LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Revija studentske kreativnosti

StudentCuts – od ideje do spektakla u zagrebačkom SC-u

StudentCuts, u početku definiran kao festival, a danas revija studentske kreativnosti, prvi je put održan u svibnju 2014. Velik i kvalitetan očekuje vas ponovno u zagrebačkom Studentskom centru.

StudentCuts, u početku definiran kao festival, a danas revija studentske kreativnosti, prvi je put održan u svibnju 2014. Velik i kvalitetan očekuje vas ponovno u zagrebačkom Studentskom centru.

Kao i prethodnih godina StudentCuts ponovno će se održati krajem svibnja, točnije 25. i 26. Vrijeme je to kada je nastava na fakultetima pri kraju, studentski radovi su gotovi i spremni za prikazivanje, a ipak ima još nešto vremena za bezbrižno druženje prije ispitnih rokova.

Da bismo objasnili što je i kako je nastao ovaj festival, moramo se vratiti četiri godine unazad kada je sve počelo druženjima TVZ-ovaca s kolegama s Erasmusa. Tehničko veleučilište u Zagrebu već godinama provodi Erasmus program razmjene studenata i osoblja u sklopu kojeg baš kao i studenti, i profesori mogu gostovati na inozemnom sveučilištu. Upravo to je napravio Ivan Rajković. Tada asistent, danas predavač na TVZ-u, prije četiri je godine gostovao na Sveučilištu u Mariboru gdje je sudjelovao na slovenskom studentskom festivalu pod nazivom StudentCuts. Zadovoljan viđenim, došao je na ideju da organizira nešto slično te je svoju ideju predložio kolegama. S time su se složili dekanica TVZ-a prof. dr. sc. Slavica Ćosović Bajić i Sveučilište u Mariboru.

StudentCuts, u početku definiran kao festival, a danas revija studentske kreativnosti, prvi je put održan u svibnju 2014. Njegov je osnovni cilj predstaviti mnoštvo kreativnih studentskih radova s područja multimedije te studentima kroz opušteno druženje i na zabavan način približiti edukaciju. Druga je pak ideja prepustiti organizaciju same revije studentima, uz moto od studenata za studente. Naravno, profesori su tu u ulozi mentora.

Premda je ideja nastala iz puke znatiželje, StudentCuts je zaista od svojih prvih dana do danas izrastao u nešto veliko, dobro i kvalitetno. Osim što je učvrstio suradnju između Tehničkog veleučilišta u Zagrebu i Sveučilišta u Mariboru, uvelike je pridonio razvoju Multimedijskog centra na TVZ-u, nakon čega je uslijedilo i pokretanje novih kolegija kao što su Digitalna animacija, Digitalna televizija i Produkcija. Uz to je omogućio suradnju sa Studentskim zborom TVZ-a, predstavničkim tijelom studenata u tijelima Veleučilišta i visokog obrazovanja koje zastupa interesa studenata. Nadalje, omogućio je studentima da na velikom platnu vide svoje radove. Naime, umjesto da studenti odrade svoje zadatke, profesori ih pregledaju i ocjene te da isti završe u nekoj ladici, StudentCuts studentima omogućuje da svoje radove prikažu i podijele s drugima što je ne samo sjajna motivacija, već i svojevrsno usmjerenje u profesionalni svijet.

Upravo ta kvaliteta donijela je i suradnju s Grafičkim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, Sveučilištem Sjever iz Varaždina, kao i s Likovnom akademijom u Sarajevu koja je i sama organizator revije kreativnih radova pod nazivom Pop festival. Revija je isto tako i prilika da se ostane u kontaktu s bivšim studentima. Najbolji je takav primjer suradnja StudentCutsa i Legame Studija – prvog hrvatskog studija za virtualnu stvarnost, čiji je osnivač bivši student TVZ-a. Sve te pozitivne aspekte prepoznali su i sponzori, Ožujsko, Coca-Cola i Nescafe, koji već četvrtu godinu zaredom studentima i ostalim posjetiteljima Revije omogućuju uživanje u ovom dvodnevnom spektaklu uz besplatno osvježenje. A sve to odvija se u prostorijama još jednog pokrovitelja, SC-a. SC kultura promjene za potrebe je revije TVZ-u omogućio korištenje predvorja kina i kina u Savskoj 25 s kompletnom tehničkom infrastrukturom.

Uoči ovogodišnjeg StudentCutsa, održana su tri warm-up partija, po jedan na svakoj lokaciji TVZ-a. Osim što su poslužili za promociju revije, studentima je to također bila prilika za druženje s profesorima i mogućnost da u opuštenoj atmosferi nešto nauče te se upoznaju s novim tehnologijama i multimedijom. U sklopu ovogodišnje Revije u glazbenom dijelu programa nastupit će Laka i Gretta, a zahvaljujući Hrvatskom stolnonogometnom savezu, studenti će se također moći zabavljati igrajući stolni nogomet. U sklopu programa također će se predstaviti 3D printer, studentske aplikacije, audio i video radovi, animacije te scenografije.

FOTO: STUDENTCUTS