Jeste li znali?

Zašto je popularni zlatni kipić nazvan Oscar?

FOTO: Pinterest

U nedjelju, 24. veljače, održana je prestižna dodjela filmskih nagrada – Oscars. Dok oskarovska groznica još trese svijet slavnih, mi smo se odmaknuli od analize crvenog tepiha i zavirili u povijest Akademije ne bi li saznali kako je zlatna statua dobila ime.

Najglamuroznija dodjela filmskih nagrada je iza nas, no bura koju Oscari pokreću iz godine u godinu još ne jenjava. Crvenim tepihom prošetala je cijela parada zvijezda, a kritičari su se već tradicionalno bacili na nezaobilazne analize dobitnika i njihovih outfita. Dok ostali proučavaju emocije tokom nastupa Lady Gage i Bradleya Coopera, našu pažnju zaokupilo je porijeklo imena popularnog zlatnog kipića.

Poznata statua, teška gotovo 4 kilograma, izrađena je od pozlaćenog britanija te je službeno nazvana Academy Award of Merit. Kako to obično biva, nekoliko je teorija o tome zašto je zlatna statua prozvana Oscar.

Prva teorija kaže da je kipiću nadimak još 1931. dala Margaret Herrick – knjižničarka i buduća ravnateljica Akademije filmskih umjetnosti i znanosti. U trenutku kada je Herrick prvi puta vidjela statuu, navodno ju je asocirala na njezina ujaka Oscara. Pri tome je bio nazočan i kolumnist Sidney Skolsky koji je kasnije u svojoj knjizi All about Oscar: The History and Politics of the Academy Awards rekao: Zaposlenici su oduševljeno svojoj slavnoj statui dali nadimak Oscar.

Iako je većinski prihvaćeno mišljenje da je 34 centimetra visok zlatni kipić ime dobio po ujaku Margaret Herrick, postoji i teorija kako je ime Oscar nadjenuo Walt Disney, koji je za života primio 26 nagrada Akademije. Prilikom uručivanja nagrade za Tri praščića, 1934. Disney je spomenuo statuu svog Oscara. Bilo je to prvi puta da se to ime javno koristi u pozitivnom svjetlu, dok je do tada bilo tek podrugljivi nadimak za statuu.

Nagrade akademije (Academy Awards) 2013. su, po zlatnoj statui, službeno preimenovane u Oscars.

FOTO: Pinterest

Komentari na članak

Vezani članci

Software Startup Akademija

Besplatna programerska i poslovna edukacija

Prijavi se na Software StartUp Academy i pokreni vlastiti poslovni projekt!

Software StartUp Academy višemjesečni je koncept u kojem polaznici vlastite ideje mogu razviti u tržišni proizvod. Za program se mogu prijaviti svi učenici, studenti i nezaposlene osobe, a najbolji projekt bit će nagrađen s 40 000 kuna investicije na Konferenciji WinDays16.

knjiga

Intelektualno vlasništvo

Nagrađuju se najbolji seminarski, završni, stručni i znanstveni radovi

Novčane nagrade, pohađanje seminara iz područja intelektualnog vlasništva, prezentacija i objava rada očekuju najbolje studente i akademsko osoblje na Natječaju Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo. Prijave za sudjelovanje traju do 15. studenog.

Taxi driver

KSET

"Dvoboj filmova": Alternativa vs. Blockbuster

U svakoj od tri filmske večeri bit će prikazana po dva filma i to jedan relativno nepoznat i jedan popularan.

Woody Allen

Na današnji dan

Rođendan najpopularnijeg njujorškog cinika – Woodyja Allena

Njujorška filmska legenda koja neumorno iz godine u godinu niže nove filmove rođena je na današnji dan 1935. godine.

film filmska vrpca

Filmska umjetnost

Ovoga ljeta Varaždin svim filmoljupcima priprema zanimljivu kulturnu manifestaciju

Ovoga ljeta u Varaždinu će se održati Škola medijske kulture, a prijave su otvorene do 15. lipnja. Program će biti raznolik; zabavnog i edukativnog sadržaja neće nedostajati.