LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Reakcija na istupe studenata

Uprava EFST-a: „Peticija koja je dostavljena medijima, nije dostavljena Fakultetu”

Iz Uprave splitskog Ekonomskog fakulteta tvrde da im peticija koju su studenti pokrenuli zbog broja kolokvija u jednom tjednu nikada nije dostavljena te pojašnjavaju zašto se organizacija tjedna provjere znanja ne bi trebala mijenjati. Priopćenje prenosimo u cijelosti.

Iz Uprave splitskog Ekonomskog fakulteta tvrde da im peticija koju su studenti pokrenuli zbog broja kolokvija u jednom tjednu nikada nije dostavljena te pojašnjavaju zašto se organizacija tjedna provjere znanja ne bi trebala mijenjati. Priopćenje prenosimo u cijelosti.

Nakon što su se studenti Ekonomskog fakulteta u Splitu žalili zbog organizacije tjedna provjere znanja, odnosno zbog neprimjenjivanja preporuke rektora Dragana Ljutića da se u jednom tjednu provedu maksimalno dvije provjere, i nakon što su o nezadovoljstvu izvijestili brojni mediji, Uprava Fakulteta oglasila se priopćenjem koje u nastavku prenosimo u cijelosti.  


Vezano: 


– Redovita nastava na Fakultetu odvija se prema detaljno razrađenom rasporedu, u skladu s epidemiološkim preporukama, strogo vodeći računa o broju studenata koji će u istom trenutku boraviti u zgradi Fakulteta. Studenti dolaze na nastavu u turnusima u pravilu svaki drugi tjedan, manje studijske grupe svaki tjedan, a nastava za manje od 5% kolegija organizira se svaki treći tjedan. 

Već na početku akademske godine, za sve dvorane u kojima se izvodi nastava utvrđen je maksimalni broj studenata koji mogu biti u pojedinoj dvorani, te su na klupama označena mjesta na kojima studenti sjede, kako bi se pridržavali propisanog razmaka. Pisane provjere znanja organizirane su na isti način. Tako npr. u najvećoj dvorani Fakulteta, Velikom amfiteatru, kapacitet od 310 sjedećih mjesta sveden je na samo 48, a u skladu s epidemiološkim mjerama. Dodatno, Ekonomski fakultet je razradio proceduru, a koja je kao Uputa studentima objavljena na mrežnoj stranici Fakulteta. Sukladno Uputi, prije svake pisane provjere znanja studenti trebaju doći ranije kako bi se nesmetano provjerila temperatura, a studenti sigurno smjestili u dvorane. Po završetku predviđeno je vremensko razdoblje za izlazak studenata iz zgrade. Između svake provjere znanja predviđeno je vrijeme za provjetravanje i dezinfekciju svake od dvorana. U samoj Uputi studente se nadalje podsjetilo na uobičajene mjere koje se provode na Fakultetu od samog početka epidemije poput pridržavanja razmaka, dezinfekcije, obveze nošenja maski te dužnost svih osoba koji dolaze na Fakultet na odgovorno ponašanje u cilju sprječavanja širenja virusa COVID-19.

Slijedom navoda bivšeg 'Studentskog zbora Ekonomskog fakulteta u Splitu' o nemogućnosti sudjelovanja u radu Fakultetskog vijeća, treba istaknuti neke važne činjenice. Izbori za Studentski zbor Ekonomskog fakulteta trebali su se okončati krajem rujna. Međutim, zbog nepravilnosti u provođenju procedure izbora, izbori su poništeni, pri čemu je ključno bilo napuštanje biračkog mjesta od strane studenata, članova Biračkog odbora. Novi izbori bi se trebali održati u ponedjeljak, 30. studenog 2020. godine. Fakultet mora pružiti podršku i osigurati tehničke uvjete provedbe izbora, sukladno Pravilniku Studentskog zbora Sveučilišta, a izborima može pristupiti 2500 studenata Fakulteta u jednom danu!!! U trenutku kad se za to steknu zakonski uvjeti, kada se novi saziv Studentskog zbora Fakulteta konstituira, sukladno pravilnicima studentskih zborova Sveučilišta i Fakulteta, studentski predstavnici će se uključiti u rad svih tijela Fakulteta kao i uvijek do sada. Slijedom prethodno navedenog, Ekonomski fakultet ne snosi nikakvu odgovornost za trenutnu isključenost studentskih predstavnika iz tijela Ekonomskog fakulteta.

Peticija koja je dostavljena medijima, nije dostavljena Fakultetu, te se stoga o njoj Fakultet ne može očitovati. Međutim, do Uprave Fakulteta došle su informacije o mogućoj, namjernoj ugrozi zdravlja studenata i zaposlenika Fakulteta, a o čemu smo izvijestili nadležne institucije, sukladno važećim zakonskim propisima.

Naglašavamo, kako je tjedan provjere znanja koji će se održati u 8. i 15. tjednu semestra, na vrijeme objavljen u kalendaru nastave, slijedom odluke Fakultetskog vijeća. Odluka se temelji na Odluci Vlade RH (NN 99/2020) i Preporukama za održavanje nastave na visokim učilištima u razdoblju pandemije bolesti COVID-19 uz primjenu protuepidemijskih mjera HZJZ-a, kao i drugim važećim relevantnim zakonskim aktima. To obuhvaća i vrstu dopusnice koju Fakultet ima za izvođenje studijskih programa. Kad se sve uzme u obzir, donesene odluke bile su jedine moguće, kako se ne bi dovela u pitanje regularnost izvođenja nastave i posljedično moguća pravna ispravnost diploma koje će biti izdane studentima po završetku studija.

Napominjemo da bi drugačija organizacija provjere znanja kao npr. produljenje tjedna provjera znanja na dva ili više tjedana, posljedično tražila produljenje razdoblja izvođenja direktnih nastavnih aktivnosti za mjesec dana, što bi onda značilo ukidanje pojedinih ispitnih rokova. To je opcija o kojoj Fakultetsko vijeće nije ni raspravljalo, jer nikako ne ide u korist studenata. Naime, studenti Ekonomskog fakulteta godišnje imaju 6 termina ispitnih rokova (po dva u zimskom, ljetnom i jesenskom roku), a što je više u odnosu na broj rokova na većini sastavnica Sveučilišta.

Shodno svemu navedenom, vodeći računa o postojećem zakonodavnom i pravnom okviru, vodeći računa upravo o pravima i zdravlju svojih studenata i zaposlenika, Fakultetsko vijeće Ekonomskog fakulteta je odlučilo održati pisane provjere znanja u dvoranama, dok će se usmene provjere znanja održati u virtualnom okruženju, tijekom 8. i 9. tjedna semestra. Provjere će se održati na način da niti u jednom trenutku na Fakultetu neće boraviti više studenata nego što ih je po važećim epidemiološkim pravilima dopušteno, odnosno prisutno na redovitoj nastavi, uz strogo pridržavanje svih protuepidemijskih mjera, kao i do sada.

Uprava Fakulteta

FOTO: DINKO VRANJIČIĆ / STUDENTSKI.HR