LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Teatar Tirena i Centar za kulturu Trešnjevka

Predstava koja govori o konzumaciji alkohola, različitim fazama pijanstva i njegovim posljedicama

Premijere nove predstave Teatra Tirena "D(n)o dna" održat će se u nedjelju 13. ožujka u Centru za kulturu Trešnjevka. Tema je konzumacija alkohola među tinejdžerima

Premijere nove predstave Teatra Tirena "D(n)o dna" održat će se u nedjelju 13. ožujka u Centru za kulturu Trešnjevka. Tema je konzumacija alkohola među tinejdžerima

Teatar Tirena priprema predstavu o konzumaciji alkohola. Iako je alkohol mlađima od 18 zabranjen, općepoznata je činjenica da im je itekako dostupan. D(n)o dna predstava je za tinejdžere koja prati priču njihovih vršnjaka, od prvih početaka konzumacije alkohola, kroz različite faze pijanstva, do posljedica. U formi TV emisije, kroz niz satiričnih songova i skečeva prikazuju se različiti tipovi pijanaca, stadiji pijanosti, primjeri smanjene sposobnosti rasuđivanja i strategije koje odrasli koriste pri razgovoru s tinejdžerima.

Tinejdžeri su danas izloženi različitim vrstama pritiska, od roditeljskih očekivanja, školskih obaveza, do vršnjaka koji imaju svoje kriterije o tome tko ili što je cool. Svi se žele uklopiti i pronaći svoje mjesto u društvu, a zajedničko opijanje postalo je svojevrsna inicijacija. Upozorenja odraslih tinejdžeri ne shvaćaju ozbiljno, jer ionako „svi piju". Prema statistikama, Hrvatska je pri samom vrhu liste europskih zemalja po maloljetničkoj konzumaciji alkohola.

D(n)o dna autorski je projekt nastao devising metodom kroz razgovore s ciljanom publikom i glumačke improvizacije ansambla. Predstavu autorski potpisuju redateljica Tina Hofman i dramaturginja Nina Horvat koje su prošlu sezonu u Teatru Tirena napravile predstavu To je to? o gubitku bliske osobe, namijenjenu predškolskom uzrastu. U predstavi igraju Goran Guksić, Paola Slavica i Veno Parašilovac.

U Teatru Tirena su do sada postavljene dvije predstave o tinejdžerskim problemima – Bijeg nije rješenje, koja tematizira ovisnost o drogi, te S/nalazim/se, o problemima odrastanja. Svojevrsnu trilogiju zaokružuje D(n)o dna. Na taj način Teatar nastavlja svoje društveno odgovorno djelovanje – progovarajući kazališnim jezikom o aktualnim problemima iz života publike kojoj se obraća.

Nova predstava je nastala u suradnji s Centrom za kulturu Trešnjevka u kojem će biti premijerno izvedena u nedjelju 13. ožujka u 19 sati.

FOTO: TEATAR TIRENA