LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Pauza od studentskih obaveza

Sve što trebate znati o mirovanju godine

Vrijeme koje protekne tijekom tog semestra ili godine ne uračunava se u vrijeme studiranja, a studenti mogu i polagati one ispite za koje su ostvarili uvjet polaganja.

Vrijeme koje protekne tijekom tog semestra ili godine ne uračunava se u vrijeme studiranja, a studenti mogu i polagati one ispite za koje su ostvarili uvjet polaganja.

Ponekad se tijekom studija pojave neočekivane situacije koje iziskuju neočekivane mjere. Jedna od tih mjera je i zamrzavanje godine, to jest ostvarivanje prava na mirovanje obveza. Važno je znati da ono ne spada u prestanak prava i status studenta te se ne uračunava u vrijeme trajanja studija. Drugim riječima, dok osoba koja izgubi status studenta više ne može niti nastaviti isti studijski program niti ga ponovo upisati, student koji zamrzne godinu nema nikakvih ograničenja da to učini.

Samo pravo mirovanja pokrenuto je kao zaštita studenata koji nisu u mogućnosti studirati kontinuirano godinu za godinom. S obzirom na to da pravo na besplatno studiranje imaju samo studenti koji završe svoje akademske obveze u kontinuiranom razdoblju, mnogi bi studenti, unatoč opravdanom razlogu izostanka, ostali zakinuti i u tom kontekstu – ni krivi ni dužni – morali bi plaćati participaciju ili čak pun iznos studiranja za tu godinu. Srećom, u Pravilniku o studiranju opisano je što raditi i kako se ponašati u situacijama kada je potrebno zamrznuti godinu.

Pravo na mirovanje obveza imaju studenti kojima traje izvršavanje vojne obveze, studentice trudnice, studentica majka ili student otac koji koriste porodiljni dopust u trajanju do jedne godine djetetova života, studenti koje bolest ograničava na duži period te studenti koji odlaze na međunarodnu razmjenu studenata na dulje do 30 dana, piše u članku 15. Pravilnika o studiranju na preddiplomskim i diplomskim studijima Sveučilišta u Zagrebu. U istom je članku navedena i šesta točka prema kojoj je otvorena mogućnost drugih opravdanih slučajeva za koje je također potrebna dokumentacija.

Dokumentacija je najvažniji dio u procesu zamrzavanja – kad već imate dobar razlog, potrebno ga je i dokazati. Oni čiji razlog spada u jednu od pet ponuđenih točaka neće imati problema, no oni kojima je zamrzavanje potrebno iz nekog drugog razloga mogli bi se pomučiti. Mnogi imaju problem s kolegijem koji ne mogu proći ni nakon druge godine upisa te pokreću proces zamrzavanja da bi sačuvali pravo studiranja. I to je moguće. Nekima je uspjelo, no potrebnu dokumentaciju nije moguće zaobići.

Za pokretanje procesa potrebno je podnijeti zamolbu s obrazloženjem i priloženu dokumentaciju kao dokaz stanja zbog kojega se pokreće proces. Moguće je zamrznuti godinu, ali i samo jedan semestar, što se pokazalo kao izuzetno korisna mogućnosti studentima koji sudjeluju u sistemu međunarodne razmjene studenata.  

Za vrijeme trajanja mirovanja student ima pravo polagati one ispite za koje je ostvario pravo polaganja. No u slučaju da nastanu promjene u programu izvođenja nastave, on mora položiti razliku.

Pravo na zamrzavanje godine pokazalo se kao odlična mjera onima kojima je potrebno. Vrijeme koje protekne tijekom tog semestra ili godine ne uračunava se u vrijeme studiranja, a studenti mogu i polagati one ispite za koje su ostvarili uvjet polaganja. Uz ovo pravo i bezizlazne situacije mogu biti riješene, a studiranje olakšano.
FOTO: UNSPLASH