Kako se rade najpopularnija pića

Što sve sadrže vaša omiljena alkoholna pića?

Pića diljem svijeta

Među onima ste koji se vole (barem) vikendom počastiti čašicom-dvije najdražeg alkoholnog pića? Priznajte da vam je barem jednom, dok ste tako uživali u svojem piću, palo na pamet kako ne znate što sve točno ide u njega. Zato vam u nastavku donosimo popis sastojaka nekih od vama najdražih, ali i jednog za koje možda i niste čuli!

Jeste li među onima koji se vole (barem) vikendom počastiti čašicom-dvije najdražeg alkoholnog pića? Dok ispijate vino, žestice ili pak rakiju, razmišljate o dragim ljudima koji su ih „izumili”. Zasigurno vam je bar nekad palo na pamet saznati što sve ta pića sadrže i primjerice, zašto je upravo roska vodka najbolja, a francuska vina među najboljima. Donosimo vam popis sastojaka nekih od njih!

Vino, koje u prosjeku sadrži 13% alkohola, zasigurno dobro poznajete, kao i njegove sastojke. To je grožđe, skuhano pa i fermentirano. No, jeste li znali da svoje podrijetlo vuče iz Kine? Iako su jedni od najvećih proizvođača Francuska i Italija, nije strano da i Hrvastska ima djelić uloge u toj proizvodnji. Zanimljiva činjenica je i podatak da prosječna godišnja potrošnja vina u Hrvatskoj, po glavi stanovnika, iznosi oko 28 litara. 

Viski, čiji je postotak alkohola već nešto veći, oko 45%, ima nadasve zanimljiv korijen same riječi. Naime, radi se o skraćenom obliku riječi osquebaugh, što bi rastavljajući je na one staroirske dalo doslovan prijevod voda života. Prema tome, više nema srama ukoliko pretjerate, ipak pijete vodu života! Radi se od kukuruza, vode i kvasca koji se destilira. Takva smjesa, nakon što odstoji u bačvi neko vrijeme, može dati ono što nazivamo viski, a s obzirom o brandu koji ga predstavlja zaključivat ćemo o njegovoj kvaliteti. 

Vodka, s udjelom alkohola od 40 posto, sastoji se od krumpira ili čak žitarica pomiješanog s vodom te fermentiranog i destiliranog kvasca. Poznato je da postoje i brojne varijacije na temu, pa možete naići i na verzije vodke s grožđem, sojom ili rajčicom. Naziv potječe iz ruskog jezika, a označava njihov deminutiv za riječ voda. 

Jeste li čuli za arak? Riječ je o žestokom alkoholnom piću, okusa anisa. Količina alkohola u njemu kreće se od 40 do 80%. Podrijetlo riječi je arapsko, a u prijevodu znači znoj. Nije zastupljeno na europskom tržištu. Prvenstveno se pije u Siriji, Libanonu, Iraku, Iranu...  Kako se priprema? Potrebno je grožđe fermentirano na otvorenom, zatim destilirano uz dodatak anisa i vode. 

Komentari na članak

Vezani članci

Alkohol

Harry Shotters

Novo ime čarolije

Prema komentarima kušača, šuteri i nisu baš pitki, niti su primamljivog okusa. No, prema receptima se čini da svakako ostvaruju svoju svrhu, koja nije „letenje“, već, prije svega „padanje na pod“.

Sok

Znanstvenici potvrdili

Sokom od kruške protiv mamurluka

Kruške snižavaju razinu kolesterola, mogu pomoći kod konstipacije, sprječavaju upalne procese, a k tome mogu spriječiti i mamurluk.

vino

Vino od marihuane

Novi trend za ljubitelje čašice

Za novo vino stare recepture potrebno je manje od dva grama marihuane po butelji.

Nezainteresirana je za tebe

Pierre de la Boud

Lekcija 1: ''On ima para''

Osnovno što morate shvatiti je da one ni same to ne znaju, tako da vaša prijateljica koja ovo čita s vama i tvrdi kako ona na to nikad ne bi pala, vjerojatno već je, više puta.

Obama

Denis Mahmutović

Vratite mi cajku

Neću to, vratite mi mršavu Ukrajinku sa skorenom kokainskom krvlju oko nosa i petogodišnjakom koji u garderobi čeka da mama završi smjenu. Izlasci na cajkaške derneke uvijek su bili nešto nečuveno u bontonu, nešto o čemu se praktički šaptalo u nepoznatom društvu. Ne bismo znali čeka li nas socijalni progon ako se, nervozno pogledavajući unaokolo, drznemo šapnuti da si ponekad priuštimo malo istočnjačkog prizvuka.