LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
„Okolo” po Zagrebu

Pogledajte Zagreb „Nekad i sad”, Biljkoborce, pronađite razlike ispod Kule Lotrščak i još mnogo toga

Po Zagrebu su postavljene umjetničke instalacije u sklopu događaja „Okolo”.

Po Zagrebu su postavljene umjetničke instalacije u sklopu događaja „Okolo”.

Fotografska instalacija Nekad i sad s potpisom Nas dve otvorila je ovog vikenda drugo izdanje umjetničkog projekta Okolo, koji se u suradnji s Turističkom zajednicom grada Zagreba održava do 1. rujna na brojnim lokacijama u centru grada. Postavljena na tri mjesta – na Trgu bana Josipa Jelačića, na uglu Petrićeve i Ilice te u Margaretskoj ulici, instalacija vas kroz objektiv Toše Dabca vodi desetljećima unazad, kada su na istom mjestu nastale neke od njegovih najslavnijih fotografija iz ciklusa Ljudi s ulice.

Nakon što usporedite kako je mjesto na kojem stojite izgledalo tada, ulovljeno okom ovog majstora fotografije, a kako izgleda danas, uputite se u potragu za malim zelenim intervencijama koje su, zahvaljujući Biljkoborcima, niknule iz pet pukotina – u Masarykovoj ulici u blizini Obrtničkog prolaza, u sredini Tkalčićeve ulice, na Kaptolu pored crkve sv. Franje, na gornjoj stanici Uspinjače i na Zakmardijevim stubama.

Ispod Kule Lotrščak usput uočite Spot it!, autora Pavla Kuharića, koji vas poziva da zastanete, pronađete razlike i podsjetite se na legendarni zagrebački film, a ako produžite do platoa Gradec tamo će vas dočekati još jedna interaktivna priča koju će u obliku podnog vizuala ispričati Mane Mei. 

U utorak vas na najljepšem gradskom vidikovcu kod Uspinjače čeka Knjiga ljubavnih žalbi u koju se, riječju ili slikom, možete požaliti na ljubav i potom okrenuti novu stranicu u životu. Nakon što ste ljubavi rekli ono što ju ide, krenite tragovima Voone i pronađite simpatične vunene likove u njihovoj igri s nedostacima grada u Tomićevoj i Habdelićevoj ulici, na zidinama kod Zakmardijevih stuba i ispod Strossmayerovog šetališta te na ogradi kod parka Grič. U srijedu u Vlaškoj ulici ulovite balone koje je u zrak pustio Boris Bare, a u četvrtak s grana breze na Vranicanijevoj poljani posudite i pročitajte neki od bestsellera u izdanju Frakture. Nakon čitanja, vratite ga u Kućicu za knjige i proslijedite idućem čitatelju.

Duhovite ulične minijature australskog umjetnika Michaela Pedersona iznenađivat će vas Okolo po Zagrebu u srijedu i četvrtak, 21. i 22. kolovoza, a u petak, 23. kolovoza, na pročelju zgrade u Palmotićevoj ulici ne propustite Spavajućeg diva francuskog art para Elle & Pitra. U subotu u šetnji strogim centrom grada moći ćete naići na skulpturu od svile Ide Blažičko, a u završnom tjednu još vas očekuju svjetlosna landscape instalacija Javiera Riere, male skulpture Maše Barišić, zelena instalacija Botanika i dodatne street art intervencije Pavla Kuharića i Borisa Bare.

Također, dobar povod za šetnju bila bi i zelena ljuljačka Swing koja je trebala uljepšati zapušteni prolaz između Bakačeve i Cesarčeve, da ju nije, nažalost, uništio nepoznati počinitelj. 

Nove intervencije svakodnevno možete pratiti na Facebook i Instagram stranici ili ih prepoznati u šetnji gradom po crvenoj okrugloj oznaci. 

Događanje organiziraju Nas dve (Ana Mikin i Tina Kovačiček), uz podršku Turističke zajednice grada Zagreba. Ostali partneri projekta su Gradska skupština Grada Zagreba, Francuski institut, Veleposlanstvo Kraljevine Španjolske u Republici Hrvatskoj, Air France, Urbanka – powered by Erste Bank, Floraart, JUB, Fraktura i Arhiv Tošo Dabac / Muzej suvremene umjetnosti / Grad Zagreb.

FOTO: NAS DVE