LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Surađuje sa Zborom

Pravobranitelj komentirao stanje na Pravnom fakultetu i ukazao na još jedan problem

Studentski pravobranitelj Sveučilišta u Zagrebu upoznat je s problemom na Pravnom fakultetu, surađuje se Studentskim zborom Pravnog fakulteta i poziva sve studente da se ne ogluše ni na kakvo kršenje prava.

Studentski pravobranitelj Sveučilišta u Zagrebu upoznat je s problemom na Pravnom fakultetu, surađuje se Studentskim zborom Pravnog fakulteta i poziva sve studente da se ne ogluše ni na kakvo kršenje prava.

Kontaktirali smo studentskog pravobranitelja u Zagrebu oko problema na Pravnom fakultetu u Zagrebu na kojemu su studenti proveli peticiju nezadovoljni komunikacijom s Upravom fakulteta, u čemu ih je podržao i Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu, a sada nas je zanimalo mišljenje osobe koja stoji na raspolaganju svim studentima kada su u pitanju pravni ili drugi problemi na sastavnici ili Sveučilištu.
Vezano:
Osim što je pokazao razumijevanje za studente Pravnog fakulteta, ukazao je na još jedan problem te istaknuo da nije riječ o izoliranom slučaju i da u zadnje vrijeme dobiva veći broj žalbi s raznih sastavnica, a njegov odgovor, odnosno onaj dio koji se odnosi na rad Fakulteta, prenosimo u cijelosti:
– Upoznat sam sa situacijom i zahtjevima koje su studenti iznijeli pred Fakultetsko vijeće i Upravu te surađujem sa Studentskim zborom i Studentskom pravobraniteljicom Fakulteta u rješavanju problematike.

Za početak, smatram da neinformiranost studenata prikazuje da odnos kojeg Uprava drži prema studentima ne zadovoljava standard kojem bi akademska zajednica trebala težiti. Navedeno se prvenstveno odnosi na (ne)informiranje studenata o obliku provođenja ispita, i. e. o izvedbenom planu nastave. Izvedbeni plan nastave donosi se na početku akademske godine, a njime se, između ostalog, utvrđuje oblik provođenja ispita. Sastavni elementi izvedbenog plana mogu se mijenjati tijekom godine, no za njihovu je izmjenu nužno da postoji opravdan razlog te da je promjena objavljena na internetskim stranicama, jer je u suprotnom svaka izmjena nevažeća (čl. 68. st. 4. i st. 5. Statuta Sveučilišta u Zagrebu). Navedena su dva uvjeta bitna zbog toga što ih Fakulteti nerijetko krše pri izmjeni svojih izvedbenih planova te apeliram na sve studente Sveučilišta da mi se obrate ako smatraju kako njihov Fakultet provodi izmjene izvedbenog plana koje nisu u skladu s propisima. Na uvjete izmjene izvedbenog plana u slučaju PFZG-a upozorio sam i Studentski zbor Pravnog fakulteta te valja vidjeti hoće li se Fakultet pridržavati pravila o izmjeni.

Glede prava na žalbu, studenti se uvijek mogu požaliti na rad  i odluke sastavnica bilo posredno preko svojih studentskih predstavnika u zboru ili neposredno samom studentskom pravobranitelju, odnosno u slučaju da za tim bude potrebe, samom Rektoru. Ovih tjedana zaprimam veći broj žalbi s raznih sastavnica i mogu potvrditi da ovakvi odnosi studenata s upravom nisu izolirani slučaj na Pravnom fakultetu, već da se i studenti drugih sastavnica žale na način rada svojih fakulteta. 
Studentski pravobranitelj na kraju je još uputio apel studentima da se aktivno zalažu u ostvarivanju svojih studentskih prava te da se ne ogluše na kršenje prava koje provodi fakultet i da mu se obrate kako bi mogli pronaći najbolje rješenje u skladu s važećim propisima. 
FOTO: FLICKR