Savjeti za bolji razgovor

Tri promjene koje morate učiniti da zvučite uvjerljivije

Razgovor

Ako i vi imate problema u konverzaciji, da biste zvučali uvjerljivije, dovoljno je izbaciti tri izraza iz svakodnevnog govora.

Želite li da vaše mišljenje bude prihvaćeno i više cijenjeno, dovoljne su tri male promjene. Iz govora morate izbaciti riječi i izraze koje svakodnevno koristite.

Riječi koje impliciraju na nesigurnost

To su prije svega riječi možda, moguće, izgleda. Već samom upotrebom ovih riječi pokazujete sugovorniku svoju nesigurnost. Ove riječi zamijenite sljedećima: sigurno, jasno, definitivno. Koristeći ove riječi pokazat ćete određeno znanje o materiji o kojoj pričate.

Niječne riječi

Nisam potpuno siguran, ali... je fraza kojom opet pokazujete određenu nesigurnost i dvojbu. Umjesto toga koristite: Nedavno sam naučio/pročitao da..., Siguran sam da... kojima će vaše mišljenje dobiti veću važnost.

Potpitanja

Kada sugovorniku iznosite svoje ideje ili mišljenje izbjegavajte fraze poput ...zar ne?...jel‛ tako?, ...zar ne misliš da je tako? jer to znači da dvojite oko mišljenja. Osoba koja je sigurna u sebe, ne traži potvrdu od drugih već eventualno pita Ima li pitanja?.

Komentari na članak

Vezani članci

Inauguracija Kolinda Grabar-Kitarović

Analiza govora

Inauguracija predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović

Svi su se složili da je govor novoizabrane predsjednice vrlo dobro odrađen i da je pogodio sve važne aspekte i probleme društva, a koliko će toga Grabar-Kitarović uspjeti provesti u djelo, vidjet ćemo u sljedećih 5 godina.

Zgrada

Prezentacije na engleskom

Novo izdanje ekonomskog natjecanja „Organize Your Talk“ s novom temom – Europska unija

Desetak studentskih timova na engleskom će jeziku prezentirati neku ekonomsku temu u kontekstu Europske unije. Najbolja tri bit će nagrađena posjetom institucijama Europske unije u Bruxellesu.

Language Scramble

Na današnji dan

Europski dan jezika

U obilježavanje današnjeg dana uključilo se niz institucija i organizacija širom Europe pripremom raznih aktivnosti i događanja.

Rječnik

Obogaćenje jezika

Znate li što znače riječi „manspreading“ ili „ghosting“?

Izabrano je 10 novih riječi koje su se intenzivno koristile u engleskom jeziku ove godine, a koje će ući u online izdanje Collinsovog rječnika engleskoga jezika.

Game of Thrones

Učenje stranih jezika

Na Duolingu dostupan High Valyrian, jezik „Game of Thronesa“

Kako biste spremno dočekali iščekivanu osmu sezonu serije „Game of Thrones“, počnite besplatno učiti jezik koji se u njoj koristi – High Valyrian. Imate dovoljno vremena za učenje pa vam do njenog početka titlovi više neće trebati.