LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Kazališna premijera

Exit postavlja „Konstelacije”, proglašene najboljom dramom na Evening Standard Theatre Awardsu 2012.

Nakon ovoljetne praizvedbe u Osijeku, u Teatru „Exit” održat će se premijera romantične drame koja istražuje granice slobodne volje, ali i velike uloge koje slučajnost igra u našim životima.

Nakon ovoljetne praizvedbe u Osijeku, u Teatru „Exit” održat će se premijera romantične drame koja istražuje granice slobodne volje, ali i velike uloge koje slučajnost igra u našim životima.

U Teatru Exit ovog će se petka, 16. studenog 2018., u 20:00 održati premijera predstave Konstelacije u režiji Aide Bukvić. Nastala je prema tekstu Nicka Paynea, a u koprodukciji Osječkog ljeta kulture 2018., gdje je održana i njena praizvedba, te spomenutog kazališta. U predstavi igraju Olga Pakalović i Vladimir Posavec-Tušek. 

– Ova očaravajuća i romantična drama počinje bezazlenim susretom muškarca i žene. Ali ono što slijedi ruši granice svijeta za koji mislimo da postoji – za koji mislimo da je stvaran, da je jedini. Muškarac i žena te beskonačne mogućnosti njihove veze. Ili ipak ne tako beskonačne? Postoji li uopće izbor ili je sve samo stvar sudbine. Konstelacije su priča o običnom životu, o svakom životu, životu koji počinje s naizgled beskonačnim mogućnostima, ali…

On je običan dečko koji za život zarađuje kao pčelar. Na jednoj roštiljadi upoznaje Nju – toplu, inteligentnu i duhovitu ženu koja radi na fakultetu, na polju kvantne kozmologije. Razgovorom mu ona pojašnjava kako je teorija relativnosti, koja pokriva sunce, mjesec i zvijezde, u suprotnosti s kvantnom mehanikom koja se bavi molekulama, subatomskim česticama i atomima. Nusprodukt tih, naočigled suprotstavljenih, teorija jest to da kao dio multisvemira možemo bilo gdje, u bilo kojem trenutku, postojati istovremeno. Nick Payne tu teoriju prikazuje u akciji – zanimljivim, posrednim dijalogom – stavljajući pred glumce nezavidno zahtjevan zadatak da nizovima kratkih scena igraju tu istovremenost. Ovaj komad je zbilja jedno začuđujuće emocionalno putovanje koje istražuje granice slobodne volje, ali i velike uloge koje slučajnost igra u našim životima. – riječi su kojima nam iz Exita opisuju predstavu.

Drama Constellations premijerno je izvedena u Royal Court Theatreu u Londonu 2012. Iste je godine proglašena najboljom dramom na Evening Standard Theatre Awardsu, a Nick Payne najmlađim dobitnikom u povijesti dodjele spomenute nagrade.

U prodaji su ulaznice za izvedbe 16. i 17. studenog, a dostupne su na Exitovoj blagajni i online na poveznici.

FOTO: TEATAR EXIT