LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Panel-rasprava „Književnost online”

Julijana Matanović: Iskustvo na društvenim mrežama pokazalo mi je da književnost nije u krizi

Julijana Matanović treća je panelistica Dana knjiga na kojem će, s Barbarom Tolić i Enom Katarinom Kristić, razgovarati o suodnosu društvenih mreža i književnosti.

Julijana Matanović treća je panelistica Dana knjiga na kojem će, s Barbarom Tolić i Enom Katarinom Kristić, razgovarati o suodnosu društvenih mreža i književnosti.

Ime Julijana Matanović poznato je svim zaljubljenicima u književnost, a osim na koricama brojnih romana koje je napisala, studenti zagrebačke kroatistike godinama su na njega nailazili i na vratima kabineta kroatističkog hodnika te u silabima Novije hrvatske književnosti, mahom upisujući kolegije omiljene profesorice. U posljednjih godinu dana svi zaljubljenici u tekstove Julijane Matanović na njezino ime mogu naići i na Facebooku. Književnica je, naime, 4. veljače prošle godine kreirala svoju stranicu.

Sudeći po oduševljenju u komentarima, obradovalo je to mnoge. A da je tako, pokazuju i statistike: stranica je nakon samo sedam mjeseci imala 9 tisuća pratitelja. U sljedećih pet mjeseci, odnosno godinu dana nakon otvaranja, taj se broj popeo na 13 tisuća. Trinaest tisuća ljudi koji svakodnevno na društvenim mrežama uživaju u književnosti. Svi se pratitelji slažu da ne znaju o kakvim to početničkim greškama Julijana Matanović priča jer se u dinamičnom svijetu društvenih mreža snašla izvrsno. Osim što je u kratkom vremenu skupila veliku zajednicu zaljubljenika u svoj rad, sa svojim pratiteljima svakodnevno komunicira na vrlo topao i prisan način te vjerujemo kako se u njezinim komentarima svatko osjeća dobrodošlim.

Sljedeći je korak za svestranu Julijanu Matanović bio otvaranje bloga pod istim nazivom. Upravo je tamo, u dijelu O meni, i objasnila svoju motivaciju za pojavljivanjem na društvenim mrežama.

– Početkom 2018. – u zvanju izvanrednog profesora na katedri za noviju hrvatsku književnost Odsjeka za kroatistiku – odlazi u prijevremenu mirovinu i zajedno s kćerkom Magdalenom i suprugom Pavlom Pavličićem, preseljava se u Osijek. Osječka šutnja nagovora je na povratak u Zagreb. Kako bi i dalje mogla razgovarati o književnosti, ili svakodnevicu podnositi gledajući na nju kroz filter načinjen po pravilima književnosti, početkom veljače 2018. otvara službenu stranicu na fb. Novo iskustvo, na mreži kojoj se dugo vremena opirala, potvrđuje joj da književnost nije u krizi. – piše profesorica Matanović.

A podaci u dnu stranice i te kako pokazuju da je u pravu i da književnost zaista nije u krizi. Naime, blog je dosad posjetilo više od 50 tisuća ljudi, a posjeta je više od sto dvadeset tisuća. Dnevno ih je više od tisuću. I ne iznenađuju te brojke kada se pogleda sadržaj bloga iz kojega je jasno da je pažljivo i s ljubavlju slagan. Tako su rubrike nazvane po danima u tjednu, a svaka od njih ima i podrubrike. Primjerice, Ponedjeljkom možete pronaći tekstove u kategorijama Knjige, friške knjige, Vječna prisutnost, Zlatni danci i Prepoznavanje, dok je Srijeda posvećena Obiteljskoj fotografiji.

S obzirom na, sad već možemo reći, bogato iskustvo stečeno na društvenim mrežama i prilikom vođenja bloga, sigurni smo kako Julijana Matanović ima puno toga reći o ovoj temi. Stoga će svoja razmišljanja podijeliti sa svim zainteresiranima na panel-raspravi Književnost online koja će se odviti u sklopu Dana knjiga u Konferencijskoj dvorani Knjižnice Filozofskog fakulteta u Zagrebu 14. ožujka s početkom u 16 sati.

FOTO: STUDENTSKI.HR