Osvrt i iskustvo

Usporedba: Samsung Galaxy S3 mini vs. Samsung Galaxy S4 mini

Naslovna

Samsung Galaxy S4 mini ugledao je svjetlo dana tek pola godine nakon S3 minija. Iako su oba zadovoljavajuća i kritike korisnika su više nego pozitivne, upoznat ćemo vas s njihovim razlikama.

Samsung Galaxy S4 mini ugledao je svjetlo dana tek pola godine nakon S3 minija.

Iako su oba zadovoljavajuća i kritike korisnika su više nego pozitivne, upoznat ćemo vas s njihovim razlikama.

Prva razlika je sama cijena, S4 mini je naravno skuplji, sukladno sa svojim novitetom. Na Amazon.co.uk, cijena samog uređaja je 266 funti, odnosno 2 545 kuna, dok se S3 mini može naći trenutno na sniženoj cijeni od 134 funti, tj. 1 283 kune.

No, na stranicama Hrvatskog telekoma S3 više nije dostupan. Isto vrijedi i za web shop Vipa.

Veličina i jačina

Za sve fanove držanja mobitela u jednoj ruci, oba pametna telefona zadovoljit će tu potrebu. Galaxy S3 nešto je širi od S4-ja, no i manji. S3 je dimenzija 63 mm x 122 mm, dok je S4 61 x 125 mm. Kao i veličina, i težina je skoro neprimjetno različita, tako da je S4 lakši od S3-ja za 5 grama.

Što se tiče samog ekrana, za oba pametna telefona korištena je Super AMOLED tehnologija, čije su karakteristike veliki kontrast i mogućnost korištenja zasićenih boja. Veličina S3 mini ekrana je 4 incha, a rezolucija je 480 x 880, dok je kod S4-ja 4,3 inchan ekran, čime se povećava i rezolucija ekrana na 540 x 960.

Razlika u ekranima
 
Izvor: Techradar
 
 

Kod Galaxy S3 procesor je nešto slabiji, s radnim taktom od 1 GHz-a, dok S4 posjeduje Qualcomm Snapdragon 400 Dual-core procesor s radnim taktom od 1,7 GHz. Također, radna memorija je kod novijeg modela 1,5 GB, dok je kod starijeg 1 GB.

Pohranjivanje podataka

Oba uređaja imaju 8 GB interne memorije, od kojih je otprilike 5 GB dostupno korisniku na S4 Mini, a 4,5 GB na S3 Mini uređaju. Ako vam prostora za multimedijske sadržaje ponestane, u oba uređaja možete umetnuti microSD memorijsku karticu do 64 GB kapaciteta. Jedina mana utora je što se nalazi ispod baterije te ako ste navikli često mijenjati karticu morat ćete isključiti uređaj. 

Kamera

Kvaliteta fotografija je na oba uređaja vrlo dobra, kao i uzvrat boja i kontrast. Međutim, Samsung Galaxy S4 mini nešto je bolji s 8-megapikselnom kamerom, autofokusom i LED bljeskalicom. Također, stražnja kamera ima mogućnost snimanja i Full HD videa, dok je prednja kamera rezolucije 1,9 megapiksela.  Samsung Galaxy S3 mini posjeduje kameru od 5 Mpx. Prednja kamera slabe je VGA kvalitete, a video je moguće snimati najviše u 720p kvaliteti.

Fotografije
 
Razlika, Izvor: Techradar
 
 

Povezivanje i pretraživači

Oba uređaja posjeduju sve načine povezivanja – Wi-Fi, Bluetooth 4.0, GPS, microUSB, NFC.  Samsung Galaxy S4 Mini podržava 4G LTE mrežu.

Od internetskih preglednika dostupna su dva pretraživača -Chrome i standardni Android pretraživač.

Samsungovi uređaji dolaze s Android Jelly Bean operativnim sustavom s TouchWiz sučeljem, ali Galaxy S4 mini ima bolju verziju – 4.2.2. Galaxy S3 mini dolazi s verzijom 4.1, no moguće je da će uređaj dobiti nadogradnju.

Trajanje baterije

Što se tiče trajanja baterije, Galaxy S3 mini dolazi s baterijom kapaciteta 5.6Wh (1500mAh), dok S4 mini ima 7Wh (1900mAh). Kao i kod većine pametnih telefona, punjač je uvijek dobro imati u blizini.

Zaključak i iskustvo

S4 mini nasljednik je S3 minija, ali se u potpunosti oslanja na Galaxy S4 i to se i vidi prema karakteristikama.

"Kao korisnica Samsunga S4 mini jako sam zadovoljna uređajem jer nudi bezbroj mogućnosti za personalizaciju. Ono što smatram najvećim prednostima mobitela su dizajn, kompaktnost i mala masa, hardver i performanse, odlična kamera, izmjenjiva baterija, dok su nedostaci što zaslon nije HD te nema LED lampicu za obavijesti.“ Sanja

„Kao korisnik Samsung Galaxy-a S3 mini, posebno sam zadovoljna njegovom veličinom, brzinom i bojama samog ekrana. Aplikacije rade brzo i bez štekanja, a kamera, iako je 5 MG, sa svojim dodacima omogućava kvalitetne fotografije. Baterija zahtjeva punjenje jednom dnevno, no ovisno o korištenju mobitela. Ukoliko ga koristim za tek nekoliko poziva dnevno, vrlo je vjerojatno da taj dan neće biti potrebno punjenje." Gabriela

Komentari na članak

Vezani članci

Kaseta staro

Od Walkmana i Discmana do pametnog telefona

Prijenosni uređaji za slušanje glazbe nekad i danas

U članku otkrijte koji su bili prvi prijenosni uređaji za slušanje glazbe, kako su se razvijali i kako izgledaju danas. Što nas očekuje u budućnosti, možemo samo nagađati.

Kreirajte sami vlastitu aplikaciju

Developeri i početnici, okušajte se

Napravite vlastitu aplikaciju za manje od pola sata

Oduvijek ste željeli napraviti vlastitu mobilnu aplikaciju? Odsad to možete učiniti za manje od pola sata uz pomoć tvrtke Kinetise.

Korištenje smartphonea

Smartphone baterije

Kraj mitovima o baterijama za mobitele

Puniti tek kad se baterija isprazni do kraja i slično, istina ili mit?

Galaxy Note 7

Tehnologija

Samsung objavio uzrok zapaljenja „najboljeg pametnog telefona na svijetu“

Procjenjuje se da je Samsung zbog nastalog problema već izgubio oko 5,3 milijardi američkih dolara. Na burzi je, pak, u jednom danu izgubio 10 milijardi dolara vrijednosti.

Mobitel, Izvor: Pixabay (https://pixabay.com/en/iphone-smartphone-apps-apple-inc-410311/)

#hešteg

16 znakova da je Instagram najvažnija stvar u tvom životu

Instagram slovi kao najveća društvena mreža s preko 25 milijuna korisnika, a osim za dijeljenje fotografija, koristimo ga za kreiranje vlastitoga sadržaja, praćenje (uhođenje) prijatelja i slavnih te raznorazne druge stvari.