LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Europa za festivale, festivali za Europu

Naš filmski festival nominiran za nagradu EFFE; internetsko glasanje publike u tijeku

Vukovar film festival postao je jedan od 24 nominirana europska kulturna događaja koji će se 26. rujna ove godine natjecati na svečanoj dodjeli nagrade u Bruxellesu. Svi mu zainteresirani preko interneta mogu dati svoj glas za nagradu publike.

Vukovar film festival postao je jedan od 24 nominirana europska kulturna događaja koji će se 26. rujna ove godine natjecati na svečanoj dodjeli nagrade u Bruxellesu. Svi mu zainteresirani preko interneta mogu dati svoj glas za nagradu publike.

Vukovar film festival nominiran je za nagradu EFFE za 2019. godinu, a jedini je u Hrvatskoj koji već dugi niz godina s ponosom nosi oznaku EFFE. Riječ je o tradicionalnoj nagradi platforme Europe for Festivals, Festivals for Europe koju svake druge godine dodjeljuje Udruga europskih festivala. 

Međunarodnim žirijem od jedanaest članova iz raznih europskih zemalja koji ove godine dodjeljuje nagradu predsjedava Sir Jonathan Mills, bivši direktor međunarodnog festivala u Edinburghu. EFFE se, naime, dodjeljuje festivalima koji uspješno demonstriraju umjetničku vrijednost, ali u isto vrijeme imaju i snažan utjecaj na lokalni i regionalni razvoj u smislu kulturnih djelatnosti. Platformu Europa za Festivale, Festivali za Europu inicirala je spomenuta Udruga europskih festivala, a podržavaju je Europska komisija i Europski parlament.

Vukovar film festival tako je postao jedan od 24 nominirana europska kulturna događaja koji će se 26. rujna ove godine natjecati na svečanoj dodjeli nagrade u Bruxellesu. Sveukupna brojka festivala u Europi koji nose oznaku EFFE jest 715.

Uz odluku međunarodnog žirija EFFE-a o ovogodišnjim EFFE laureatima, Udruženje europskih festivala također je najavilo i EFFE nagradu publike. Na službenoj web-stranici otvoreno je internetsko glasovanje u kojem sve do svečane dodjele nagrada može sudjelovati publika iz cijelog svijeta i dati glas svojem omiljenom festivalu među nominiranima. 

Vukovar film festival ove se godine održava trinaesti put, u razdoblju od 4. do 7. srpnja. Tijekom četiri dana prikazat će se preko 60 filmova u 11 kategorija, od kojih su 3 u natjecateljskom programu – dugometražni igrani film, kratki igrani film i dokumentarni film. U popratnom programu prikazat će se najnoviji filmovi redatelja Pedra Almodovara, Fatiha Akina, braće Dardenne, Paola Sorrentina i mnogih drugih, a posebna poslastica svakako će biti kategorija Pobjednici Berlina i Cannesa, u kojoj će vukovarska publika prva u Hrvatskoj premijerno imati priliku pogledati dobitnika nagrade Zlatni medvjed u Berlinu (Sinonimi) i dobitnika Zlatne palme u Cannesu (Parazit).

FOTO: DISCOVERY