LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Nova edicija Zidnih novina

Saznajte gdje su bitange i što rade princeze

Najpoznatiji regionalni i svjetski poznati crtač stripova, Saša Rakezić, oživljava sjećanje na jednu od najpopularnijih hrvatskih humorističnih serija povodom nove edicije Zidnih novina.

Najpoznatiji regionalni i svjetski poznati crtač stripova, Saša Rakezić, oživljava sjećanje na jednu od najpopularnijih hrvatskih humorističnih serija povodom nove edicije Zidnih novina.

Robi, Irena, Kazimir, Teo, Lucija, Gazda i Saša glavni su protagonisti serije Bitange i princeze, zagrebačke verzije poznatih Prijatelja, redatelja Gorana Kulenovića koja se emitirala na hrvatskoj televiziji od 2005. do 2010. godine Nakon 2010. više ništa novog nismo čuli o ovim likovima, ali zato njihova priča nastavlja s novom edicijom Zidnih novina pod nazivom Gdje su, što rade koju će Aleksandar Zograf predstaviti javnosti 16. travnja u Galeriji Greta u 12:00.

Ovih sedam likova i njihove nedaće pratilo je brojno gledateljstvo, a za mnoge se može reći da su uz ovu seriju odrasli. Prošlo je već šest godina od emitiranja posljednje sezone Bitanga i princeza, no još ima onih koji se rado prisjećaju njihovih anegdota. Među njima je i Saša Rakezić, poznatiji kao Aleksandar Zograf, slavan regionalni crtač stripova. Zograf je za ovogodišnju ediciju Zidnih Novina pripremio posebnu seriju stripova koja opisuje život navedenih likova, nakon serije.

– Pre neku godinu mi je pažnju privukla serija Bitange i princeze, emitovana između 2005. i 2010. godine na HRT-u. Serija je delovala ubedljivo zato što je bila oslobođena pretencioznioznosti, dok je humor je bio pun popkulturnih referenci, univerzalan uprkos što je nepogrešivo lociran u realitet hrvatskog društva tog vremena. U poređenju sa serijom Bitange i princeze, skoro svi ostali televizijski proizvodi nastali u postjugoslovenskim prostorima delovali su nekako kruto, provincijalno, i bez trunčice smisla za ironiju, kamoli  autoironiju. Zato sam tokom boravka u Zagrebu krajem 2015. godine sreo autora serije Gorana Kulenovića, nejasno zamišljajući da na osnovu njegovog dela kreiram svoj prilog za Zidne novine, kao deo projekta Bacača sjenki. – kaže Aleksandar Zograf o ovogodišnjoj ediciji Zidnih novina.

Zidne novine su najvidljiviji i najprisutniji projekt Bacača sjenki koji 365 dana u godini Zagrepčanima prenosi priče iz njihova grada. One obuhvaćaju osam kaslića bivše Kinoteke koje Bacači sjenki od 2010. godine uređuju s tri do četiri nove edicije godišnje. Zidne novine su dio kontinuiranog istraživanja Bacača Sjenki o višeslojnom promišljanju grada, javnog i privatnog prostora, urbaniteta, suživota u gradu/državi te identitetu i dinamici odnosa pojedinca i zajednice.

FOTO: ALEKSANDAR ZOGRAF