LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Sveučilište u Zagrebu

Peticijom prikupljeno više od 1500 potpisa studenata Pravnog fakulteta; Uprava ipak objavila informacije o nastavi

Studentski zbor Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu pokrenuo je peticiju kojom je prikupio 1564 potpisa koje je predao Upravi i Vijeću fakulteta, nakon čega očekuje ispunjenje 6 zahtjeva koje su im uputili.

Studentski zbor Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu pokrenuo je peticiju kojom je prikupio 1564 potpisa koje je predao Upravi i Vijeću fakulteta, nakon čega očekuje ispunjenje 6 zahtjeva koje su im uputili.

U kolovozu se Studentski zbor Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu obratio studentima na Facebook stranici putem objave u kojoj navode da su se nakon 17-dnevnog neodgovaranja Uprave fakulteta odlučili obratiti Fakultetskom vijeću zbog nezadovoljstva studenata koje je uzrokovano, kako studenti tvrde, nepravovremenim informiranjem studenata o načinu održavanja ispitnih rokova i nastave.

Još veće nezadovoljstvo uslijedilo je nakon odgovora Uprave, posebno dijelom koji se odnosi na pretjerani aktivizam:
– Na mrežnim stranicama Fakulteta su već dulje vrijeme sve aktualne obavijesti o planiranom održavanju ispita i nastave. Drugih odluka nema, a one u ovom trenutku ni nisu potrebne niti moguće. Vaše inzistiranje, premda se može činiti da je rezultat nepoznavanja stvarnog stanja, ipak doživljavamo samo kao pretjerani aktivizam osnovan na mladalačkim osobnim ambicijama. Slijedom, na Vaše mailove uistinu nismo odgovorili, a da smo i htjeli odgovoriti ne bismo imali ništa novo u odnosu na sve ono što Vam je poznato već dulje vrijeme.

Slobodni smo vjerovati da pratite rasprave oko načina održavanja nastave u školama na svim razinama, pa i to da će se konačna odluka tek donijeti tjedan dana prije početka školske godine. Do naših je ispita još dva tjedna, a do početka nastave više od mjesec dana. Kako i sami naglašavate, način održavanja niti ispita niti nastave u konačnici uopće ne ovise o nama, nego o odlukama državnih tijela. Ne bude li drugih uputa, sve ranije odlučeno i objavljeno, a što bi Vam trebalo biti poznato, ostaje na snazi. Svjesni smo poteškoća oko smještaja za studente, ali ne možemo kazati koja je varijanta održavanja nastave izvjesna te u tome smislu nismo odgovorni za upute i odluke drugih tijela. Ali što bi se moglo očekivati od uprave da učini odnosno odluči sada, kada je sve neizvjesno, a donesene odluke su na snazi do daljnjega? Vjerujemo da bi svatko dobronamjeran to morao razumjeti.
Obavijest se uistinu i nalazi na stranici Fakulteta, međutim, ne piše od kojega datuma, što smo pitali dekana Glihu, kao i to što misli o peticiji, ali i samom nezadovoljstvu studenata. Dobili smo odgovor da smo pozvani na Fakultet kako bismo na licu mjesta utvrdili relevantne činjenice. Međutim, studenti se u ovo vrijeme ne nalaze u prostorijama Fakulteta.

Ono na što se studenti referiraju jest obavijest koja se odnosi na rokove u lipnju i srpnju, a u kojoj se spominju jesenski rokovi, no tvrde da je tu bila riječ o očekivanju te da nisu znali ništa o tome sa sigurnošću sve do nove objave na stranici Fakulteta:
– Radi otklanjanja svake nedoumice obavještavamo studente da će se ispitni rokovi u rujnu održati bez odgoda, u terminima koji su objavljeni u Studomatu. Prema sadašnjem stanju, očekuje se da će ispiti u rujnu biti održani u prostorima Fakulteta – stoji u obavijesti objavljenoj prije ljetnih rokova.
Na ranije navedeni odgovor Uprave, Studentski zbor Pravnog fakulteta poslao je repliku u kojoj navodi da je ozbiljno narušen odnos između Fakulteta i studenata te da se dopustilo da neodgovaranje na nekoliko e-mailova u razmaku od par dana dovede do nezadovoljstva više od tisuću studenata. Njihovu repliku možete pronaći u nastavku.
 

[ODGOVOR UPRAVI] Drage kolege, prilažemo odgovor Uprave na naš dopis Fakultetskom vijeću te naš daljnji... Objavljuje Studentski zbor Pravnog fakulteta Sveučilišta u ZagrebuUtorak, 18. kolovoza 2020.


Na kraju, Zbor je pokrenuo peticiju u kojoj su se prikupljali potpisi nezadovoljnih studenata i kojih se na kraju prikupilo ukupno 1564, a u kojoj Zbor traži da Uprava ispuni sljedećih šest zahtjeva:
  1. tražimo od Uprave Pravnog fakulteta u Zagrebu da poboljša kvalitetu i ažurnost komunikacije sa studentima
  2. tražimo da odluka o obliku izvođenja nastave u zimskom semestru u akademskoj godini 2020./21. bude donesena najkasnije do 4. 9. 2020. godine
  3. tražimo da se donese odluka o jednokratnom smanjivanju uvjeta za upis više godine na 44 ECTS-boda u akademskoj godini 2020/2021.
  4. tražimo da se omogući plaćanje školarine u više rata za sve studente u akademskoj godini 2020/2021.
  5. tražimo da se osnuje Povjerenstvo za školarine koje bi zaprimalo molbe studenata u teškoj ekonomskoj situaciji uzrokovanoj potresom i/ili pandemijom koronavirusa te predlagalo Fakultetskom vijeću prikladna umanjenja školarina za studente u takvim situacijama
  6. tražimo od dekana prof. dr. sc. Igora Glihe da sazove sjednicu Fakultetskog vijeća u tjednu između 31. 8. i 4. 9. kako bi Fakultetsko vijeće moglo raspraviti o prethodnih 5 točaka ove peticije.
Do kraja tjedna trebale bi biti objavljene preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Ministarstva znanosti i obrazovanja o organizaciji nastave na fakultetima od jeseni. Riječ je zapravo o prilagodbi postojećih preporuka HZJZ-a od svibnja, koje možete pronaći na ranije navedenoj poveznici, pa uistinu velik dio sastavnica sveučilišta diljem Hrvatske još uvijek nije donio konkretne odluke o organizaciji nastave. Međutim, ono što nije spomenuto jest da sveučilišta imaju određenu autonomiju pa MZO i HZJZ zapravo mogu samo dati preporuke, dok sveučilišta odlučuju kako će organizirati nastavu, što je, na primjer, riječko sveučilište velikim dijelom već i učinilo još u srpnju. Nastavu na kraju organizira gotovo svaka sastavnica sama za sebe vodeći se preporukama, što se može vidjeti i u različitom načinu održavanja nastave i ispitnih rokova u ljetnom semestru trenutne akademske godine.

Na stranici Pravnog fakulteta sada ipak stoji obavijest o nastavi sljedeće akademske godine, a predsjednik Studentskog zbora navodi kako se ta obavijest ondje nalazi od petka, a objavljena je nekoliko sati nakon što je pokrenuta peticija:
– Uprava Fakulteta aktivno razrađuje scenarije za održavanje nastave u idućoj akademskoj godini. Konačna odluka o načinu održavanja nastave bit će donesena nakon što nadležna tijela donesu odgovarajuće epidemiološke preporuke. Pri donošenju konačne odluke Fakultet će se voditi i preporukama Ministarstva znanosti i obrazovanja i Sveučilišta u Zagrebu, koje još uvijek nisu izdane. Prema sadašnjem stanju, očekuje se da će se nastava izvoditi u cijelosti ili u pretežitom dijelu u učionicama. Nastava za studente prve, druge i treće godine pravnog studija započinje, predvidivo, 23. rujna, a za sve ostale studente 1. listopada.
FOTO: MAJA ČIRJAK/STUDENTSKI.HR