LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Nastavak sage

SC još uvijek inzistira na plaćanju naknade od 100 kn; Zbor ipak bojkot smatra uspješnim

Studentski zbor bojkot u vidu neplaćanja stanarine u studentskim domovima smatra uspješnim. Po primitku očitovanja SC-a o (ne)ispunjenju posljednjeg upućenog zahtjeva navodi da će sazvati izvanrednu skupštinu kako bi se našlo alternativno rješenje.

Studentski zbor bojkot u vidu neplaćanja stanarine u studentskim domovima smatra uspješnim. Po primitku očitovanja SC-a o (ne)ispunjenju posljednjeg upućenog zahtjeva navodi da će sazvati izvanrednu skupštinu kako bi se našlo alternativno rješenje.

Bitka Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu sa Studentskim centrom nije završena – od 5 postavljenih zahtjeva SC-u preostalo je još ukidanje naknade za obradu prijava na natječaj za ostvarenje prava na smještaj u studentskim domovima u iznosu od 100 kuna. Zbor je dosad pozivao studente na bojkot plaćanja stanarine, a po primitku posljednjeg dopisa od SC-a, koji je i objavio na svojim stranicama, navodi da je bojkot i uspio.

– Primorani smo sazvati izvanrednu Skupštinu te raspraviti po tom pitanju i naći alternativno rješenje kako bi se ta naknada ukinula ili barem značajno smanjila. Nadovezujući se na već spomenutu naknadu, nastavit ćemo istraživati gdje se alocirao ukupni prihod od posredovanja, koji je SC zakonski dužan prenamijeniti u unaprjeđenje studentskog standarda –  jer ne možemo prihvatiti činjenicu da se na plaće zaposlenika koji sudjeluju u provođenju natječaja u trajanju od 60 dana izdvaja čak 615.929,43 kn! Sve u svemu, bojkot proglašavamo uspješnim, a sve ostale informacije ćemo vam javiti u pravo vrijeme po saznanju istih. – objavio je.


Vezano: SC prihvatio četiri od pet zahtjeva SZZG-a; Zbor i dalje poziva na neplaćanje stanarine


SC naime u svojem najnovijem očitovanju Zboru navodi da se na taj način prikupljen iznos troši na angažiranje dodatne ispomoći za trajanja natječajnog postupka, kao i na potrošni materijal (uredski materijal, softverska rješenja i slično). Dodatna ispomoć, stoji u dopisu, podrazumijeva angažiranje 30-ak studenata i dodatne radne sate djelatnika Poslovnice za smještaj i turizam. Ističe kako se radi o cjelogodišnjem poslu – navodno priprema za natječajni postupak kreće mjesecima prije samoga natječaja te mjesecima nakon objave rezultata. Prilaže i specifikaciju troškova, pritom ističući da od naknade uprihodi manje od milijun kuna:

 
Foto: screenshot SC-ova očitovanja

Studentski centar u nastavku dopisa jadikuje zbog pada svojih prihoda u 2020. godini. Budući da je zbog gospodarske krize prouzrokovane pandemijom koronavirusa pala i zarada koju ostvare studenti posredstvom studentskog servisa, i ukupni je njegov prihod manji. 

Iako je potpuno nebitno u ovom kontekstu, spominje kako je izdvojio dio sredstava koje je studentski servis prošle godine ostvario za financiranje studentskih projekata čime se podiže studentski standard. Podsjetimo, Zakon o obavljanju studentskih poslova propisuje da je kao posrednik dužan 0,5% neto iznosa naknade izvođaču koje dobiva usmjeriti u financiranje kulturnih, sportskih, znanstvenih i edukacijskih aktivnosti koje provode studenti i studentske organizacije, a koje su namijenjene studentima.

Prethodno je navodio kako će ispuniti zahtjev Studentskog zbora kad se potpuno digitalizira proces prijave na natječaj, a sada tvrdi da je to još nemoguće provesti u djelo i da radi na tome. Detaljnije možete pročitati u samom dopisu koji je Zbor objavio:
 

Podsjetimo, SC je prethodno prihvatio četiri od pet zahtjeva na sastanku održanom 14. travnja, i to: zahtjev koji se tiče oslobađanja plaćanja stanarine za studente koji su ostvarili pravo na smještaj u Studentskom domu Cvjetno naselje, zahtjev za smanjenje stanarine za 50%, odnosno sa 100 na 50 kuna za sve stanare Studentskog doma Stjepan Radić u čije su sobe useljeni drugi studenti, zatim zahtjev za prihvaćanje odgovornosti za gubitak imovine te za potpuno čišćenje i dezinfekciju soba zbog boravka kućnih ljubimaca osoba koje su nakon potresa smještene u dom.
FOTO: MONIKA POSAVEC/STUDENTSKI.HR