LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Zdravlje najmanjih

Kineziološki fakultet upozorava na nestručnost rada s mladima

– Ono na čemu fakultet inzistira je da s najmlađom populacijom u sportu smiju raditi isključivo najškolovaniji kadrovi zbog specifičnosti rada s djecom i potencijalnih opasnosti koje mogu nastati nestručnim radom – istaknuo je dekan Kineziološkog fakulteta.

– Ono na čemu fakultet inzistira je da s najmlađom populacijom u sportu smiju raditi isključivo najškolovaniji kadrovi zbog specifičnosti rada s djecom i potencijalnih opasnosti koje mogu nastati nestručnim radom – istaknuo je dekan Kineziološkog fakulteta.

Slijedom povećane brige za zdravlje najmlađe populacije koja nije dovoljno aktivna, Kineziološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu upozorava na problem osposobljenosti trenera koji rade s djecom. Naime, sve je više nestručnih i nedovoljno obrazovanih kadrova kojima je prepuštena briga o najmlađima kada su aktivnost i vježba u pitanju. Izrazito je važno da s mladima u razvoju rade isključivo stručne osobe kako bi se kretali u pravom smjeru.

– Ukazujemo na probleme stručnih kadrova u sportu. Trenutno u Hrvatskoj nedostaje stručnog kadra u području sporta i to na svim razinama stručnih kompetencija. Ono na čemu fakultet inzistira je da s najmlađom populacijom u sportu smiju raditi isključivo najškolovaniji kadrovi zbog specifičnosti rada s djecom i potencijalnih opasnosti koje mogu nastati nestručnim radom. U području rada u sportu postoji niz jednostavnih poslova koje mogu obavljati osposobljeni kadrovi, ali one kompleksnije pogotovo u vrhunskom sportu mogu raditi isključivo školovani kadrovi koji su stekli specifične kompetencije kroz svoje obrazovanje – izjavio je izv. prof. dr. sc. Tomislav Krističević, dekan Kineziološkog fakulteta u Zagrebu na obilježavanju 58. obljetnice Dana fakulteta.

Na svečanoj je sjednici, uz brojna priznanja te nagrade najboljim studentima, sportašima, djelatnicima i partnerima fakulteta, premijerno prikazan film Kineziološki fakultet redatelja Jakova Sedlara. Dokumentarni film prikazuje presjek rada, uspjeha i postignuća vodeće sportske obrazovne instutucije koja godinama stvara najuspješnije hrvatske sportaše, trenere i stručnjake u području zdravstveno usmjerene tjelesne aktivnosti. Kadrovi iza kojih stoji vrijedan zajednički rad oduševili su sve prisutne te još jednom potvrdili kvalitetu i uspješnost jednog od najpoželjnijih hrvatskih fakulteta.

Foto: Select PR

– Film Kineziološki fakultet nastao je iz potrebe da se budućim generacijama predstave sve prednosti ovog fakulteta kao i same kineziologije. Odličan ambijent i izvrsni sadržaji fakulteta pokazuju koliko je ovaj studij atraktivan te ono najvažnije, a to je odlična poslovna budućnost koju pruža svojim studentima. U 18 minuta prikazali smo najvažnije elemente koji u pravom svjetlu prikazuju što nudi jedan od najpoželjnijih studija u Hrvatskoj – rekao je redatelj Jakov Sedlar.

Na proslavi 58. obljetnice dekan je zahvalio prisutnim djelatnicima, studentima i ostalim partnerima Kineziološkog fakulteta na još jednoj uspješnoj akademskoj godini te istaknuo smjernice o djelovanju Fakulteta koje se očekuju. Obilježavanju obljetnice rada fakulteta prisustvovali su i državna tajnica za sport Janica Kostelić, izaslanik Predsjednice RH doc. dr. sc. Tomislav Madžar, predsjednik HOO Zlatko Mateša, predsjednik HPO Ratko Kovačić, zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Jelena Pavičić Vukičević, rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras, veslač Martin Sinković i mnogi drugi. 

FOTO: KINEZIOLOŠKI FAKULTET