LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Mladi filmaši

Pet filmova studenata ADU-a u konkurenciji za nagrade na ovogodišnjem „Liburnia Film Festivalu” u Opatiji

Festival hrvatskog dokumentarnog filma koji već 16-u godinu zaredom tradicionalno zatvara ljetne praznike, a među 18 filmova koji će biti prikazani u konkurenciji za festivalske nagrade nalazi se i njih pet čiji su autori studenti ADU-a.

Festival hrvatskog dokumentarnog filma koji već 16-u godinu zaredom tradicionalno zatvara ljetne praznike, a među 18 filmova koji će biti prikazani u konkurenciji za festivalske nagrade nalazi se i njih pet čiji su autori studenti ADU-a.

Liburnia Film Festival najstariji je i jedini festival dokumentarnog filma u Hrvatskoj koji u svom programu nudi i prikazuje isključivo recentne hrvatske dokumentarce. Održava se svake godine krajem kolovoza te tako tradicionalno zatvara ljeto, a ove godine, od 20. do 24. kolovoza, festival će pod motom Gledaj glasno biti održan na maloj ljetnoj pozornici u Opatiji i Vili Antonio.

Na platnu 16. LFF-a bit će prikazano 18 filmskih priča koje se našle u konkurenciji za sedam festivalskih nagrada, plus 4 filma koja će biti prikazana izvan konkurencije, a sprema se i nekoliko naslova iznenađenja rezerviranih za popodnevne projekcije u Vili Antonio. Sedam hrvatskih dokumentaraca ove će godine biti prikazano premijerno, od čega će njih pet imati svjetske, a dva hrvatske premijere. Kada je riječ o kategorijama, međunarodni žiri odlučivat će o nagradama za najbolji film, režiju, fotografiju, montažu, dizajn zvuka i najbolji regionalni film, a publika će također odabrati svog favorita.

– U programu su intrigantni i za naše društvo važni politički dokumentarci, ali i dokumentarci uz koje će se publika sigurno dobro nasmijati. Posebno smo ponosni na nekoliko novih hrvatskih dokumentarista, a ni ove godine nismo zaobišli doajene hrvatske dokumentaristike poput Igora Bezinovića, Vlade Gojuna, Vlatke Vorkapić i Sunčice Ane Veldić. U konkurenciji su i tri filma nastala u hrvatskoj koprodukciji. – najavila je izvršna direktorica festivala Jelena Androić na konferenciji za medije.

Ono što je posebno interesantno jest da je u konkurenciji za festivalske nagrade i pet filmova studenata zagrebačke Akademije dramskih umjetnosti. Tako će Sunčica Ana Veldić, već poznata publici LFF-a, predstaviti film Precijenjena dramaturgija, u kojem predočava nedaće studentice režije na Akademiji. Uz Sunčicu posjetitelje čeka film Majči, dobitnik ovogodišnjeg Grand Prixa na Danima hrvatskog filma, koji potpisuje autor Josip Jukić. Skrivenu obiteljsku intrigu predstavit će Renata Lučić u filmu Kol'ko god nas noge nose, dok ćete svakodnevicu voditelja dječjeg izviđačkog izleta u planine doživjeti kroz film Patroli Uran autora Lovre Mrđena. Još jedna autorica, Arijana Lekić-Fridrih, u filmu Ispočetka prikazat će mjesece provedene družeći se s Jadrankom Kosor u vlastitoj političkoj kampanji nakon njezinog izbacivanja iz HDZ-a.

Uz filmove, tim LFF-a pripremio je i nekoliko edukacijskih programa poput case studya Koliko dugo traje rat, koji će se održati posljednjeg dana festivala, i Filmaktivove radionice za mlade. Sudjelovanje na edukacijama i radionicama ne naplaćuje se. U pet dana, koliko traje festival, očekuje vas pregršt zabavnih, intrigantnih i zanimljivih hrvatskih filmskih naslova koje svakako vrijedi pogledati. Dnevnu ulaznicu možete kupiti za samo 15 kuna, dok ulaznica za čitav program, odnosno svih pet dana iznosi samo 30 kuna. 

FOTO: PIXABAY