Osvrt i iskustvo

Usporedba: Samsung Galaxy S3 mini vs. Samsung Galaxy S4 mini

Naslovna

Samsung Galaxy S4 mini ugledao je svjetlo dana tek pola godine nakon S3 minija. Iako su oba zadovoljavajuća i kritike korisnika su više nego pozitivne, upoznat ćemo vas s njihovim razlikama.

Samsung Galaxy S4 mini ugledao je svjetlo dana tek pola godine nakon S3 minija.

Iako su oba zadovoljavajuća i kritike korisnika su više nego pozitivne, upoznat ćemo vas s njihovim razlikama.

Prva razlika je sama cijena, S4 mini je naravno skuplji, sukladno sa svojim novitetom. Na Amazon.co.uk, cijena samog uređaja je 266 funti, odnosno 2 545 kuna, dok se S3 mini može naći trenutno na sniženoj cijeni od 134 funti, tj. 1 283 kune.

No, na stranicama Hrvatskog telekoma S3 više nije dostupan. Isto vrijedi i za web shop Vipa.

Veličina i jačina

Za sve fanove držanja mobitela u jednoj ruci, oba pametna telefona zadovoljit će tu potrebu. Galaxy S3 nešto je širi od S4-ja, no i manji. S3 je dimenzija 63 mm x 122 mm, dok je S4 61 x 125 mm. Kao i veličina, i težina je skoro neprimjetno različita, tako da je S4 lakši od S3-ja za 5 grama.

Što se tiče samog ekrana, za oba pametna telefona korištena je Super AMOLED tehnologija, čije su karakteristike veliki kontrast i mogućnost korištenja zasićenih boja. Veličina S3 mini ekrana je 4 incha, a rezolucija je 480 x 880, dok je kod S4-ja 4,3 inchan ekran, čime se povećava i rezolucija ekrana na 540 x 960.

Razlika u ekranima
 
Izvor: Techradar
 
 

Kod Galaxy S3 procesor je nešto slabiji, s radnim taktom od 1 GHz-a, dok S4 posjeduje Qualcomm Snapdragon 400 Dual-core procesor s radnim taktom od 1,7 GHz. Također, radna memorija je kod novijeg modela 1,5 GB, dok je kod starijeg 1 GB.

Pohranjivanje podataka

Oba uređaja imaju 8 GB interne memorije, od kojih je otprilike 5 GB dostupno korisniku na S4 Mini, a 4,5 GB na S3 Mini uređaju. Ako vam prostora za multimedijske sadržaje ponestane, u oba uređaja možete umetnuti microSD memorijsku karticu do 64 GB kapaciteta. Jedina mana utora je što se nalazi ispod baterije te ako ste navikli često mijenjati karticu morat ćete isključiti uređaj. 

Kamera

Kvaliteta fotografija je na oba uređaja vrlo dobra, kao i uzvrat boja i kontrast. Međutim, Samsung Galaxy S4 mini nešto je bolji s 8-megapikselnom kamerom, autofokusom i LED bljeskalicom. Također, stražnja kamera ima mogućnost snimanja i Full HD videa, dok je prednja kamera rezolucije 1,9 megapiksela.  Samsung Galaxy S3 mini posjeduje kameru od 5 Mpx. Prednja kamera slabe je VGA kvalitete, a video je moguće snimati najviše u 720p kvaliteti.

Fotografije
 
Razlika, Izvor: Techradar
 
 

Povezivanje i pretraživači

Oba uređaja posjeduju sve načine povezivanja – Wi-Fi, Bluetooth 4.0, GPS, microUSB, NFC.  Samsung Galaxy S4 Mini podržava 4G LTE mrežu.

Od internetskih preglednika dostupna su dva pretraživača -Chrome i standardni Android pretraživač.

Samsungovi uređaji dolaze s Android Jelly Bean operativnim sustavom s TouchWiz sučeljem, ali Galaxy S4 mini ima bolju verziju – 4.2.2. Galaxy S3 mini dolazi s verzijom 4.1, no moguće je da će uređaj dobiti nadogradnju.

Trajanje baterije

Što se tiče trajanja baterije, Galaxy S3 mini dolazi s baterijom kapaciteta 5.6Wh (1500mAh), dok S4 mini ima 7Wh (1900mAh). Kao i kod većine pametnih telefona, punjač je uvijek dobro imati u blizini.

Zaključak i iskustvo

S4 mini nasljednik je S3 minija, ali se u potpunosti oslanja na Galaxy S4 i to se i vidi prema karakteristikama.

"Kao korisnica Samsunga S4 mini jako sam zadovoljna uređajem jer nudi bezbroj mogućnosti za personalizaciju. Ono što smatram najvećim prednostima mobitela su dizajn, kompaktnost i mala masa, hardver i performanse, odlična kamera, izmjenjiva baterija, dok su nedostaci što zaslon nije HD te nema LED lampicu za obavijesti.“ Sanja

„Kao korisnik Samsung Galaxy-a S3 mini, posebno sam zadovoljna njegovom veličinom, brzinom i bojama samog ekrana. Aplikacije rade brzo i bez štekanja, a kamera, iako je 5 MG, sa svojim dodacima omogućava kvalitetne fotografije. Baterija zahtjeva punjenje jednom dnevno, no ovisno o korištenju mobitela. Ukoliko ga koristim za tek nekoliko poziva dnevno, vrlo je vjerojatno da taj dan neće biti potrebno punjenje." Gabriela

Komentari na članak

Vezani članci

Predstava „Woyzeck”

Kazališni osvrt

Woyzeck smo svi mi – priča o malom čovjeku na pozornici HNK-a u Rijeci

Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca u Rijeci posljednjih je dana prepuno publike koja se bori za mjesto na predstavi „Woyzeck”. Priča o malom čovjeku, prisutnom u svim razdobljima ljudske povijesti, ispričana je na kazališni način. Donosimo osvrt na predstavu.

Slikanje - selfie (fail)

Say: „Cheese!“

Kako izgledati bolje na fotkama?

Vrijeme je kada se sve mora objaviti na društvenoj mreži. Niste pobornik slikanja ili jednostavno ne izgledate dobro na njima? Ne brinite! Kako biste izbjegli da na slikama koje je netko drugi uslikao ispadnete kao strašilo, najbitnija je poza. Iz ovog razloga donosimo super lagane trikove za vašu pozu koja će (na slikama) izraziti vaše divne strane na najljepši mogući način.

Aplikacija Type n Walk

Tipkajte i hodajte u isto vrijeme

Type n Walk: Aplikacija za prozirno pisanje poruka

Prema najnovijim istraživanjima, korisnici pametnih telefona mnogo vremena provode zureći u mobitele. Stoga često dolazi do sudaranja prolaznika u prometu ili nailaženja na prepreke.

Roaming fees

Niži troškovi telefoniranja

Od travnja povoljniji roaming u Europskoj uniji

Od 30. travnja ove godine roaming će se naplaćivati po ograničenim cijenama kako bi se spriječilo zaračunavanje pretjerano visokih cijena korištenja mobilnih usluga. Tako će korisnici po pozivu plaćati iznos nacionalne tarife, a na to će se dodati 0,05€ za odlazni poziv, 0,01€ za dolazni poziv, 0,02€ po SMS-u i 0,05€ po megabajtu potrošenih mobilnih podataka.

MP

Nove tehnologije

Aplikacije koje će vam olakšati studentski život

Ako ste zaboravili na neki važan događaj na faksu, izgubili ste pojam o tome koliko ste puta izostali s nekog kolegija ili pak trebate pomoć pri učenju, pogledajte koje vam aplikacije preporučamo da biste si olakšali učenje i organizaciju.