Društvene mreže

Znate li za novu opciju na Instagramu? Mi smo je testirali!

https://pixabay.com/en/smartphone-notebook-social-media-1701096/

Instagram nas je ugodno iznenadio uvođenjem nove opcije „Focus”; otkrivamo vam kako do nje i što vam omogućava, a za vas smo je i testirali.

Kakav bi to bio dan da nas ekipa koja vrijedno radi na novim značajkama Instagrama ne obraduje nekom novom opcijom koja će ovu aplikaciju učiniti još zabavnijom i inspirativnijom? Otkako je ova popularna platforma plasirana na tržište, svoje korisnike ne prestaje iznenađivati novim i zanimljivim opcijama kako bismo što više izoštrili svoje fotografske sposobnosti.

Najnovija koja je ugledala svjetlost dana zove se Focus. Nalazi se u okviru Instagram fotoaparata ispod gumba za snimanje, uz opciju Superzoom. Za korištenje je, kao i sve ostalo na ovoj društvenoj mreži, jako jednostavna!

Smještaj opcije Focus; foto: Luka Basa / Studentski.hr

Opciju možete koristiti za snimanje fotografskih portreta ili videoportreta sebe i drugih prednjom ili stražnjom kamerom. Nakon što otvorite fotoaparat u okviru Instagrama, dovoljna su dva poteza prstom udesno kako biste došli do Focusa. Na koji način funkcionira? Naime, ova opcija u središte stavlja ljudsko lice i tijelo, a sve iza ili oko njega baca u zamagljenu Instagram sjenu. Primijetit ćete da kada je netko u okviru, ta osoba će ostati usredotočena, a pozadina će se lagano zamagliti. Vrijedno smo se odlučili uhvatiti mobitela i pogledati kako to zaista funkcionira u praksi. Možemo potvrditi kako opcija zasad funkcionira solidno. Postoje možda male neravnopravnosti kod zamagljivanja po rubovima lica i tijela, no ne sumnjamo kako će se to s vremenom popraviti. Što se tiče kvalitete fotografije, to naravno ovisi o samoj kameri na mobilnom uređaju i njenoj rezoluciji i kvaliteti. Sve navedeno potkrepljujemo fotografijama uhvaćenim prednjom i stražnjom kamerom! 

Selfie prednjom kamerom; foto: Luka Basa / Studentski.hr

Intenzitet zamagljenosti još uvijek nije moguće podesiti. Možda bi bilo dobro da jest, ili da možemo birati koje objekte ili dijelove slike želimo zamagliti. Ovako smo prepušteni intenzitetu koji je već definiran i možda će to nekima smetati. 
 

Selfie stražnjom kamerom; foto: Luka Basa / Studentski.hr
 
Ako ste perfekcionist oštrog oka i želite da svaki detalj na fotografiji izgleda savršeno, zasmetat će vam mala doza neravnomjernog zamagljivanja. Možete je uočiti na slici broj jedan (selfiju prednjom kamerom) u predjelu kose i uha. Naravno, jednostavnije je da imate opciju koja će zamagliti pozadinu za vas, umjesto da kasnije sami u nekom programu maglite detalje koji bi vam smetali. Stickere, filtere i gifove i dalje možete dodavati u priče za koje ste koristili opciju Focus. Ako vam je i zasmetao neki detalj na fotografiji, sada će biti zamagljen, a sticker nećete morati koristiti da ga prekrijete. 
 

Selfie s filterom; foto: Luka Basa / Studentski.hr
 
Moramo još jednom napomenuti kako opcija funkcionira samo za portrete. Ako poželite fotografirati neki vama zanimljiv objekt, koji mora biti u središtu, tu vam, nažalost, Focus neće biti od pomoći. Prilikom fotografiranja dobit ćete obavijest pronađite lice. Ovo se nekima koji ne vole pretjerano selfije možda neće sviđati. Svakako vjerujemo da će Instagram kao i dosad slušati želje svojih korisnika te proširiti ovlasti ove opcije. 
 

Pronađite lice; foto: Luka Basa / Studentski.hr
 
Cijenimo kreativnost Instagramovog tima kada su u pitanju nove funkcionalnosti unutar aplikacije. S vremenom su se okrenuli poboljšanju iskustva fotografiranja uvođenjem raznih opcija unutar njihovog fotoaparata među kojima su Superzoom i Boomerang. Superzoom je, naravno, tu kada želite pokazati svijetu određeni objekt ili sebe na jedan malo dramatičniji način, a Boomerang je opcija koja pomalo služi za razonodu. Focus je sada tu kako bi vam omogućio još jedan profesionalniji i zanimljiviji pristup fotografiranju.
 
Uz ovu opciju vrijedan Instagramov tim donio nam je još jednu malu novost u obliku lakšeg označavanja prijatelja u svojim pričama. Nakon što kreirate svoju priču, otvorite karticu s naljepnicama te odaberite naljepnicu @mention u koju ćete upisati ime svog prijatelja kojeg želite označiti. Kada odaberete ime, možete ga rotirati, smanjivati, povećavati i premještati u okviru vaše priče. 
 
Instagram je oduvijek imao uho za želje svojih korisnika. Focus je svakako odgovor na mnoge zahtjeve korisnika kojima je nedostajala opcija ovakvog tipa. Također, ne sumnjamo kako je ovim potezom zadao jak udarac svom konkurentu Snapchatu. Kako će se Snapchat oporaviti, ostaje nam da vidimo. Vama ostavljamo da isprobate novu opciju i uživate. Ne morate se više brinuti oko prijatelja koji će iza vas raditi grimase dok vi tražite savršen kut za selfie. Jednostavno ga zamaglite uz opciju Focus

Komentari na članak

Vezani članci

Instagram Zoom

Ispunjena želja većine korisnika

Opcija Zoom još više pojednostavljuje korištenje Instagrama

Fotografiju, ali i videozapise možete povećati pokretom dva prsta, a može se također zumirati i sav sadržaj koji je prikazan u "feedu" korisnika. 

Rembrandt

Na današnji dan

Rođen Rembrandt, jedan od najpoznatijih slikara u povijesti

Prije četiri stoljeća rođen je Rembrandt van Rijn, slikar koji se proslavio portretima i autoportretima. Već s 22 godine podučavao je mlade studente, a danas se njegova djela prodaju za višemilijunske iznose.

Naslovna

Društvene mreže

Kako Facebook prikuplja vaše podatke i koristi ih za reklame

Jeste li ikad na Facebooku dobili veoma specifičnu reklamu baš kada ste razmišljali o kupnji toga? Ne, Facebook vam nije pročitao misli. Već je vrlo specifičnim metodama otkrio što volite i ponudio vam to u obliku reklame. Kako to sve funkcionira i kako isključiti takve reklame, pročitajte u nastavku.

YouTube logo

Kontrola medija

Turska blokirala pristup YouTubeu

Uprava za telekomunikacije blokirala je pristup popularnoj platformi za dijeljenje videa par sati nakon što je procurila snimka u kojoj turski ministar vanjskih poslova raspravlja o zbivanjima u susjednoj, ratom razorenoj Siriji.

Community menadžer Envy

Odlična prilika za sve koji vole društvene mreže

Postani „community” menadžer agencije Envy

Kreativan si? Imaš vrhunske komunikacijske vještine te savršeno poznaješ engleski jezik? Agencija Envy traži upravo tebe!