LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Nevjerojatna priča Jonasa Gutierreza

Nakon raka spasio Newcastle od ispadanja iz lige

Jonas Gutierrez, kojem je 2013. godine dijagnosticiran rak, zaključio je sezonu u velikom stilu i svom Newcastleu osigurao ostanak u engleskoj Premier ligi.

Jonas Gutierrez, kojem je 2013. godine dijagnosticiran rak, zaključio je sezonu u velikom stilu i svom Newcastleu osigurao ostanak u engleskoj Premier ligi.

Bio je 19. svibnja 2013. godine i zadnja utakmice sezone 2012/13 engleske Premier lige. Newcastle je na svojem St. James' Parku igrao protiv Arsenala. U 18. minuti utakmice Bacary Sagna i Jonas Gutierrez ušli su u duel čiji je deblji kraj izvukao Argentinac.

Ipak, nastavio je igru i odradio utakmicu do samoga kraja. Sve se činilo u redu, no Gutierrez je konstantno osjećao bol u području stidne kosti i genitalija. Bol je s vremenom nestajala, ali se s vremena na vrijeme i ponovno pojavljivala.

Jonas nije brinuo sve dok nije došao početak nove sezone, kada je osjetio nove bolove. Ubrzo nakon toga Argentinac je otišao doktoru, koji mu je nakon pretraga rekao kako ima rak testisa, te da treba operaciju. Od tog trenutka njegov život više nije bio isti.

Otišao je u Argentinu na liječenje koje je trajalo do siječnja 2014. godine Tijekom boravka u domovini, Newcastle je odlučio kako ga ne trebaju u svojim redovima te su ga poslali u Norwich City na posudbu do kraja sezone. Nogometu se vratio već 18. siječnja, kada je odigrao 65 minuta u pobjedi njegovog novog kluba. Bilo kako bilo, Gutierrez je igrao još samo tri puta za Norwich te sezone, što zbog slabije forme, a što zbog ozljeda.

Na ljeto iste godine bilo je vrijeme za operaciju, odnosno odstranjivanje testisa. Srećom, sve je prošlo u najboljem redu i Gutierrez je nastavio svoje liječenje kemoterapijom u Argentini. Kemoterapija nije trajala dugo, a već je 3. studenog bio otpušten iz bolnice i od tada je sve krenulo nabolje. Istog se mjeseca vratio treninzima u Newcastleu, a 22. prosinca 2014. odigrao je i svoju prvu utakmicu. Istina, nastupio je za U21 momčad „Svraka“, ali to je bio ogroman uspjeh za čovjeka koji je tri mjeseca prije bio na kemoterapijama. Izdržao je 87 minuta, a svoju je ekipu vodio kao kapetan u pobjedi od 4:1 nad West Hamom.

Na povratnički pogodak nije trebao dugo čekati. Ponovno igrajući za U21 momčad Newcastlea, postigao je pogodak u 11. minuti utakmice Premier lige protiv Boltona, koja je na kraju završila rezultatom 1:1. U veljači 2015. odigrao je posljednju utakmicu za U21 momčad protiv WBA, kada je asistirao za pogodak. Ubrzo je došla nagrada za njegovu odličnu igru i formu, kada ga je glavni trener John Carver uvrstio u prvih 18 protiv Aston Ville 28. veljače, no tada je ipak ostao samo na klupi. Svejedno nije dugo trebao čekati da odigra prvu utakmicu za prvu momčad Newcastlea, nakon one protiv Arsenala u svibnju 2013. Na St. James' Parku gostovao je Manchester United, a Jonas Gutierrez ušao je u igru u 67. minuti, uz velike ovacije domaćih, ali i gostujućih navijača. Već je nakon 5 minuta dobio žuti karton, a njegova je momčad izgubila 1:0. No, to Argentincu nije previše smetalo s obzirom na to da je toga dana, 4. ožujka 2015., pobijedio život.

Prvi je puta odigrao cijelu utakmicu u porazu protiv ljutih rivala Sunderlanda, 5. travnja, a krajem mjeseca čak se na treningu posvađao s trenerom Carverom, što je dovelo do pitanja hoće li Gutierrez opet zaigrati za Newcastle. Odgovor smo brzo saznali, jer je Carver za engleske medije izjavio kako je između njih dvojice sve u redu i da je došlo do pomirenja. Argentinac je sljedeće četiri utakmice odigrao od prve do zadnje minute, a otkada se vratio na teren nije okusio niti jednu pobjedu, što će se promijeniti u zadnjem kolu Premier lige.

Newcastle se zahvaljujući devet poraza u 10 utakmica našao u borbi za opstanak, a u zadnjem kolu na domaćem ih je terenu čekao West Ham. Sve što im je trebalo za osiguranje opstanka je pobjeda. Budući da su „Svrake“ bile bez pobjede od kraja veljače, nitko nije mogao znati odakle će je izvući na najvažniji dan sezone. Tada se ukazao Moussa Sissoko u 54. minuti, kada je glavom, na asistenciju Gutierreza, postigao pogodak za 1:0. Argentinac je postavio konačan rezultat u 86. minuti udarcem s nekih 20 metara i tako postao najljepšom inspirativnom pričom u zadnjih nekoliko godina, spašivši Newcastle od ispadanja.

Ugovor mu ističe kroz nekoliko tjedana, a klub se još uvijek nije odlučio produžiti ga. Od 2008. godine nalazi se u Newcastleu, a hoće li i sljedeće sezone biti tamo, samo će vrijeme pokazati. Jonas je pobijedio bolest i ,zahvaljujući svojoj hrabrosti i upornosti, pokazao da se još uvijek može boriti među najboljima. 

FOTO: SKY SPORTS SCREENSHOT