LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Ciklus koncerata "Vivat academia"

Plodovi umjetničke suradnje profesora i studenata čut će se na Muzičkoj akademiji

Za trio koji čini mezzosopran, viola i klavir ili pak glas uz klavirski kvintet, na prvi se pogled može pomisliti kako repertoara ima vrlo malo. Da to nije istina, pokazat će profesori i studenti, sudionici projekta "La bonne chanson".

Za trio koji čini mezzosopran, viola i klavir ili pak glas uz klavirski kvintet, na prvi se pogled može pomisliti kako repertoara ima vrlo malo. Da to nije istina, pokazat će profesori i studenti, sudionici projekta "La bonne chanson".

U koncertnoj dvorani Blagoja Berse na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u srijedu, 15. ožujka 2017. u 20 sati ponovno se održava Vivat academia. Riječ je o ciklusu koncerata studenata i profesora Akademije. Četvrto izdanje pod nazivom La bonne chanson posvećeno je komornim sastavima s mezzosopranom. Voditeljica projekta izv. prof. art. Martina Gojčeta Silić nastupit će sa studentima i kolegama Juliom Gubajdullina i Markom Generom.

Umjetnike sličnih senzibiliteta međusobna suradnja često ponese putovima koje zasebno možda ne bi otkrili. Na ovaj način nastajale su brojne inovativne kompozicije ili pak komorni ansambli neuobičajenog sastava. Tako se, recimo, za trio koji čini mezzosopran, viola i klavir, ili pak glas uz klavirski kvintet, na prvi pogled može pomisliti kako repertoara ima vrlo malo ili da njegova kvaliteta zaostaje za standardnim Liedom. Da to nije istina, pokazat će sudionici projekta La bonne chanson.

Tijekom večeri bit će predstavljena djela Brahmsa, Bridgea, Faurea i Chaussona, redom manje poznata publici. Ciklus pjesama Three songs Franka Bridgea nikada nije ni izveden integralno u Hrvatskoj, a među drugim nepravedno zapostavljenim skladateljima svakako je i Ernest Chausson, francuski skladatelj kojeg je Debussy jako cijenio, no čiji se život okončao u najplodnijim godinama.

Začetke ideje ovog projekta nalazimo u umjetničkoj suradnji prof. Gojčeta Silić i prof. Gubajdullina, koja je započela 2010. godine koncertom u HGZ-u, a koja je svoj potencijal očitovala koncertom u ciklusu Molto cantabile u svibnju 2014. godine Za ovo izuzetno umjetničko dostignuće umjetnice su nagrađene nagradama Milka Trnina i Vladimir Nazor te pozivom na sudjelovanje u projektu HRT-a Antologija hrvatske popijevke, u okviru kojeg su snimile izbor iz opusa Blagoja Berse, Dore Pejačević i Brune Bjelinskog.

FOTO: FLICKR