LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Filmska revija

"Kratki na brzinu" na brzinu okupio filmoljupce po četvrti put

– U Sv. Ivanu Zelini od 7. do 11. lipnja gledat ćemo prije svega natjecateljski program hrvatskog kratkog filma koji ove godine broji 53 filma. – istaknuo je Toma Zidić.

– U Sv. Ivanu Zelini od 7. do 11. lipnja gledat ćemo prije svega natjecateljski program hrvatskog kratkog filma koji ove godine broji 53 filma. – istaknuo je Toma Zidić.

Revija kratkih filmova Kratki na brzinu već četvrtu godinu predstavlja publici zavidan filmski program. Zagrebački dio manifestacije započeo je u Dokukinu KIC predstavljanjem kratkih švicarskih dokumentaraca renomiranog švicarskog festivala dokumentarnog filma Visions du Réel, ujedno i ovogodišnjeg partnera Revije. 

Ovogodišnje Doxanje posvećeno je prerano preminulom švicarskom redatelju Léonardu Kohliju kojem je Revija posthumno dodijelila nagradu Tihi Šaptač za predan, energetičan i strastven doprinos filmskoj umjetnosti. Filmskoj reviji prisustvovao je i veleposlanik Švicarske Konfederacije u RH Stefan Estermann, koji je ovom prilikom rekao:

–  U Hrvatskoj sam već tri godine i smatram je veoma kreativnom zemljom punom kreativnog duha i energije koje treba otkriti. Otkrivši reviju Kratki na brzinu bio sam fasciniran upravo činjenicom da nije u Zagrebu, tako da sam imao priliku upoznati i manja mjesta oko metropole u kojima se također odvijaju ovakvi događaji. Filmovi koje smo pogledali svidjeli su mi se jer predstavljaju neku drugu sliku stvarnosti, a čovjeka natjeraju da stvari pogleda iz nekog drugog, bližeg kuta. –

Foto: Grizli

O važnosti filmskih revija govorio je ugledni producent i redatelj, direktor međunarodnog festivala dokumentarnog filma ZagrebDox Nenad Puhovski.

– Dva festivala u Europi značajna su po pitanju redefiniranja dokumentarnog filma – Visions du Réel i FIDMarseilles. Dalo bi se diskutirati jesu li svi filmovi koje smo večeras pogledali dokumentarci, ali to je ljepota i širina filmske produkcije koja nije samo Hollywood i Netflix. Mi na ZagrebDoxu preferiramo osobne dokumentarce, a po pitanju estetike smo nešto tradicionalniji. No, filmski festivali se razvijaju i mijenjaju, i to je dobra stvar. –

Nakon Dokukina KIC, Revija seli u grad Sveti Ivan Zelina gdje će se održati svečano otvorenje izvedbom eksperimentalne predstave Struktura zaborava u produkciji umjetničkog festivala Sedam dana stvaranja. Moći će se pogledati i izložba plakata festivala, autora Davora Sanvincentija, ovogodišnjeg dobitnika 2. HT nagrade za hrvatsku suvremenu umjetnost.

– Prvog dana festivala pogledali smo dokumentarne filmove s jednog od najprestižnijeg dokumentarističkog festivala Visions du Réel i ugostili programsku direktoricu Vision du Réel On Tour Antigoni Papantoni, a kao posebni gost s nama je bio i direktor ZagrebDoxa Nenad Puhovski. Želim zahvaliti švicarskom veleposlanstvu koje je podržalo ovaj program. U Sv. Ivanu Zelini od 7. do 11. lipnja gledat ćemo prije svega natjecateljski program hrvatskog kratkog filma koji ove godine broji 53 filma. Iz programa bih izdvojio retrospektivu Roya Anderssona, u kojoj ćemo prikazati njegove kratke studentske filmove u suradnji sa Švedskim filmskim institutom, Roy Andersson Production i švedskim Veleposlanstvom u RH. U segmentu Late Night Film Talks gostuju nam Hrvoje Hribar i Ognjen Sviličić. Prikazat ćemo i filmove Kino kluba Split koji ove godine slavi 65 godina djelovanja, kao i filmove s osječke nezavisne scene s prijateljskog festivala Filmska Runda. Zabavni program upotpunjuju koncerti Sare Renar i glazbenog kolektiva Moskau. – istaknuo je Toma Zidić, umjetnički direktor Revije kratkih filmova.

Četvrta revija kratkih filmova Kratki na brzinu traje do 11. lipnja u Sv. Ivanu Zelini, a po prvi put možete boraviti i u KNB festivalskom kampu. Detaljan program možete pogledati na službenoj Facebook stranici.

FOTO: GRIZLI