LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Stari majstor nikako da se ostavi nogometa

Rivaldo se u 43. godini vratio iz mirovine

Nakon nedavnog povratka Rivalda na nogometne terene, donosimo Vam još neke igrače koji su na temelju svojih godina postavili razne rekorde i tako ostavili trag u povijesti nogometa.

Nakon nedavnog povratka Rivalda na nogometne terene, donosimo Vam još neke igrače koji su na temelju svojih godina postavili razne rekorde i tako ostavili trag u povijesti nogometa.

– Sa suzama u očima zahvaljujem Bogu, obitelji i navijačima na podršci tijekom 24 godine igranja. Mojoj karijeri igrača došao je kraj. Bilo je mnogo izazova, prepreka, odricanja, razočaranja, ali još više radosti i uspjeha. Nešto sam naučio, neke sam učio, nikad nisam gubio fokus. Puno je ljudi prošlo kroz moj život, neki su se kratko zadržali, a neki su ostali prijatelji za cijeli život. – napisao je u svojem oproštaju od nogometa Rivaldo u ožujku prošle godine

No, nakon nešto više od godinu dana legenda se vratila! Da, tako je. Rivaldo je nastupio za Mogi Mirim, klub u kojem je predsjednik, u dvoboju Druge brazilske lige protiv Nautica. Sa 43 godine na leđima, Brazilac je odigrao čak 68 minuta. 

– Nakon 15 mjeseci pauze počeo sam trenirati i igrat ću povremeno. Želim inspirirati mlade igrače da pruže svoj maksimum. Ako ja sa 43 godine mogu igrati, onda oni moraju još bolje. – kazao je Rivaldo koji je još prije 16 godina proglašen najboljim igračem svijeta po izboru FIFA-e. 

U nastavku Vam donosimo još neke igrače koji su povijest nogometa obilježili ili još uvijek obilježavaju svojim igrama unatoč činjenici da su u poznim igračkim godinama. Nećemo se fokusirati na legende kao što su, primjerice, Giggs, Maldini ili Zanetti, nego na one manje poznate koji su doprnijeli raznim rekordima na temelju njihovih godina. 

Kazuyoshi Miura

Ako ste pomislili da je Brazilac trenutno najstariji aktivni igrač na svijetu, prevarili ste se. Kazuyoshi Miura ima tu čast. Riječ je o bivšem japanskom reprezentativcu koji trenutno ima 48 godina, a neki stariji Zagrepčani bi ga se mogli sjećati budući da je 1999. godine upisao 12 nastupa za Dinamo. Japanac je svoju karijeru započeo davne 1986. u brazilskom Santosu, a u prosincu prošle godine potpisao je novi ugovor sa Yokohamom, drugoligaškim japanskim klubom. U travnju ove godine postao je najstariji strijelac u povijesti japanskog nogometa. 

 

Sir Stanley Matthews

Rijetko se o njemu priča, ali ovaj je gospodin najstariji igrač u povijesti Prve engleske lige. Rođen 1915. godine, svoju je karijeru započeo u Stoke Cityu 1932., a u istom je klubu karijeru i završio, 1965. godine! Dakle, sa 50 godina Matthews je igrao posljednju utakmicu za Stoke, a također je najstariji igrač u povijesti engleske reprezentacije, u kojoj je zadnji nastup upisao sa 42 godine i 104 dana. Svoju je zadnju profesionalnu utakmicu odigrao 1985., sa 70 godina!

Andrea Pierobon

Najstariji golman, ali i igrač u povijesti talijanskog profesionalnog nogometa, koji je karijeru započeo u istom klubu u kojem ju je i završio - Citadelli, drugoligaškom talijanskom klubu. Posljednju je utakmicu za klub odigrao 22. svibnja ove godine, a u mirovinu je otišao početkom ovog mjeseca, sa 45 godina. On je, primjerice, započeo svoju karijeru kada se još mladi Diego Maradona probijao u redovima Napolija, a poznat je i po izjavama kako priča sa svojim rukavicama prije utakmice. 

Faryd Mondragón

Kolumbijski vratar koji je prošle godine zaključio svoju karijeru dugu 24 godine, a poznat je po nastupima ponajprije za Galatasaray i Koeln. Prošlog je mjeseca napunio 44 godine, a na SP-u u Brazilu postao je najstariji igrač u povijesti Svjetskih prvenstava, nakon što je ušao sa klupe u utakmici Kolumbije protiv Japana. Tada je imao 43 godine i tri dana te je tako srušio rekord Rogera Mille, koji je davne 1994. bio najstariji igrač sa 42 godine, jednim mjesecom i 8 dana starosti. Mondragon je u hrvatskim medijima poznat kao igrač koji se sukobio s bivšim trenerom Koelna, Zvonimirom Soldom, koji ga je kaznio stavivši ga na klupu zbog toga što se s reprezentacijskog nastupa nije javio do roka koji mu je Soldo zakazao. Ugovor Kolumbijca bio je ukinut ubrzo te se preselio u SAD. 

 

Teddy Sheringham

Napadač za kojeg su svi vjerojatno čuli svoju je karijeru započeo 1983. godine u Milwallu, gdje se zapravo i nazabijao najviše golova. U 220 nastupa upisao je 93 pogotka. Naravno, poznat je po nastupima za Tottenham i Manchester United, u kojem je bio jedan od junaka u onom nevjerojatnom finalu Lige prvaka protiv Bayerna u Barceloni. Ali, u dresu West Hama zapravo je srušio nekoliko rekorda. Godina 2006. bila je veoma zanimljiva za njega budući da je postao najstariji strijelac u Premier ligi. Sa 40 godina i 266 dana, postigao je gol protiv Portsmoutha. Također, iste je godine postao treći najstariji igrač u povijesti finala FA kupa. Karijeru je zaključio 2008., sa 42 godine na leđima u Colchester Unitedu. Od 1. lipnja ove godine menadžer je engleskog četvrtoligaša Stevenegea. 

 

Marco Ballota

Ovaj je talijanski vratar rođen 1964. godine, a zadnji je put na vrata stao 2008. godine za Lazio. No njegova karijera tu nije stala. Nastavio ju je u niželigaškom talijanskom klubu kao napadač. U 37 nastupa postigao je čak 24 pogotka, a na taj se potez odlučio budući da je htio znati kakav je osjećaj kada postigneš pogodak. Naravno, mnogo je poznatiji kao najstariji igrač u povijesti Serije A, kada je u listopadu 2005. sa 41 godinom i 203 dana stao na vrata Lazija u derbiju protiv Rome. Tako je srušio rekord Dine Zoffa, koji je 1983. bio najstariji igrač sa 41 godinom i 34 dana. Ballota je također najstariji igrač u povijesti Lige prvaka. godine 2007. stao je na vrata Lazija protiv Real Madrida sa 43 godine i 253 dana. 

FOTO: REPORT.AZ