LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Izvještaj s predavanja o ISIS-u i islamu

„Pravi muslimani nikad ne započinju rat – oni se jedino smiju oduprijeti agresoru.“

Puna dvorana i mnoge ruke koje su ostale u zraku nakon što je isteklo vrijeme za postavljanje pitanja, pokazatelj su da bi ovakvih predavanja trebalo biti više.

Puna dvorana i mnoge ruke koje su ostale u zraku nakon što je isteklo vrijeme za postavljanje pitanja, pokazatelj su da bi ovakvih predavanja trebalo biti više.

Subota je prijepodne, 5. prosinca, na Veterinarskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu osvanula u duhu želje za rasvjetljenjem jednog od trenutno najaktualnijih pitanja: „Ako islam uči o miru i ljubavi, zašto su neki muslimanski vladari okrutni i u ime islama ljudima čine grozote?“.

Predavanje na zadanu temu organizirala je misija Ahmadija muslimanskog džamata u suradnji s Europskim parlamentom mladih Hrvatska, a gosti predavači bili su Ibrahim Ikhlaf i Azhar Haneef. Puna dvorana i mnoge ruke koje su ostale u zraku nakon što je isteklo vrijeme za postavljanje pitanja, pokazatelj su da bi ovakvih predavanja trebalo biti više.

Prvi je izlagao Ibrahim Ikhlaf, britanski državljanin marokanskog porijekla. Odmah na početku napomenuo je kako nasilje u islamskim zemljama nije odraz islama i kako se dio muslimana udaljio od muslimanskog učenja. U doba rata otežano je širenje pravog religijskog duha jer se tada čovjek usredotočuje na samoobranu. Duh religije i poziv novim sljedbenicima širi se u mirnodopskim razdobljima.

Težnja istinskih muslimana jest ujediniti svijet, a podjele unutar njih samih, kao i između starih i novih religija, dio su povijesti čovječanstva, istaknuo je Ikhlaf. Pravi muslimani nikad ne započinju rat – oni se jedino smiju oduprijeti agresoru.

Rješenje koje Ikhlaf ističe za problem ekstremizma je molitva protiv tuđe mržnje, a nikako agresivan uzvrat. Zajedništvo je to što staje na kraj ekstremizmu. Kuran nas uči da se strpljenje isplati onome koji je strpljiv, napominje Ikhlaf, a ako se branimo od napadača, to mora i smije biti samo razmjerno napadu.

Ikhlaf je završio izlaganje prikazom filmića o Kuranu kao svetoj knjizi koja je milijune ljudi povela putevima islama. Kuran je vodič za tragače koji traže mir u svom srcu i u svijetu, poruka je prikazanog videa.

Zatim je riječ preuzeo Azhar Haneef iz Sjedinjenih Američkih Država. Nadovezao se na temu o međuvjerskim i unutarvjerskim borbama koju je profesor Ikhlaf započeo. Govorio je o poznatom Tridesetogodišnjem ratu koji je podijelio Europu između katolika i protestanata.

Uništenje Jeruzalemskog hrama istaknuo je kao trenutak najvećeg uništenja jedne vjerske zajednice prije holokausta. Sadašnja situacija s ISIS-om novi je Tridesetogodišnji rat, rekao je, i nije ništa već neviđeno i nepredviđeno. Podsjetio je kako je muslimanski prorok Muhamed predvidio današnju krizu pripadnika islamske vjeroispovijesti jer se povijest stalno ponavlja. No, Muhamed je tvrdio kako ga takva sudbina, iako neizbježna, zbližava s Bogom, a ne udaljava od njega. Jer, tu je uvijek vjera u bolje sutra – vjera da će čovjek pobijediti vlastite loše porive.

Sva učenja svih religija na svijetu svode se na dvije zapovijedi ljubavi i kada bi se svatko istinski držao osnovnih načela vlastite vjere cijeli bi svijet živio u miru, istaknuo je Haneef. „Voli svog susjeda, voli svog Boga, voli sebe!“ – poručio je za kraj.

FOTO: SR.WIKIPEDIA.ORG