LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
EUSA Rukomet

Visoka mjesta naših rukometašica i rukometaša na Europskom sveučilišnom prvenstvu

Na Europskom sveučilišnom rukometnom prvenstvu hrvatske su boje branili rukometaši Sveučilišta u Rijeci i rukometašice Sveučilišta u Zagrebu. Iako su obje ekipe završile natjecanje bez osvojenog odličja, ipak su se uspjeli plasirati na visoke pozicije i uspješno završiti ovo prvenstvo.

Na Europskom sveučilišnom rukometnom prvenstvu hrvatske su boje branili rukometaši Sveučilišta u Rijeci i rukometašice Sveučilišta u Zagrebu. Iako su obje ekipe završile natjecanje bez osvojenog odličja, ipak su se uspjeli plasirati na visoke pozicije i uspješno završiti ovo prvenstvo.

Dok velik broj hrvatskih studenata sportaša trenutno sudjeluje na ljetnoj Univerzijadi, u poljskom gradu Bydgoszczu od 4. do 10. srpnja održalo se Europsko sveučilišno rukometno prvenstvo. Od hrvatskih ekipa sudjelovalo je Sveučilište u Rijeci u muškoj konkurenciji te Sveučilište u Zagrebu u ženskoj. Iako se naše ekipe nažalost nisu okitile medaljama, završili su prvenstvo na visokim mjestima – četvrtom i petom.

Djevojke Sveučilišta u Zagrebu u grupnoj su fazi završile na drugome mjestu nakon jedne pobjede i jednog poraza te tako izborile četvrtfinale protiv Sveučilišta u Portu. U toj su utakmici Portugalke ipak dominirale s odličnom Monteiro koja je zabila 14 golova, dok su kod naše ekipe najefikasnije bile Ćurić i Lukić zabivši po šest golova. Utakmica je završila rezultatom 31:23 za portugalsku ekipu čime su naše djevojke ispale iz utrke za medalju.

U razigravanju za plasman od petog do osmog mjesta zagrebačke rukometašice su ostvarile dvije pobjede – protiv Sveučilišta u Valenciji i Sveučilišta u Pitesti. U utakmici protiv Španjolki odlično su ušle u utakmicu te su u nekoliko navrata vodile s pet razlike. Krajem poluvremena protivnice su ipak uspjele pojačati tempo, ali su tijekom cijele utakmice Zagrepčanke držale prednost te na kraju pobijedile rezultatom 33:30. S po sedam golova najbolje su bile Kapetanović, Šimara i Lukić.

U drugoj utakmici, protiv Rumunjki, naše su djevojke na početku držale prednost od gol ili dva razlike, ali su zato sedam minuta prije kraja prvog poluvremena pojačale tempo i na odmor otišle s četiri gola prednosti. U drugom su se dijelu Rumunjke probudile i u jednome trenutku izjednačile, ali Zagrepčanke se nisu predale te su uspjele vratiti vodstvo i utakmicu završiti s visokih šest razlike, odnosno 36:30. Time je ženska ekipa Sveučilišta u Zagrebu ipak uspjela doći do visokog petog mjesta na natjecanju.

FOTO: Eusa.eu

Rukometaši Sveučilišta u Rijeci grupnu su fazu završili na prvome mjestu s odlične tri pobjede i tako se plasirali u četvrtfinale u kojem su igrali protiv Sveučilišta u Portu, jednako kao i djevojke. Riječani su u utakmici dominirali te su samo jednom dopustili Portugalcima da im se približe i izjednače rezultat. U drugome dijelu u nekoliko navrata naši su dečki vodili s visokih osam razlike te su utakmicu završili rezultatom 36:31 predvođeni sjajnim Nikolom Njegovanom.

U polufinalu su Riječani igrali protiv rukometaša Sveučilišta u Granadi koji su ipak ovoga puta bili bolji. Nakon prvih dvadeset relativno izjednačenih minuta Španjolci su povećali vodstvo na četiri razlike s koliko je i završilo prvo poluvrijeme. U drugome dijelu protivnici još više pojačavaju svoju igru te ne dopuštaju našima da im se imalo približe. Na kraju utakmica završava visokom pobjedom Španjolaca od 27:17, dok Riječani odlaze u borbu za treće mjesto.

U utakmici za broncu Riječani su se borili protiv Sveučilišta iz Minha. I dok su Portugalci odlično ušli u utakmicu i nekoliko puta vodili s četiri razlike, naši su se ipak uspjeli vratiti sredinom drugoga poluvremena kada su izjednačili i tako držali tempo sve do zadnje dvije minute. Ipak, Barbosa zabija pogodak za 28:27 u 58. minuti te Portugalci drže taj rezultat do kraja utakmice, a imali su priliku i za veće vodstvo, ali su promašili dobiveni sedmerac u zadnjim sekundama. Riječani su se na kraju ipak morali zadovoljiti četvrtim mjestom nakon odlične i borbene utakmice protiv Sveučilišta iz Minha.

FOTO: EUSA