LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Jedna od najvažnijih obljetnica u povijesti Dinama i Hrvatske

Godišnjica neodigrane utakmice između Dinama i Zvezde

Zbog pruženog otpora organima reda tada umiruće jugoslavenske države, većina Bad Blue Boysa smatra kako je borba za hrvatsku samostalnost počela upravo tada, 13. svibnja 1990. u Maksimiru.

Zbog pruženog otpora organima reda tada umiruće jugoslavenske države, većina Bad Blue Boysa smatra kako je borba za hrvatsku samostalnost počela upravo tada, 13. svibnja 1990. u Maksimiru.

Na današnji dan se obilježava 25. godišnjica nikada odigrane utakmice između Dinama i Crvene zvezde koju neki smatraju kao dan kada je započeo Domovinski rat. Utakmica se trebala odigrati 13. svibnja 1990. godine, no umjesto nogometnog spektakla došlo je do divljanja gostujućih navijača na istočnoj tribini stadiona. Nakon toga su Bad Blue Boysi opravdano odlučili uzeti stvar u svoje ruke te su se sukobili s milicijom zbog toga što je štitila divljanje Delija. BBB su provalili su na teren sa suprotne strane, braneći tada stadion, grad, državu.

Mnogi ne znaju kako su neredi započeli već rano ujutro na dan utakmice kada su Zvezdini navijači izazivali brojne izgrede na zagrebačkim ulicama, trgovima i lokalima. Unatoč tome što su razbijali čak i tramvaje, milicija nije niti jednom intervenirala. Divljanje se nastavilo na stadionu gdje su izgredi započeli kada su srpski huligani pod vodstvom ratnog zločinca Željka Ražnjatovića – Arkana počeli uništavati maksimirske tribine, nakon čega su napali i gledatelje. Ponovno, tadašnja milicija nije uopće reagirala, pa su Bad Blue Boysi srušili ogradu i utrčali na travnjak gdje je zatim nastao opći kaos.

U tom trenutku su se sastavi obiju momčadi povukli u svlačionice dok je tadašnji kapetan Dinama, Zvonimir Boban, ostao na terenu braniti navijače. Nakon što ga je jedan od „plavaca“ udario pendrekom, Boban je automatski nasrnuo na njega nogom u trbuh. Njegov skok na milicajca postao je simbol otpora tadašnjem divljanju velikosrpstva. Slike Zvonimira Bobana kako udara milicajca su obišle svijet, a danas bi trebale biti poznate gotovo svakom Hrvatu. Upravo zbog tog trenutka važno je značenje velike Dinamove "utakmice" koja zapravo nikad nije odigrana. 

Čak je sam taj milicajac, imena Refik Ahmetović, kasnije priznao kako su ga kolege nagovarale da Bobanu puca u leđa. Da je na njegovu mjestu bio netko drugi, možda bi taj nemili događaj bio i daleko krvaviji. Unatoč velikoj popularnosti ovog poteza, Zvone je kažnjen s devet mjeseci neigranja, a izbornik Ivica Osim nije ga vodio na Svjetsko prvenstvo u Italiji.

U neredima je ozlijeđeno oko 200 ljudi, dok na sreću mrtvih nije bilo. O ovome povijesnom događaju su snimani mnogi dokumentarci, no politički i ratni, a ne sportski. Zbog pruženog otpora organima reda, tada umiruće jugoslavenske države, većina Bad Blue Boysa smatra kako je borba za hrvatsku samostalnost počela upravo tada, 13. svibnja 1990. u Maksimiru. Tada su naši ljudi po prvi puta rekli „ne“ zločincu Arkanu i „Belim orlovima“.

FOTO: DRAGOVOLJAC.COM