Što učiniti o tom pitanju?

Zatvorenost uma u 21. stoljeću

debata

Svi volimo misliti da smo otvorenog uma i da je vrijeme prihvaćanja svega drugačijeg. No je li to uistinu tako? Neki ipak svoju prividnu otvorenost koriste kao sredstvo diskriminacije. Unatoč svim argumentima koje nudi druga strana rasprave, osoba će ostati tvrdoglava i čak odbaciti osobu suprotnog mišljenja. Zvuči li vam poznato?

Sigurno ste primijetili povećan broj prosvjeda u zadnjih nekoliko mjeseci, od štrajka profesora u Hrvatskoj do prosvjeda protiv Trumpa u SAD-u. Čini se kao da je svijet postao nezadovoljno mjesto te se pojedinci i grupe sve više odlučuju reći svoje stajalište.

Međutim, sloboda govora često postaje oružje protiv sugovornika, odnosno svi oni koji su protiv onoga što mi govorimo neprijatelji su i uvijek su u krivu, samo su naša mišljenja valjana. Tada dolazi do tzv. backfire efekta: kad se susretnemo s protuargumentima, naše se mišljenje o temi pojačava umjesto da uzmemo i suprotnu stranu u obzir.

Problem kod ljudi općenito je što volimo biti u pravu do te mjere da ćemo odbiti znanstveno dokazane činjenice u svrhu potvrde svoje ideje. Gubimo svaki smisao logike kad se emocionalno investiramo u ono što vjerujemo. Suprotno će mišljenje uvrijediti i nas i naše poimanje istine. Kako nije istinito ono što ja smatram istinitim? Tako se naljutimo i žustro odbijamo bilo kakvo mišljenje koje nije identično našem – dolazimo do zatvorenosti uma.

No, nema potrebe za očajavanjem. Trebamo na vrijeme shvatiti što se događa i da takvim ponašanjem ni druga strana neće htjeti čuti naše mišljenje. Možda na taj način uspijemo prikazati svoje stajalište i saznati nešto novo. Naposljetku, protuargumente možemo iskoristiti kako bismo bolje prikazali svoje stajalište.

Odlično je biti u pravu, u redu je biti u krivu, najbolje je razumijeti.

Komentari na članak

Vezani članci

Rektorat pročelje

Sveučilište u Zagrebu

Mnogi znanstvenici i umjetnici sudjelovali na raspravi o obrazovanju u području intelektualnog vlasništva

Stručni skup pod nazivom "Obrazovanje u području intelektualnog vlasništva" održao se na Sveučilištu u Zagrebu. Velik broj sudionika pokazatelj je važnosti i aktualnosti teme.

Splitska debatna unija - Svjetsko prvenstvo

Splitska debatna unija

Split 2017. godine postaje centar svijeta debate

Splitska debatna unija osnovana je 2010. godine, a osim Split Open-a, debatnog natjecanja, 2017. domaćini su Svjetskog debatnog prvenstva.

Novi paviljoni na Savi

Očitovanje Studentskog zbor studentima

Studentski zbor odgovorio nezadovoljnim studentima

Žalosti nas vidjeti plakate izlijepljene po studentskim domovima s natpisima „SC + SZ“ i „SC=SZ“ te komentare pojedinaca na društvenim mrežama kako smo kupljeni od strane Studentskog centra. Studentski se zbor u posljednja dva mjeseca u potpunosti posvetio ovakvom načinu borbe za studentski standard i u niti jednom trenutku nije okrenuo leđa studentima.

Rijeka Open

Rijeka Open

Rijeka Open, debatni turnir, traži volontere

U Rijeci će se u kolovozu održati debatni turnir koji će svim sudionicima osigurati dobru zabavu.

Prosvjed branitelja

Jedan križ za jedan život

3 000 mladih za 3 000 branitelja koji su izvršili samoubojstvo

Ukoliko i vi želite biti dio ovoga mimohoda, dovoljno je da se 10. prosinca u razdoblju od 11 do 12 sati pojavite ispred braniteljskog šatora te pokupite svoju majicu. Mimohod će početi u 12 sati.