LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
HDU i RTL

Tko je najemitiraniji, a tko najprodavaniji izvođač u Hrvatskoj – otkrit će nam nova glazbena nagrada

Nova glazbena nagrada Top.HR Music Awards proizašla je iz suradnje Hrvatske diskografske udruge i RTL-a, a predstavlja jedino takvo glazbeno priznanje na domaćoj sceni. Kategorije nagrade odnose se na radijsko emitiranje, prodaju albuma i streaming na Deezeru u 2019. godini.

Nova glazbena nagrada Top.HR Music Awards proizašla je iz suradnje Hrvatske diskografske udruge i RTL-a, a predstavlja jedino takvo glazbeno priznanje na domaćoj sceni. Kategorije nagrade odnose se na radijsko emitiranje, prodaju albuma i streaming na Deezeru u 2019. godini.

Na press konferenciji održanoj 12. prosinca u Hrvatskom glazbenom zavodu javnosti je predstavljena nova glazbena nagrada. Pod nazivom Top.HR Music Awards ovo će se vrijedno priznanje službeno dodijeliti 6. veljače u hotelu Esplanade u Zagrebu izvođačima koji su ove godine ostvarili najuspješnije rezultate u domaćem radijskom eteru i na streaming platformi Deezer, kao i onima čiji su albumi najprodavaniji na području Republike Hrvatske. 

Nastala u suradnji Hrvatske diskografske udruge (HDU) i RTL-a, nagrada predstavlja univerzalno glazbeno priznanje na domaćoj sceni. Naime, sukladno egzaktnim podacima dobivenim prema nacionalnim listama radijskog emitiranja HR Top 40, a koji uključuju broj emitiranja s više od 140 radijskih postaja diljem zemlje, bit će nagrađeni izvođači u sljedećim kategorijama: Nagrada za pjesmu godine, Nagrada za muškog izvođača godine, Nagrada za žensku izvođačicu godine, Nagrada za grupu godine, Nagrada za novog izvođača godine Nadalje, prema službenim podacima HDU-a, dodijelit će se i Nagrada za najprodavaniji domaći album te Nagrada za najprodavaniji strani album, kao i Deezer singl godine i Deezer izvođača godine

– Hrvatska diskografska udruga s praksom predstavljanja najboljih diskografskih uradaka i glazbenika hrvatske glazbene scene započela je još 2016. godine kada su dodijeljena prva Godišnja priznanja HDU-a. Ove godine napravili smo korak dalje i na naše veliko zadovoljstvo, a u nastavku uspješne suradnje s RTL-om u proteklih nekoliko godina, možemo reći da predstavljamo nešto potpuno novo na glazbenoj sceni u Hrvatskoj. Nova glazbena nagrada temeljena je na službenim top listama, u kojima dugi niz godina donosimo javnosti ono najbolje iz domaće glazbe. Riječ je o parametrima koje pomno mjerimo kroz cijelu godinu kako bismo donijeli najtočnije relevantne podatke o uspješnosti pjesama u radijskom eteru i broju prodanih albuma. Nova glazbena nagrada otkrit će najuspješnija imena, a čitava glazbena struka će, vjerujemo, dobiti na uvid izrazito važne pokazatelje u njihovom radu. – izjavio je predsjednik HDU-a, Želimir Babogredac.

Foto: Samir Cerić Kovačević

Višegodišnja suradnja Hrvatske diskografske udruge i RTL televizije ostvarena je kroz emisiju Top.HR koja svakog tjedna premijerno donosi aktualne podatke o radijskom emitiranju domaće i strane glazbe. Voditeljica i urednica ove televizijske emisije Ana Radišić sa svakom epizodom predstavlja mnoštvo glazbenih novosti uz brojne goste izvođače, najavljuje koncerte i premijere novih videospotova. Nova glazbena nagrada slijedi tako dosadašnju suradnju, i predstavlja sasvim novi projekt domaće glazbene industrije.

– RTL Hrvatska, kao najveća medijska grupacija u zemlji, poseban fokus stavlja na glazbu i kroz svoju tvrtku RTL Music, ali i kroz program naših linearnih kanala. Zadovoljstvo je surađivati sa Hrvatskom diskografskom udrugom te promovirati domaću glazbu i na ovaj poseban način, kroz dodjelu Top.HR nagrade. – izjavio je Marc Puškarić, predsjednik Uprave RTL-a Hrvatska.

Na spomenutoj press konferenciji podršku cjelokupnom projektu došli su pružiti brojni domaći izvođači, autori i diskografi kojima Top.HR Music Awards nagrada predstavlja važno priznanje u njihovom glazbenom radu. Među njima bili su Željko Bebek, Saša Lozar, Damir Kedžo, Detour, Pavel, Lidija Bačić Lille, Giuliano, Amir Kazić Leo, Zdenka Kovačiček, Meritas, Marko Kutlić, Nela, Jure Brkljača, Pravila igre, Dalibor Petko, Ivan Huljić, Miroslav Rus, Sandra i Branimir Mihaljević, Predrag Martinjak Peggy i mnogi drugi. U iščekivanju same dodjele koja će se održati u veljači i otkriti tko su dobitnici nagrade za najemitiranije singlove i najprodavanija izdanja, domaći glazbenici ne kriju svoju nestrpljivost:

– Nagrada koju su najavili kolege iz HDU-a i RTL-a značajna je za sve nas u glazbenoj industriji. Budući da je riječ o prestižnom priznanju, ovo će biti pravi poticaj za naše stvaralaštvo, što će donijeti još mnogo toga lijepoga u domaćoj glazbi. Željno iščekujem rezultate i veselim se veljači! – rekao je Željko Bebek.

FOTO: SAMIR CERIĆ KOVAČEVIĆ