LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Festival Monoplay

Zadar će od 19. do 23. kolovoza postati središnje mjesto izvedbenih umjetnosti

Pored plesnih soloizvedbi renomiranih svjetskih umjetnika, festival Monoplay donosi bogat popratni program.

Pored plesnih soloizvedbi renomiranih svjetskih umjetnika, festival Monoplay donosi bogat popratni program.

Jedanaesto izdanje MONOPLAYA, festivala soloizvedbi, održat će se od 19. do 23. kolovoza u Zadru. Uz glavni program koji uključuje izvedbe domaćih i svjetskih umjetnika, publiku očekuje i raznovrstan popratni program; ovogodišnje izdanje tako različitim medijima i sadržajima donosi uvid u lokalne i svjetske plesne tendencije u suvremenom plesu i izvedbenim umjetnostima.

Glavni program festivala održava se u Kazalištu lutaka u Zadru; 11. MONOPLAY 19. kolovoza otvara plesna izvedba STRANGELY ENOUGH talijanskog umjetnika Francesca Scavette u izvedbi Gry Kippeberg, koja se bavi vezom između fizikalnosti i percepcije intimnih stanja. Drugog festivalskog dana, 20. kolovoza, publici će se predstaviti norveška koreografkinja i izvođačica Mette Edvardsen uz solo BLACK koji predstavlja igru u vremenu i prostoru gdje je samo tijelo fizički prisutno. Brazilski umjetnik Pol Pi 21. kolovoza izvest će solo ECCE (H)OMO, koji se bavi pojmom nasljeđa u plesu. Pretposljednji festivalski dan donosi soloprojekte domaćih umjetnika: Next Big Thing Ivane Kalc, Viola, ja i nas dvije Nastasje Štefanić te Not So Simple Sample Šimuna Stankova. Festival 23. kolovoza zatvara predstava Him, nekonvencionalni projekt čuvene talijanske kazališne skupine Fanny & Alexander, koji iz potpuno nove perspektive donosi projekciju filma o Čarobnjaku iz Oza.

I ove godine MONOPLAY uključuje MONOazu, projekt koji je u suradnji s barom Botaničar iz Zagreba pokrenut prošle godine, a održava se u crkvi Sv. Dominika. MONOaza zapravo donosi veći dio popratnog festivalskog programa, a zamišljena je kao svojevrsna oaza umjetnosti, kulture i kreativne ugostiteljske ponude. U MONOazi će tijekom festivala biti prikazane izložbe i instalacije Marina Tudora, Ksenije Španec i Josipa Kresovića, kao i biti predstavljeni raznovrsni projekti, između ostalog umjetničko istraživanje IMRC kolektiva koji djeluje u polju suvremenog plesa, specifičnog po tome što uključuje plesače s i bez tjelesnog invaliditeta (srijeda, 21. kolovoza) te predstavljanje projekta 1:0 koji obilježava 10 godina suradnje Petre Hrašćanec i Saše Božića (četvrtak, 22. kolovoza).

Pored MONOaze, dio popratnog programa održat će se u Kazalištu lutaka u Zadru – valja izdvojiti predstavljanje soloradova studenata Odsjeka plesa Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu te predstavljanje zadarske plesne scene u okviru koje će svoje radove predstaviti autorice i izvođačice Matea Bilosnić, Patricia Gospić, Nataša Kustura, Maja Petani, Korina Oltran i Sanja Petrovski. Ovogodišnji će Monoplay prvi put predstaviti projekt MONOdeskripcija, prvu plesnu izvedbu prilagođenu za slijepe i slabovidne. Riječ je o izvedbi predstave Ecce (H)omo Pola Pija, a ovo je prvi put da se u Hrvatskoj na ovakav način prilagođava plesna predstava, a u Zadru prva predstava uopće. MONOdeskripcija se provodi u suradnji s Centrom za audiodeskripcije iz Zagreba.

Umjetničke su direktorice festivala Petra Hrašćanec i Sanja Petrovski, a festival zajednički organiziraju Zadarski plesni ansambl i umjetnička organizacija 21:21 iz Zagreba. Ulaznice za festival mogu se rezervirati e-mailom na info@monoplay.eu, a kupiti prije izvedbi na blagajni Kazališta lutaka Zadar. Cijena ulaznica za glavni program iznosi 35,00 kn, a za sve ostale programe – ulaz je slobodan!

FOTO: PR