LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Novogodišnji koncerti u Zajcu

Društveni događaj koji se ne propušta uvertira je za Rijeku 2020

– Vjerujem da će svaki od koncerata „Uvertire za Rijeku 2020” uljepšati zadnje dane ove godine i proslaviti dolazak 2020. u kojoj Rijeka postaje Europska prijestolnica kulture. Kako bismo se dostojno pridružili slavlju, izvest ćemo različite uvertire prekrasnih i dramatičnih opera i opereta nekih od najpoznatijih skladatelja. – najavljuje dirigent.

– Vjerujem da će svaki od koncerata „Uvertire za Rijeku 2020” uljepšati zadnje dane ove godine i proslaviti dolazak 2020. u kojoj Rijeka postaje Europska prijestolnica kulture. Kako bismo se dostojno pridružili slavlju, izvest ćemo različite uvertire prekrasnih i dramatičnih opera i opereta nekih od najpoznatijih skladatelja. – najavljuje dirigent.

Uvertire za Rijeku 2020 naziv je ovosezonskih novogodišnjih koncerata, krune prosinačkog blagdanskog programa u riječkom HNK-u Ivana pl. Zajca, koji su na programu 27, 28, 29. i 30. prosinca 2019. s početkom u 20 sati. Izvedbom orkestra riječke Opere ravnat će, Riječanima već dobro poznati, maestro TaeJung Lee.

– Vjerujem da će svaki od koncerata Uvertire za Rijeku 2020 uljepšati zadnje dane ove godine i proslaviti dolazak 2020. u kojoj Rijeka postaje Europska prijestolnica kulture. Kako bismo se dostojno pridružili slavlju, izvest ćemo različite uvertire prekrasnih i dramatičnih opera i opereta nekih od najpoznatijih skladatelja. – najavljuje dirigent.

Koncert će otvoriti veličanstvene fanfare iz preludija Te Deuma Marca Antoinea Charpentiea. U nastavku programa slijede uvertire Mozartovu Figarovu piru, Rossinijevoj Kradljivoj svraki, Offenbachovu Orfeju u podzemlju, Verdijevoj Moći sudbine, Glinkinim Ruslanu i Ljudmili, Wagnerovu Tannhäuseru. Potom slijedi blještavilo bečkog dvora – uvertira opereti Šišmiš kralja valcera Straussa mlađega. U finalu je koncertne večeri uvertira opereti Laka konjica Franza von Suppéa, skladatelja s kojim započinje razdoblje zlatne bečke operete koja se još od svojih početaka tradicionalno izvodi na svakom bečkom Novogodišnjem koncertu.

Nakon popularnih i prepoznatljivih uvertira, često korištenih i u popularnoj kulturi, slijedi neizostavna profinjena, vrlo elegantna bečka glazba Jer kakav bi to Novogodišnji koncert bio bez, primjerice, valcera Na lijepom plavom Dunavu?!

Uz večernje novogodišnje koncerte, na programu je i Dječji novogodišnji koncert za cijelu obitelj. Održat će se na Silvestrovo, 31. prosinca u 12 sati, a osim terminom izvedbe, svojim programom i trajanjem prilagođen je djeci za koju su ulaznice gratis.

Osim glazbenog doživljaja u posebnom blagdanskom ozračju, riječki Novogodišnji koncert postao je i društvenim događajem koji se ne propušta. Prvi se put našao na repertoaru 30. prosinca 1982. Ubrzo je postao jedan od najpopularnijih i najposjećenijih kazališnih programa, a iako se zbog sve većeg zanimanja publike i broj izvedbi s godinama povećavao, uvijek se tražila ulaznica više. Tako su i ovog puta ulaznice rasprodane gotovo odmah po puštanju u prodaju, a još nekoliko ih se može pronaći za podnevni silvestrovski Dječji novogodišnji koncert.

Podsjetimo na kraju kako je slavni maestro Zubin Mehta o dirigentu ovosezonskih riječkih koncerata, ne skrivajući oduševljenje, rekao:

– TaeJung Lee talentiran je i izvrstan dirigent neizmjernih individualnih vještina i izvanredne muzikalnosti!

Ovaj je korejski dirigent s bečkom adresom jednako uspješan na opernom i simfonijskom polju, ima reputaciju inspirativnog i talentiranog mladog glazbenika. S Operom HNK-a Ivana pl. Zajca surađivao je na koncertima Espen, Strauss, Mendelssohn uz solista na rogu Boštjana Lipovšeka, Copland, Castelnuovo-Tedesco, Dvořak uz gitarističkog virtuoza Petrita Çekua, a ravnao je i operom La Bohème.

FOTO: DRAŽEN ŠOKČEVIĆ