LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Nezadovoljni studenti

Studenti Pravnog fakulteta: „Uprava Fakulteta ne nudi rješenje, već samo ignoriranje na goruću problematiku”

Studenti splitskog Pravnog fakulteta ponovno su nam se obratili nezadovoljni postupcima svojeg Fakulteta.

Studenti splitskog Pravnog fakulteta ponovno su nam se obratili nezadovoljni postupcima svojeg Fakulteta.

Problemima na Pravnom fakultetu u Splitu još uvijek nema kraja, a nakon malog prosvjeda održanog u srpnju zbog neodržanih travanjskih rokova, nema nekih značajnih dogovora. Osim što su se žalili da nisu održani rokovi, studenti su tvrdili da se online nastava na njihovu fakultetu nije ni održavala, a da se Uprava Fakulteta oglušila na njihove upite.
Vezano:
Nakon prosvjeda u srpnju rektor splitskog sveučilišta Dragan Ljutić rekao je studentima da će im omogućiti rektorski rok ako im Fakultet ne osigura dodatni rok. O svemu se na Facebooku oglasio Studentski zbor Pravnog fakulteta, odnosno stari sastav Zbora na čije bi mjesto u listopadu trebali doći novi predstavnici. Prvo su 14. srpnja obavijestili da je na sastanku održanom s Upravom odbijen zahtjev da se nadoknada travanjskog roka održi do početka kolovoza te da će isti vjerojatno biti nadoknađen nakon jesenskih rokova, što je izazvalo negodovanje kod studenata svjesnih, kako komentiraju, da tu nije riječ ni o kakvoj nadoknadi, nego o dekanskom roku. Zatim su se studentima obratili 21. srpnja kada su rekli da pozivaju novi sastav Zbora da sa svojim radom krene i prije službenog početka, odnosno prije 1. listopada jer se oni nisu uspjeli izboriti za tražene zahtjeva, od kojih je jedan bio da se akademska godina produži do 15. listopada. Naknadno nisu obavijestili o tome je li novi sastav počeo s radom, a na to pitanje nismo dobili odgovor od Studentskog zbora Pravnog fakulteta u Splitu do trenutka objave članka. 

S obzirom na sve navedeno, ponovno su nam se javili nezadovoljni studenti čiju poruku prenosimo u cijelosti:

– Obzirom da je uprava Fakulteta odlučila otići na godišnji ignorirajući jasno nezadovoljstvo studenata kolege su zabrinute loše isplaniranim jesenskim rokom u kojem se nudi minimalni mogući broj termina, ali na drugu stranu isto tako ostavlja se i dovoljno prostora za nadoknadu travanjskog roka. Kako sada stvari stoje bez dekanskog roka, jesenski završava oko 17. rujna. Gotovo svi kolegiji imaju ponuđena tek 2 termina, a neki samo 1. Vrlo jasno je da Pravni fakultet na svoja dva smjera godišnje upiše 500 studenata, a na kraju ih tek diplomira 50. To je problematika o kojoj je još ranije trebalo pričati jer drugi fakulteti nemaju takvu situaciju. Cilj Pravnog fakulteta nikako nije izaći u susret studentima i truditi se da postignu što veći uspjeh brojem diplomiranih, već da uživaju u dojmu nedodirljivih do čije diplome je gotovo ne moguće doći. Studenti uz povratak na ispite čiji rokovi otpočinju za gotovo tjedan dana s nestrpljenjem iščekuju razrješenje goruće situacije oko nadoknade travanjskog roka, ali i drugih prijedloga koje umoljavaju. Zanimljiv će biti i statistički podatak nove akademske godine koliko je studenata uspjelo upisati višu godinu i na koji će se način kolege do kraja izboriti s aktualnom problematikom. Činjenica je da Uprava fakulteta ne nudi rješenje već samo ignoriranje na goruću problematiku koja gotovo sve studente i njihove obitelji dovodi u situaciju  u kojoj će njihova jedina budućnost studiranja biti isto platiti. Napominjemo da su molbe studenata i dalje smanjenje broja ECTS bodova potrebnih za upis više godine, snižavanje cjenika po predmetu koji se prenosi u višu godinu i da od listopada budu online predavanja i online ispiti koje PFS kao jedina sastavnica Sveučilišta nije imao. 

Od Uprave fakulteta nismo dobili ni upit poslan u srpnju, a s obzirom na to da je trenutno kolektivni godišnji, nismo dobili ni odgovor na nedavno poslani upit od prorektora za nastavu Gorana Karduma, koji nam je u srpnju komentirao sporni problem. Ipak, dobili smo odgovor studentskog pravobranitelja u Splitu te isti prenosimo u cijelosti:

– Procedura za utvrđivanje izvanrednih ispitnih rokova na Pravnom fakultetu je sljedeća: odluku o njegovu provođenju donosi Fakultetsko vijeće na prijedlog dekana, pri čemu dekan svoj prijedlog izrađuje uz prethodno pribavljeno mišljenje studentskog zbora. Koliko je nama poznato, dekan Pravnog fakulteta se još uvijek po tom pitanju nije oglasio. Prema tome, iz ove perspektive nam je jako teško reći hoće li do nadoknade travanjskog roka doći. Dana 3. travnja 2020. (prije nego je rok trebao biti održan) studentski pravobranitelj je poslao mail dekanu te Studentskom zboru Pravnog fakulteta. Sadržaj maila je bio usmjeren upravo ka tome da se odgovorni angažiraju u svrhu održavanja roka, što se nažalost nije dogodilo. Pored toga, jako je važno napomenuti kako je s razine Sveučilišta došla nedvosmislena poruka rektora Ljutića kako će se rok osigurati ukoliko se Uprava Pravnog fakulteta ogluši. Budući da smo i sami studenti, iskreno se nadamo kako će se uspostaviti nužna komunikacija između Uprave Pravnog fakulteta te studenata, a sve u svrhu konačne nadoknade odgođenog roka.

FOTO: DINKO VRANJIČIĆ / STUDENTSKI.HR