LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Studentski smještaj

SC: Neplaćanje stanarine može predstavljati podlogu za disciplinski prekršaj

Budući da je dio studenata trenutno u bojkotu plaćanja stanarine, savski domski odbor uputio je sanacijskom upravitelju pitanje vezano uz eventualne sankcije.

Budući da je dio studenata trenutno u bojkotu plaćanja stanarine, savski domski odbor uputio je sanacijskom upravitelju pitanje vezano uz eventualne sankcije.

Studentski odbor Studentskog doma Stjepan Radić obratio se sanacijskom upravitelju SC-a Mirku Bošnjaku kako bi dobio odgovore na najčešće postavljana pitanja studenata vezana uz povratak u studentske domove. 

Predstavnici stanara pitali su ga što će biti sa studentima iz SD-a Cvjetno naselje i SD-a Lašćina koji su premješteni u SD Stjepan Radić, odnosno, hoće li im se osigurati povratak u matične domove ili neki drugi smještaj u slučaju povratka u studentski dom. Bošnjak ističe da nemaju informaciju do kada će građani, smješteni u SD-u Cvjetno naselje nakon potresa, ondje boraviti, ali da postoji mogućnost djelomične demobilizacije Cvjetnog. Nadodaje da je ministrica Divjak javno priopćila da će se nastava na visokim učilištima do kraja godine odvijati na daljinu pa je, prema njegovu mišljenju, mala vjerojatnost da će se svi odjednom odlučiti vratiti u domove te otkriva broj slobodnih mjesta kojima raspolažu: 
– Kako se neki i iseljavaju tako vjerujem da ćemo imati mogućnost da studente iz 1., 2. i eventualno 3. paviljona smjestimo u naše preostale slobodne kapacitete, kako unutar Cvjetnog naselja tako i drugdje po studentskim domovima. Uvidom u zadnje brojke smještenih građana grada Zagreba unutar 3. paviljona SN Cvjetno naselje, tamo ih nema puno pa bi se i oni revizijom mjesta u prva dva paviljona mogli smjestiti u njih tako da dobijemo na raspolaganje 3. paviljon, time bi došli do za nas povoljne situacije.
Prema informacijama koje je dao, trenutno je od 3. do 8. paviljona slobodno 110 mjesta; 130 mjesta u 2/2 sobama (28 praznih soba) te 13 mjesta u 1/1 sobama.
– S obzirom da je trenutno stabilna brojka građana koji su trenutno smješteni u sklopu SN Cvjetno naselje, predlažem da se u suradnji sa Stožerom civilne zaštite dogovori plan povratka u paviljone u koje trenutno nisu useljeni građani. Oni trenutno zauzimaju 1., 2. i nešto malo kapaciteta u 3. paviljonu, 4. paviljon, iako su iseljene stvari iz soba, nije korišten. 
Sada je 97 studenata, stranih i domaćih, koji su trenutno u SR-u, a premješteni su iz CN-a. Samim time riješilo bi se njihovo pitanje te bi, kako dodaje Bošnjak, SC mogao uspostaviti normalnu naplatu paušala i stanarine od mjeseca svibnja. Ukoliko se uzme u obzir stanje trenutno iseljenih studenata u 1, 2. i 3. paviljonu CN-a, trenutno se vodi da je tamo useljeno 630 studenata kojima će biti potrebno osigurati smještaj ukoliko mjere do kraja akademske godine popuste. Ta brojka raste na 868 studenata ako se u obzir uzme i 4. paviljon.

Budući da je dio studenata trenutno u bojkotu plaćanja stanarine, domski odbor SD-a Stjepan Radić uputio je Upravitelju pitanje vezano uz eventualne sankcije. Bošnjak je na to odgovorio člankom iz Pravilnika o domskom redu i uvjetima boravka studenata u studentskim domovima Studentskog centra u Zagrebu:

 – Članak 17.
Stanar doma dužan je platiti stanarinu do 10. dana mjeseca za koji plaća, uz obvezu čuvanja dokaza o uplati. Student će dobiti račun svakoga prvog radnog dana u mjesecu. Ne plati li stanar studentskog doma stanarinu sukladno odredbi prethodnoga stavka, smatrat će se da se dragovoljno odrekao prava na daljnji smještaj u studentskom domu. Upravitelj studentskog doma izdat će rješenje o iseljenju studenta i razdužiti studenta u roku od deset (10) dana od posljednjega dana određenoga za plaćanje stanarine. Upravitelj doma može iz objektivnih razloga odobriti studentu naknadno plaćanje stanarine.



Predložio je studentima da prekinu s bojkotom plaćanja stanarine jer nepodmirivanje financijskih obaveza prema SC-u može predstavljati podlogu za disciplinski prekršaj sukladno Pravilniku, prema kojemu se studentima kojima je izrečena mjera opomene pred gubitak prava na subvencionirano stanovanje, sukladno općim aktima studentskoga centra, oduzima 200 bodova od ukupnoga broja bodova, odnosno gube izravno pravo na smještaj u studentskome domu pri prijavi na sljedeći natječaj ili, u slučaju težeg prekršaja, gube pravo na smještaj uopće.
FOTO: STUDENTSKI.HR