LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Revija kratkometražnih filmova

Svježi kulturni sadržaj u Osijek je donijela druga Filmska RUNDA

– Vidim u njoj zametak nečeg puno većeg; da se čitava Tvrđa može pretvoriti u filmski generator. – o Filmskoj rundi rekao je ravnatelj HAVC-a.

– Vidim u njoj zametak nečeg puno većeg; da se čitava Tvrđa može pretvoriti u filmski generator. – o Filmskoj rundi rekao je ravnatelj HAVC-a.

Završila je druga Filmska RUNDA, revija kratkometražnih filmova. Od 26. do 28. svibnja 2017. godine u osječkoj Galeriji Kazamat prikazalo se više od 30 filmova hrvatskih redatelja. Ravnatelj HAVC-a Daniel Rafaelić je, kako kaže, nakon predstavljanja hrvatskog filma u Cannesu, došao na RUNDU u Osijek.

 RUNDA je nevjerojatno važna. Ja sam ju još prošle godine podržao, kada je recimo bila u povojima, a sad vidjeti kako to sve skupa buja, moram priznati da je to fantastično. S druge strane, vidim u njoj zametak nečeg puno većeg; da se čitava Tvrđa može pretvoriti u filmski generator. – rekao je ravnatelj HAVC-a.

Tijekom tri dana prikazali su se profesionalni, nezavisni i amaterski kratki filmovi. U programu Festivalska RUNDA, mnogobrojni posjetitelji gledali su i animirani film Ježeva kuća redateljice Eve Cvijanović. Film je nastao prema slavnoj priči Branka Ćopića u produkciji kanadskog Nacionalnog filmskog odbora i hrvatskog Bonobostudija. Od drugih filmova izdvajamo nagrađivane Kino Otok redatelja Ivana Ramljaka, Dotu redateljice Petre Zlonoge, Po čovika redateljice Kristine Kumrić te Mliječni zub redatelja Saše Bana.

Foto: Tomislav Marcijuš

Novost ovogodišnjeg programa je FOKUS RUNDA koja, s Fokus Profesijom, gledatelju i polaznicima kroz projekciju, panel i scenarističku radionicu otkriva svijet pisanja za film. U dugoročnom planu je svake godine predstaviti drugu filmsku profesiju te održavati cjelogodišnji program AUTORSKE RUNDE, prezentacije mladih autora kroz edukativne programe i projekcije. Tako Filmska RUNDA provodi kontinuitet filmske edukacije i donosi svježi kulturni sadržaj u Osijek.

FOTO: TOMISLAV MARCIJUŠ