LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Izum novog materijala za procesore

Ubrzo ćemo mobitele puniti samo četiri puta godišnje

Znanstvenici su stvorili novi materijal za procesore koji koristi sto puta manje energije, što bi ubrzo omogućilo punjenje mobitela samo četiri puta godišnje.

Znanstvenici su stvorili novi materijal za procesore koji koristi sto puta manje energije, što bi ubrzo omogućilo punjenje mobitela samo četiri puta godišnje.

Punjenje mobitela je postala navika koju prakticiramo čak i dva puta dnevno. No ubrzo ćemo možda puniti mobitele svaki treći mjesec. Naime, znanstvenici sa Sveučilišta u Michiganu i Cornellu razvili su novi materijal koji dopušta procesoru da funckionira koristeći sto puta manje energije – radi se o novom magnetnoelektričnom multiferornom materijalu sastavljenom od tankih slojeva atoma koji tvore magnetno polarni sloj koji se prebacuje s pozitivnog na negativni naboj uz mali energetski puls, piše The Independent.

Ovaj bi se princip mogao koristiti za prijenos binarnoga koda, što znači da bi se podaci mogli slati i primati koristeći samo frakciju elektriciteta. Trenutno, procesori su napravljeni od semikonduktorskog sustava koji treba konstantni dotok elektriciteta. No procesori koji su napravljeni pomoću magnetnoelektričnih multiferornog sistema trebali bi samo kratke impulse elektriciteta pritom koristeći mnogo manje energije.

Elektronički uređaji konzumiraju pet posto ukupne globalne energije i trenutno su najbrže rastući konzumeri energije. Do 2030. godine, elektronički uređaji trošili bi od 40 do 50 posto svjetske energije. Osmišljavanje energijsko učinkovitih procesora imalo bi znantno manju potrošnju energije što bi pridonijelo zaštiti okoliša i energetskoj učinkovitosti.

FOTO: PIXABAY