LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Noć muzeja 2018.

Noć muzeja u Zagrebu, Osijeku, Varaždinu, Koprivnici i Karlovcu

Ne zaboravite da svi programi Noći muzeja počinju u 18 sati i završavaju u 1 sat te pogledatjte što su vam pripremili muzeji u Zagrebu, Osijeku, Varaždinu, Koprivnici i Karlovcu.

Ne zaboravite da svi programi Noći muzeja počinju u 18 sati i završavaju u 1 sat te pogledatjte što su vam pripremili muzeji u Zagrebu, Osijeku, Varaždinu, Koprivnici i Karlovcu.

Ovogodišnja, trinaesta po redu manifestacija Noć muzeja održat će se 26. siječnja 2018. godine pod naslovom i olimpijskim geslom Muzeji i sport potaknuti pozitivnom praksom i ostvarenim uspjesima. Poticaj za temu manifestacije je činjenica da se ove godine od 12. do 28. siječnja u Hrvatskoj održava Europsko prvenstvo u rukometu, a od 9. do 25. veljače 23. Zimske olimpijske igre u južnokorejskom gradu Pjongčangu.

Pogledajte što su nam muzeji u Zagrebu, Osijeku, Varaždinu, Koprivnici i Karlovcu pripremili za ovogodišnje izdanje, a cjelokupni program, kao i popis sudionika, možete pronaći na stranici Noći muzeja. Ne zaboravite da svi programi počinju u 18 sati i završavaju u 1 sat.

ZAGREB

U Etnografskom se muzeju s početkom u 19 h možete okušati u Obiteljskom metloboju, pogledati izložbu Perje, jabuke i zrno soli te izložbu Mirka Seljana koji je 100 dana pješačio od Petrograda do Pariza. U Gliptoteci HAZU-a možete pogledati izložbu Horizont očekivanja koja je sudjelovala i na 57. Venecijanskom bijenalu, a sama je Gliptoteka unutar svog stalnog postava posebno istaknula one na temu sporta. Knjižnica HAZU-a za ovogodišnju je Noć muzeja pripremila bogat program – predstavljanje muzejske zbirke iz područja likovne umjetnosti, etnologije, glazbe i glagoljske pisane baštine, a izuzev muzejskog lutanja zaigrat će se i hokej na travi.


Muzej suvremene umjetnosti, FOTO: Ivan Perkov/Studentski.hr

Muzej suvremene umjetnosti ove godine također donosi bogat program za sve posjetitelje. Uz izložbe i stručno vodstvo, posjetitelji će imati priliku sudjelovati u turniru u malom nogometu, poslušati koncert Mateja Meštrovića te pogledati projekcije filmova Pele: Legenda je rođena i Barcelona – san o nogometnom savršenstvu. Hrvatski državni arhiv pripremio je projekcije filmova Klizanje, Sport u Zagrebu i Balkanske igre u Zagrebu dok ćete u prostorijama Hrvatskog glazbenog zavoda imati priliku pogledati nastup plesnih parova u tangu te mačevalačku paradu.
 
Hrvatski školski muzej donosi nam kratki prikaz tjelesne kulture u hrvatskim školama te radionicu pod imenom Kako se nekad jačalo u školama? U Hrvatskom muzeju arhitekture HAZU predstavit će se izbor građe iz fundusa vezan uz projekt Olimpijskog stadiona i sportskih zona na Poljudu, fotografije poljudskog stadiona kroz oko Marijane Storić Sundov, a i prisjećati će se oca hrvatskog sporta i olimpizma Franje Bučara.

U Hrvatskom povijesnom muzeju povodom četrdesete obljetnice boksačkog meča Parlov-Cuello održat će se Večer boksa gdje će se ujedno moći i vidjeti snimka tog meča. U Hrvatskom prirodoslovnom muzeju moći će se, pak, pogledati izložba Vječna igra – tisućljetna povezanost nogometa, kulture, arhitekture i dizajna koja će ispričati priču o povijesti nogometa i njegovim začecima. Posjetitelji će također imati priliku razgledati izložbe na teme žohara, miocena te važnosti pčela u ekosustavu. Na Konfucijevom institutu Sveučilišta u Zagrebu održat će se izložba i video-projekcija na temu razvoja sporta u Kini, a posjetitelji će kroz radionice moći naučiti nešto više o kineskoj društvenoj igri weiqi, vještini pokreta taiji i kineskoj borilačkoj vještini wushu.

OSIJEK 

Muzej likovnih umjetnosti jedanaesti se puta uključuje u manifestaciju Noć muzeja. Program će pratiti tradicionalnu manifestaciju Osmi dani grafike koji će predstaviti suvremenu japansku grafiku dvama izložbama – samostalnom izložbom Harumija Sonoyame i izložbu umjetničke skupine HAN17 (Tokio). U izvedbu radionica uključit će se vanjski suradnici, umjetnici, grafičari i izlagači koji će održati prigodne radionice, a predstavljeni program promovirat će dvije različite kulture, japansku i hrvatsku.


Muzej likovnih umjetnosti; FOTO: Facebook

VARAŽDIN

Gradski muzej Varaždin u Noć muzeja stupit će otvaranjem stalnog postava Kulturnopovijesnog odjela gdje će posjetitelji imati priliku vidjeti predmete iz bogate varaždinske povijesti, a u isto se vrijeme otvara i stalni postav Entomološkog odjela Svijet kukaca u palači Herzer. U palači Herzer će se također održati izložba plakata o knjižnoj glagoljaškoj baštini autorice dr. sc. Anice Vlašić-Anić, dok će se u palači Sermage održati izložba Retrospektiva koja daje pregled svih faza slikarskog djelovanja autorice Sunčanice Tuk. U Muzeju hrvatskog vatrogastva otvorit će se izložba pod nazivom Vatrogasci i sport koja će ispričati priču o povezanosti vatrogasaca i sportskih aktivnosti, a izuzev slika, posjetitelji će ispred samog muzeja moći vidjeti i vatrogasne natjecateljske vježbe, vozila i opremu.

KOPRIVNICA

Muzej grada Koprivnice će Noć muzeja otvoriti izložbom Rukometašice zlatnog sjaja – RK Podravka, a održat će se i radionica pod imenom Vilinske igre u sklopu izložbe Čudesni svijet nadnaravnih bića, dok ćete u Muzeju prehrane Podravka moći prisustvovati otvorenju izložbe Sportski duh Podravkaša koja će predstaviti devet sportskih klubova koji nose ime Podravke, odnosno Belupa.

KARLOVAC

Gradski muzej Karlovac u ovogodišnjoj Noći muzeja sudjeluje izložbama U potrazi za izgubljenim vremenom u kojoj ćete se moći upoznati s početkom vremena i nastankom svemira te radionicama Sve boje vode i Moj mlin dok je Gimnazija Karlovac ovogodišnjoj temi pristupila radionicom gimnastike, prikazom razvoja i demonstracijom hokeja, tae kwan doa, samoobranom, fizikom u sportu, ozljedama, proteinima, napitcima itd. U Slatkovodnom akvariju moći ćete poslušati predavanje na temu sportskog ribolova.

FOTO: ANA ŠKRILJEVEČKI/STUDENTSKI.HR