Jeste li znali?

Zašto je popularni zlatni kipić nazvan Oscar?

FOTO: Pinterest

U nedjelju, 24. veljače, održana je prestižna dodjela filmskih nagrada – Oscars. Dok oskarovska groznica još trese svijet slavnih, mi smo se odmaknuli od analize crvenog tepiha i zavirili u povijest Akademije ne bi li saznali kako je zlatna statua dobila ime.

Najglamuroznija dodjela filmskih nagrada je iza nas, no bura koju Oscari pokreću iz godine u godinu još ne jenjava. Crvenim tepihom prošetala je cijela parada zvijezda, a kritičari su se već tradicionalno bacili na nezaobilazne analize dobitnika i njihovih outfita. Dok ostali proučavaju emocije tokom nastupa Lady Gage i Bradleya Coopera, našu pažnju zaokupilo je porijeklo imena popularnog zlatnog kipića.

Poznata statua, teška gotovo 4 kilograma, izrađena je od pozlaćenog britanija te je službeno nazvana Academy Award of Merit. Kako to obično biva, nekoliko je teorija o tome zašto je zlatna statua prozvana Oscar.

Prva teorija kaže da je kipiću nadimak još 1931. dala Margaret Herrick – knjižničarka i buduća ravnateljica Akademije filmskih umjetnosti i znanosti. U trenutku kada je Herrick prvi puta vidjela statuu, navodno ju je asocirala na njezina ujaka Oscara. Pri tome je bio nazočan i kolumnist Sidney Skolsky koji je kasnije u svojoj knjizi All about Oscar: The History and Politics of the Academy Awards rekao: Zaposlenici su oduševljeno svojoj slavnoj statui dali nadimak Oscar.

Iako je većinski prihvaćeno mišljenje da je 34 centimetra visok zlatni kipić ime dobio po ujaku Margaret Herrick, postoji i teorija kako je ime Oscar nadjenuo Walt Disney, koji je za života primio 26 nagrada Akademije. Prilikom uručivanja nagrade za Tri praščića, 1934. Disney je spomenuo statuu svog Oscara. Bilo je to prvi puta da se to ime javno koristi u pozitivnom svjetlu, dok je do tada bilo tek podrugljivi nadimak za statuu.

Nagrade akademije (Academy Awards) 2013. su, po zlatnoj statui, službeno preimenovane u Oscars.

FOTO: Pinterest

Komentari na članak

Vezani članci

App Star Contest

Studentsko natjecanje u pokretanju tehnoloških Startupova

Od danas kreću prijave za „App Start Contest“

Od danas počinju prijave za App Start Contest, najveće hrvatsko studentsko natjecanje u pokretanju tehnoloških Startupova koje organizira udruga eSTUDENT.

Sam u kući

25. godišnjica izlaska filma

Sam u kući ponovo će se prikazivati u kinima

Obožavatelji filma diljem svijeta "Sam u kući" napokon dolaze na svoje. Film će se prikazivati u kinima 8. i 11. studenoga 2015. godine.

Suradnja EFOS i MAKO

Suradnja EFOS-a s poslovnim subjektima

Najuspješnijim osječkim studentima Marketinga ponuđena prilika za posao u MAKO-u

Studenti druge godine diplomskog studija Marketing, u sklopu kolegija Marketing – strategije, rješavali su poslovni slučaj poduzeća MAKO d.o.o. Najuspješniji timovi u završnici su održali svoje prezentacije te dobili svečana priznanja i nagrade.

Film "Hladni rat"

Filmska manifestacija

Kino Europa domaćin Noći europske kinematografije; obilježava je besplatnom projekcijom „Hladnog rata”

Između 3. i 7. prosinca ove godine 34 odabrana kina u 27 država članica EU-a sudjeluju u manifestaciji Noć europske kinematografije, a kino Europa jedino je kino koje predstavlja Hrvatsku. U sklopu zagrebačke proslave besplatno će prikazati „Hladni rat”.

Filmoljupci

iCheckMovies

Društvena mreža za filmoljupce

iCheckMovies društvena je mreža za ljubitelje filmova, gdje dijelite što želite i što ste gledali, saznajete za neke filmove koji bi vas mogli zanimati i štošta novo o njima što do sada niste znali.