Kako se rade najpopularnija pića

Što sve sadrže vaša omiljena alkoholna pića?

Pića diljem svijeta

Među onima ste koji se vole (barem) vikendom počastiti čašicom-dvije najdražeg alkoholnog pića? Priznajte da vam je barem jednom, dok ste tako uživali u svojem piću, palo na pamet kako ne znate što sve točno ide u njega. Zato vam u nastavku donosimo popis sastojaka nekih od vama najdražih, ali i jednog za koje možda i niste čuli!

Jeste li među onima koji se vole (barem) vikendom počastiti čašicom-dvije najdražeg alkoholnog pića? Dok ispijate vino, žestice ili pak rakiju, razmišljate o dragim ljudima koji su ih „izumili”. Zasigurno vam je bar nekad palo na pamet saznati što sve ta pića sadrže i primjerice, zašto je upravo roska vodka najbolja, a francuska vina među najboljima. donosimo vam popis sastojaka nekih od njih!

Vino, koje u prosjeku sadrži 13% alkohola, zasigurno dobro poznajete, kao i njegove sastojke. To je grožđe, skuhano pa i fermentirano. No, jeste li znali da svoje podrijetlo vuče iz Kine? Iako su jedni od najvećih proizvođača Francuska i Italija, nije strano da i Hrvastska ima djelić uloge u toj proizvodnji. Zanimljiva činjenica je i podatak da prosječna godišnja potrošnja vina u Hrvatskoj, po glavi stanovnika, iznosi oko 28 litara. 

Viski, čiji je postotak alkohola već nešto veći, oko 45%, ima nadasve zanimljiv korijen same riječi. Naime, radi se o skraćenom obliku riječi osquebaugh, što bi rastavljajući je na one staroirske dalo doslovan prijevod voda života. Prema tome, više nema srama ukoliko pretjerate, ipak pijete vodu života! Radi se od kukuruza, vode i kvasca koji se destilira. Takva smjesa, nakon što odstoji u bačvi neko vrijeme, može dati ono što nazivamo viski, a s obzirom o brandu koji ga predstavlja zaključivat ćemo o njegovoj kvaliteti. 

Vodka, s udjelom alkohola od 40 posto, sastoji se od krumpira ili čak žitarica pomiješanog s vodom te fermentiranog i destiliranog kvasca. Poznato je da postoje i brojne varijacije na temu, pa možete naići i na verzije vodke s grožđem, sojom ili rajčicom. Naziv potječe iz ruskog jezika, a označava njihov deminutiv za riječ voda. 

Jeste li čuli za arak? Riječ je o žestokom alkoholnom piću, okusa anisa. Količina alkohola u njemu kreće se od 40 do 80%. Podrijetlo riječi je arapsko, a u prijevodu znači znoj. nije zastupljeno na europskom tržištu. Prvenstveno se pije u Siriji, Libanonu, Iraku, Iranu...  Kako se priprema? Potrebno je grožđe fermentirano na otvorenom, zatim destilirano uz dodatak anisa i vode. 

Komentari na članak

Vezani članci

Lektirni alkoholičari - naslovna

Lektirni alkoholičari

10 najvećih književnika koji su inspiraciju tražili na dnu čašice

Matoš je tvrdio da „talenti niču u krajevima bogatima vinovom lozom", a da je bio u pravu, pokušat ćemo vam dokazati popisom deset najvećih književnika-alkoholičara. Zavirite s nama u njihove čašice i saznajte kakav je utjecaj alkohol imao na stvaranje nekolicine najvećih književnih imena.

Studentski prosvjedi 1968

Sorbus Aucuparia

1968. vs 2014.: pronađi razlike!

Idemo se sada igrati jedne igre. Ja ću vam ispričati jednu priču. Priči je zajedničko mjesto održavanja, ali godina nije. Tko prvi pogodi - dobit će diplomu bez posla.

Nezainteresirana je za tebe

Pierre de la Boud

Lekcija 1: ''On ima para''

Osnovno što morate shvatiti je da one ni same to ne znaju, tako da vaša prijateljica koja ovo čita s vama i tvrdi kako ona na to nikad ne bi pala, vjerojatno već je, više puta.

Mamurluk

Za lakši oporavak od burne noći

Hrana koja sprečava mamurluk

Često vas brine kako da nakon izlaska spriječite mamurluk, a mi vam donosimo koja hrana vam može u tome pomoći.

1915

1915. godina

Kako je sve izgledalo prije 100 godina?

Marihuana, heroin i morfij bili su dostupni u lokalnim ljekarnama. Farmaceuti bi za heroin rekli da čisti ten, daje osjećaj plovnosti, regulira želudac i crijeva te je savršen čuvar zdravlja.