Što učiniti o tom pitanju?

Zatvorenost uma u 21. stoljeću

debata

Svi volimo misliti da smo otvorenog uma i da je vrijeme prihvaćanja svega drugačijeg. No je li to uistinu tako? Neki ipak svoju prividnu otvorenost koriste kao sredstvo diskriminacije. Unatoč svim argumentima koje nudi druga strana rasprave, osoba će ostati tvrdoglava i čak odbaciti osobu suprotnog mišljenja. Zvuči li vam poznato?

Sigurno ste primijetili povećan broj prosvjeda u zadnjih nekoliko mjeseci, od štrajka profesora u Hrvatskoj do prosvjeda protiv Trumpa u SAD-u. Čini se kao da je svijet postao nezadovoljno mjesto te se pojedinci i grupe sve više odlučuju reći svoje stajalište.

Međutim, sloboda govora često postaje oružje protiv sugovornika, odnosno svi oni koji su protiv onoga što mi govorimo neprijatelji su i uvijek su u krivu, samo su naša mišljenja valjana. Tada dolazi do tzv. backfire efekta: kad se susretnemo s protuargumentima, naše se mišljenje o temi pojačava umjesto da uzmemo i suprotnu stranu u obzir.

Problem kod ljudi općenito je što volimo biti u pravu do te mjere da ćemo odbiti znanstveno dokazane činjenice u svrhu potvrde svoje ideje. Gubimo svaki smisao logike kad se emocionalno investiramo u ono što vjerujemo. Suprotno će mišljenje uvrijediti i nas i naše poimanje istine. Kako nije istinito ono što ja smatram istinitim? Tako se naljutimo i žustro odbijamo bilo kakvo mišljenje koje nije identično našem – dolazimo do zatvorenosti uma.

No, nema potrebe za očajavanjem. Trebamo na vrijeme shvatiti što se događa i da takvim ponašanjem ni druga strana neće htjeti čuti naše mišljenje. Možda na taj način uspijemo prikazati svoje stajalište i saznati nešto novo. Naposljetku, protuargumente možemo iskoristiti kako bismo bolje prikazali svoje stajalište.

Odlično je biti u pravu, u redu je biti u krivu, najbolje je razumijeti.

Komentari na članak

Vezani članci

Autorska fotografija / Tonči Gabelić

Prosjved u Zagrebu

FOTO: Pogledajte kako je bilo na prosvjedu protiv dodjele počasnog doktorata Milanu Bandiću

U kasnim popodnevnim satima na Trgu Republike Hrvatske okupilo se mnoštvo prosvjednika povodom nedavno objavljene odluke u dodjeli počasnog doktorata Milanu Bandiću. Prosvjed je prošao mirno, a prisustvovali su građani svih uzrasta, studenti i istaknuti hrvatski akademici.

EU

Ciklus debata

„Ja EUropljanin?“ postavlja pitanje mogu li hrvatski studenti širiti europski identitet

Neprestani rast euroskepticizma uzorkovan rastućim problemom nesrazmjera između bogatih i siromašnih zemalja članica EU-a ukazao je na potrebu za poticanjem otvorenog dijaloga o europeizaciji Hrvatske. Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu s tim je ciljem organizirao prvu debatu pod nazivom „Ja Europljanin?“ koja će se održati 13. prosinca u Stablu znanja.

Prosvjed stipendista

Prosvjed se nastavlja

Stipendisti podigli šator ispred MZOS-a

"Naš obrazovni sustav funkcionira tako da se učenicima i studentima postavljaju rokovi, a oni koji ga vode sebi ne postavljaju nikakve rokove. Tako je i u slučaju stipendije, u kojem nas je samo dio dobio novac koji smo trebali dobiti na početku godine."

Novi paviljoni na Savi

Očitovanje Studentskog zbor studentima

Studentski zbor odgovorio nezadovoljnim studentima

Žalosti nas vidjeti plakate izlijepljene po studentskim domovima s natpisima „SC + SZ“ i „SC=SZ“ te komentare pojedinaca na društvenim mrežama kako smo kupljeni od strane Studentskog centra. Studentski se zbor u posljednja dva mjeseca u potpunosti posvetio ovakvom načinu borbe za studentski standard i u niti jednom trenutku nije okrenuo leđa studentima.

Studenti na testu

Upitni standardi

Student. To je lijena letargična spodoba...

U utorak pod vodstvom inicijative „Studenti nisu smokve“, studenti izlaze na ulice kako bi iskazali nezadovoljstvo trenutnim studentskim standardom, prvenstveno poskupljenjem hrane u menzama.