora Sveučilišta u Zagrebu obnašao od 2006. godine  Ubrzo nakon toga, u skladu sa Statutom Sveučilišta u Zagrebu, a na prijedlog novoga rektora, imenovani su novih prorektori.

Krajem rujna, Studentski.hr napunio je godinu dana, što smo i proslavili u stilu, u Maraschino baru sredinom listopada. U studenom je Pravni fakultet u Osijeku jednoglasnom odlukom tridesetak članova Fakultetskog vijeća izabralo prof.dr.sc. Borisa Bakotu za novog dekana, dok su splitski studenti glasanjem preko Facebooka odlučili novi studentski dom nazvati „dr. Franjo Tuđman“.

U toku jeseni također smo vas izvještavali o najzanimljivijem brucošijadama, posebice onoj Sveučilišta u Zagrebu, te poznatoj FER-ovoj brucošijadi. Na samome kraju studenoga, ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar izazvao je burne reakcije izjavom kako bi studenti koji nakon studija odu iz države trebali vratiti novac uložen u njihov studij.

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta u prosincu je izdalo potvrdu da će se u akademskoj godini 2015./2016. započeti s preddiplomskim sveučilišnim studijem Povijest Jadrana i Mediterana na Odjelu za humanističke znanosti Sveučilišta u Dubrovniku, dok je u Petrinji održano svečano otvorenje studentskog restorana Studentskoga centra u Sisku Sveučilišta u Zagrebu na Odsjeku u Petrinji Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu za novoga predsjednika izabrao je Petra Labrovića.

Sredinu prosinca obilježio je skandal Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, koji je suspendirao tri studentice zbog komentira na stranicama Facebook grupe  fakulteta. Djevojke su komentirale studentsku referadu, čijim radom su bile nezadovoljne, a cijeli slučaj je, na sreću, imao sretan kraj.

Također u prosincu, ministar Mornar najavio je otvaranje osmog hrvatskog sveučilišta, sa sjedištem u Slavonskom Brodu, a na samome kraju godine, ugodno nas je iznenadio povratak hrvatske vode Jane u zagrebačke menze.

FOTO: PIXABAY.COM