LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Premijera predstave

Kafkin „Proces” zaigrat će na Gavellinoj pozornici

U režiji Renea Medvešeka „Proces” se ukazuje kao priča koja neće ostati (tek) na simbolici, već će se zagledati u lica naših ovodobnih nemira i napetosti.

U režiji Renea Medvešeka „Proces” se ukazuje kao priča koja neće ostati (tek) na simbolici, već će se zagledati u lica naših ovodobnih nemira i napetosti.

U srijedu, 14. ožujka 2018, u kazalištu Gavella očekuje nas premijera predstave Proces Franza Kafke u režiji Renea Medvešeka. Započet će u 20 sati.

Kafkin najpoznatiji roman odlikuje jednostavan, pravocrtni fabularni sklop i istodobna neiscrpna slojevitost značenja, čudesna, tjeskobna atmosfera i emotivno-intelektualna zagonetnost. Svemoćni, tlačiteljski birokratski aparat koji guta ljudskost i Josef K, vjerojatno najpoznatiji inicijal svjetske književnosti, simboli su nečovječnosti svakog sustava vlasti i moći, odnosno zbunjenosti, nesnalaženja i straha pojedinca stjeranog u kut. 

– Razmišljajući o uprizorenju Procesa – koji je kod nas iznenađujuće rijetko postavljan na pozornicama – u kazalištu Gavella zapitali smo se, naravno, s koje mu strane prići, kako ga pretočiti u scenski jezik, jer riječ je o tekstu koji se s jedne strane svima čini poznatim, a s druge se ukazuje kao, barem ovdje, prilično neistraženi mogući izvedbeni predložak. U tim prvim razgovorima, pa i pokušajima raspisivanja, pojavljivale su se i ideje o aktualizaciji, o tome da bi Proces trebalo izravnije i nedvosmislenije povezati s onime u čemu živimo. No svako novo zagledavanje u Kafkino pismo sve nas je više udaljavalo od tog puta i vraćalo nas Kafki samom. Naime, pokušaji prevođenja, približavanja vodili su nas k banalizaciji, iznevjeravanju piščeva jedinstvenog postupka i osjećaja svijeta. I autor nam je potiho sugerirao svojim rečenicama koje bi neprestano izvirivale iz ove ili one knjige: Dvije zadaće na početku života: svoj krug sve više smanjivati i neprestance provjeravati ne skrivaš li se možda negdje izvan njega. – poručuju iz Gavelle.

Foto: Jasenko Rasol / Gavella

U režiji Renea Medvešeka Proces se ukazuje kao priča koja neće ostati (tek) na simbolici, već će se zagledati u lica naših ovodobnih nemira i napetosti.

Dramatizaciju romana koji uvijek iznova intrigira potpisuju Rene Medvešek i Dubravko Mihanović, koji je i dramaturg predstave. Scenografkinja je Tanja Lacko, kostimografkinja Marita Ćopo, suradnik je za pokret Pravdan Devlahović. Glazbu potpisuje Zoran Ščekić, a oblikovanje svjetla Zdravko Stolnik. Glumački tim predstave čine: Nikola Baće kao Jozef K, Hrvoje Klobučar, Ivan Grčić, Darko Stazić, Nela Kocsis, Perica Martinović, Gloria Dubelj, Sven Medvešek, Ankica Dobrić, Đorđe Kukuljica, Martina Čvek i Natalija Đorđević.

FOTO: JASENKO RASOL / GAVELLA