LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Najbolje od produkcije ADU-a

Najuspješniji studentski radovi u različitim umjetničkim područjima na Danu otvorenog trga!

Plesni performans umjetničke organizacije Škvadra, otvorenje izložbe „Radite to u svoja četiri zida” i „Preobražaj” F. Kafke – uspješni su radovi studenata Akademije dramske umjetnosti koji će se predstaviti 28. rujna na Danu otvorenog trga.

Plesni performans umjetničke organizacije Škvadra, otvorenje izložbe „Radite to u svoja četiri zida” i „Preobražaj” F. Kafke – uspješni su radovi studenata Akademije dramske umjetnosti koji će se predstaviti 28. rujna na Danu otvorenog trga.

U subotu, 28. rujna, održat će se šesti Dan otvorenoga trga u organizaciji Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu. I ove će mu se godine pridružiti Akademija dramske umjetnosti. S nizom programa predstavit će najbolje od svoje produkcije u različitim umjetničkim područjima.    

Plesni performance umjetničke organizacije Škvadra

Škvadra sprema intervenciju u javnom prostoru 28. rujna 2019. od 11 do 13 sati na semaforu između Sokol kluba Zagreb i Hrvatskog narodnog kazališta.

Riječ je o plesnom kolektivu sastavljenom od mladih, netom diplomiranih studenata suvremenog plesa, nastalom iz potrebe za stvaranjem vlastitih projekata. Već prepoznat na plesnoj sceni kao nova i pokretačka energija, kolektiv je svoju prvu premijeru održao u siječnju 2019. godine u Zagrebačkom plesnom centru. Materijal predstave Ne čujem te, mrak je njegovi su članovi odlučili preseliti na užurbanu lokaciju u centru grada, i tako približiti ples ljudima koji čine gradske ulice, u pokušaju razbijanja rutine kretanja ili osjećaja gradske svakodnevice. 

Otvorenje izložbe Radite to u svoja četiri zida u Galeriji f8

U utorak, 24. rujna, u 19 sati u ADU Galeriji f8, Trg Republike Hrvatske 8, otvara se diplomska izložba fotografija Luke Pešuna pod nazivom Radite to u svoja četiri zida. Nastala je na razmeđi inscenacije i dokumentacije, kao odgovor na homofobnu krilaticu radite to u svoja četiri zida, po kojoj i sama serija nosi ime. Fotografije prikazuju svakodnevicu LGBTIQ+ osoba lišenu heteronormativne pretpostavke o tome kako njihovi životi izgledaju te propituje samo značenje krilatice i njezine implikacije na identitete LGBTIQ+ osoba.

Izložba je dio programa kojim ADU Galerija f8 predstavlja Ciklus diplomskih izložbi studenata Katedre za fotografiju na Odsjeku snimanja, a slijede diplomske izložbe Dee Botice u listopadu i Denisa Butorca u studenom. Ova ostaje otvorena do 12. listopada, radnim danom od 12 do 19 sati, a subotom od 10 do 15 sati. Razgovor s autorom i vodstvo po izložbi održat će se u subotu, 28. rujna, u 11 sati.

Preobražaj F. Kafke na sceni Akademije dramske umjetnosti

U subotu, 28. rujna, u 20 sati na sceni Akademije dramske umjetnosti (Trg Republike Hrvatske 5) održat će se izvedba Preobražaja Franza Kafke koja je nastala kao ispit iz režije Hrvoja Korbara pod mentorstvom Ozrena Prohića i Tomislava Pavkovića. Riječ je o jednoj od najuspješnijih studentskih produkcija koja će zatvoriti ovo značajno cjelodnevno događanje.

Preobražaj iščitavamo kao dramu pojedinca – Gregora Samse koji se jednog dana probudio preobražen u golemog kukca, ali i kao dramu njegove obitelji koja također doživljava svojevrstan preobražaj i koja cijela polako postaje označena kao Drugo. Koristeći tek fragmente situacija iz pripovijetke (dramaturgija i režija Hrvoje Korbar) i bazirajući kazališni jezik na ekspresivnom scenskom pokretu (Nikolina Medak), nastala je predstava ispunjena tišinom u kojoj pitanja, baš kao i u Kafkinom pismu, ostaju otvorena. Predstava je u posljednje dvije godine gostovala na nizu međunarodnih festivala i osvojila značajne nagrade – Boris Barukčić nagrađen je u Bratislavi za svoju interpretaciju Gregora Samse nagradom za najbolju glavnu mušku ulogu, Hrvoje Korbar u Brnu je dobio posebnu nagradu za razvoj originalnog autorskog rukopisa, a čitava predstava nagrađena je u Minsku posebnom nagradom za jedinstvenu formu izvedbe. Djelo izvode: Boris Barukčić, Maruška Aras, Iva Kraljević, Robert Španić i Marin Klišmanić, generacija mladih glumaca s Akademije dramske umjetnosti.

FOTO: LUKA PEŠUN