Zrnca mudrosti

Ulaganjem u samoga sebe do posla iz snova

poslovni

Smatrate kako niste sretni na poslu koji imate ili vas bacaju u očaj nepovratne informacije, odgovori i „mailovi”? Donosimo vam deset načina kako vratiti ili izgraditi samopouzdanje i naučiti kako se istaknuti od drugih.

Odabir karijere često može negativno utjecati na samopouzdanje. Možda ste se više puta zamislili nad time kako ste pogriješili prilikom odabira zbog toga što ste se osjećali loše na poslu, doživjeli poniženje, ignoriranje ili ste se osjećali kao da ste posljednja osoba u timu koja će dobiti nekakvo priznanje ili potvrdu. Unatoč vašem trudu, postoje trenutci kada se čini nemogućim krenuti naprijed što zasigurno može utjecati na vaše daljnje pokušaje da budete samopouzdaniji ili motiviraniji.

Bez brige, niste sami u ovome scenariju!

Jedno je istraživanje pokazalo kako se 85% zaposlenika ne osjeća uključenim ili su pak aktivno isključeni na svojem radnom mjestu. No vaše nezadovoljstvo poslom ne mora biti vaša realnost. Postoji mnogo načina kako se izdefinirati u nekoj branši ili kako vratiti ljubav prema istome, a za vas smo izdvojili deset, skoro pa najbezbolnijih načina.

1. Obogatite se. Duhovno, ne materijalno. Takva vrsta obogaćivanja, odnosno ispunjavanja jest proces pomoću kojeg možete istraživati samoga sebe kako biste otkrili ono što vas zaista čini sretnim u vašem odabiru karijere. Otiđite na izlet, vodite dnevnik, meditirajte i planirajte. Očistite um od negativnih misli i radite na vašoj osobnosti i karakteristikama, sreći, izvedbi i napretku. Budite iskreni prema samima sebi – zapitajte se jeste li sretni na poslu, koliko ste dobri u onome što radite, ponavljate li iste greške, zapostavljate li druge stvari jer trčite za jednim ciljem. Potražite odgovore u samima sebi, budite sam svoj vodič u poduzimanju prvih koraka prema poslu iz snova.

– Odaberi posao koji voliš i nikada više u životu nećeš morati raditi niti jedan dan. – Konfucije 

2. Postavljajte pitanja. Postaviti pitanje voditelju kako biste doznali istinu nije loša ideja. Upravo vaš voditelj može biti prava osoba kojoj se možete obratiti za savjete, npr. jeste li baš vi prava osoba za novootvoreno radno mjesto ili drugu poziciju jer voditelj ipak većinu dana provede radeći s vama i može vam navesti čitav spektar vaših prednosti i mana. Neka pitanja koja možete postaviti mogu se odnositi na vaš napredak, savjete, šanse za promaknuće itd. Iako istina možda bude neugodna, ona vas itekako može osloboditi od postavljanja niskih standarda za budućnost. Zabilježite razgovor zajedno sa savjetima, ali i koracima koje ćete poduzeti.


FOTO: Unsplash

3. Brendirajte se. Ne čekajte da vam prilika padne s neba već se sami potrudite razvijati vještine i talente. To mogu biti i redovito updatean LinkedIn profil, upadljiv CV koji odgovara vašim karakteristikama (ne ograničavajte se samo na Europass, pogledajte i druge stranice tipa Canva itd.), izradite sami posjetnice koje odgovaraju onome čime se bavite, zatražite pismo preporuke koje će istaknuti vaše vještine. 

4. Zabilježite svoja postignuća. Taj popis, ma koliko dug bio, držite kraj sebe kao podsjetnik koliko ste daleko dogurali, a može uključivati nagrade koje ste osvojili, tečajeve koje ste položili ili seminare koje ste odslušali. Ovim popisom, osim što će vas oraspoložiti, zapravo gradite samopouzdanje koje možete koristiti na vrhuncu svoje karijere ili ako tek započinjete svoj put ka usponu.

5. Pomažite drugima. Jedan od najboljih načina za gradnju samopouzdanja jest stvaranje pozitivnih promjena u životima drugih ljudi. Ako sudjelujete u nekom programu gdje možete biti nečiji mentor ili pomažete pri vođenju karijere novog kolege, jednom kada ta osoba uspije imat ćete osjećaj zadovoljstva. Kako još možete pomoći? Upoznajte novog zaposlenika sa starijima i iskusnijima, pozovite ih na ručak, ponudite pomoć kada im zatreba.

6. Istaknite se. Uobičajeni načini prijavljivanja na neki posao online putem neće vas istaknuti od ostalih ljudi u istom polju koji se prijavljuju na isti posao. Neki su načini na koji se možete istaknuti tako da počnete voditi blog o nekoj temi s kojom ste upoznati ili imate iskustva, da započnete grupu na LinkedInu kako bi ste se povezali s ljudima iz vašeg područja, da napišete e-knjigu o nekoj temi iz vašeg područja, nekoj problematici i ujedno ponudite rješenje.

7. Inspirirajte se. I najuspješniji ljudi često su nailazili na prepreke i izazove u karijeri. Pročitajte biografiju osobe kojoj se divite ili smatrate kako bi vam mogla biti uzorom, a koja je ujedno i imala veliki poslovni uspjeh. Možda vam uspije promijeniti pogled na vašu trenutnu situaciju, ali će vam ujedno uliti i povjerenje u samoga sebe kako biste nastavili putem do pronalaska posla iz snova. No nemojte da sve ostane na inspiraciji. Potrudite se da taj cilj i ostvarite. Pretvorite želim u hoću i mogu.


FOTO: Flickr

8. Potražite savjetnika za karijere. Budimo iskreni, neke stvari ne možemo postići bez vodstva, uputa i savjeta. Iako nas većina očekuje kako će naša obitelj ili prijatelji imati odgovore na sva naša pitanja, ali realno, jedini savjet koji možemo dobiti jest taj iz njihovog pogleda, što bi oni učili da se nalaze na vašem mjestu. Savjetnik za karijere razgovorom s vama ipak će dobiti nekakvu predodžbu o vašim ciljevima i težnjama, ponuditi iskrenu povratnu informaciju o vašem progresu, savjete i smjernice kada ste zbunjeni, a ujedno ćete dobiti nepristrano mišljenje profesionalca.

9. Vjerujte. Živimo u društvu koje očekuje instant uspjeh. Shvatite kako morate uživati u procesu bez obzira na uspjeh ili neuspjeh. Jednom kada prihvatite činjenicu da prilikom putovanja, odnosno rasta i razvoja možete naići na neočekivane rezultate, tek onda možete shvatiti kako je to sve dio procesa. Nemojte imati velika očekivanja, zapamtite kako uvijek ima prostora za napredak, slijedite cilj po cilj kako biste izbjegli razočarenje.

– I na kraju, pamti to povlačenje u svoje područje u vlastitoj nutrini. Iznad svega, nema agonije, nema napetosti. – Marko Aurelije

10. Ponavljajte. Nemojte stati na jednom putu. Ponavljajte. Ponovno preispitajte sami sebe kako biste došli do odgovora. Osvrnite se na svoje prednosti, ali i mane. Kako ispraviti stvari, naći strasti i ljubav prema onome što volite ili ste nekoć voljeli. Napravite popis svojih vrlina i mana, dostignuća i ciljeva. Osvrnite se na svaki aspekt svog života koji vas čini onim što jeste. Izađite, pokucajte, pitajte, pošaljite ili zamolbu. To su samo neki od bezbroj alata za doći do željenog cilja. Odgovora. Posla. Boljeg sebe.

Sve što radite, radite radi sebe.

Komentari na članak

Vezani članci

Konferencija „Financijski ekspert budućnosti“

Financijski klub

Dođite na konferenciju „Financijski ekspert budućnosti“ i izgradite temelje za vrhunsku karijeru na području financija

Konferencija će se sastojati od predavanja, radionica i panel rasprava, na kojima možete dobiti korisne savjete i informacije o tržištu rada i prijavi za posao koje bi svaki student trebao znati prije zapošljavanja.

https://pixabay.com/en/stickies-post-it-list-business-2852375/

Zapošljavanje nakon fakulteta

Što kada završite fakultet, a pronalazak posla ne ide vam od ruke?

Ne možete više slušati pitanja poput „Što ćeš nakon faksa?“ ili „Što ako ne nađeš posao sa svojim fakultetom?“ i ne volite činjenicu što ni sami možda ne znate odgovor na njih? Pročitajte par naših savjeta što napraviti kada se nađete u takvim problemima.

Career Booster u Varaždinu

Career Booster prvi put u Varaždinu

„Studenti, budite proaktivni i 'boostajte' vlastitu karijeru!“

Studentice FOI-ja Franja Kutnjak, Petra Odeljan i Petra Kuhar na Career Booster u Varaždin dovele su uspješne poduzetnike i stručnjake te svojim kolegama omogućile stjecanje novih znanja i razvoj vještina u kontaktu s poslodavcima.

Minerali

Raw Materials University Day

Saznajte sve o zapošljavanju i karijeri u sektoru neenergetskih mineralnih sirovina

Program uključuje obilazak 14 laboratorija i 6 zbirki, 12 interaktivnih pokaznih vježbi i 21 predavanje s 12 primjera industrijskih ili institucijskih partnera.

Kako najefikasnije predstaviti svoju poslovnu ideju

Put do uspjeha

Najefikasniji način kako predstaviti svoju poslovnu ideju i oduševiti poslodavca

Naučite osnove pisanja poslovnog sažetka kako biste vaše ideje jasno i efikasno prezentirali vašim potencijalnim poslodavcima i suradnicima.