Kako se rade najpopularnija pića

Što sve sadrže vaša omiljena alkoholna pića?

Pića diljem svijeta

Među onima ste koji se vole (barem) vikendom počastiti čašicom-dvije najdražeg alkoholnog pića? Priznajte da vam je barem jednom, dok ste tako uživali u svojem piću, palo na pamet kako ne znate što sve točno ide u njega. Zato vam u nastavku donosimo popis sastojaka nekih od vama najdražih, ali i jednog za koje možda i niste čuli!

Jeste li među onima koji se vole (barem) vikendom počastiti čašicom-dvije najdražeg alkoholnog pića? Dok ispijate vino, žestice ili pak rakiju, razmišljate o dragim ljudima koji su ih „izumili”. Zasigurno vam je bar nekad palo na pamet saznati što sve ta pića sadrže i primjerice, zašto je upravo roska vodka najbolja, a francuska vina među najboljima. Donosimo vam popis sastojaka nekih od njih!

Vino, koje u prosjeku sadrži 13% alkohola, zasigurno dobro poznajete, kao i njegove sastojke. To je grožđe, skuhano pa i fermentirano. No, jeste li znali da svoje podrijetlo vuče iz Kine? Iako su jedni od najvećih proizvođača Francuska i Italija, nije strano da i Hrvastska ima djelić uloge u toj proizvodnji. Zanimljiva činjenica je i podatak da prosječna godišnja potrošnja vina u Hrvatskoj, po glavi stanovnika, iznosi oko 28 litara. 

Viski, čiji je postotak alkohola već nešto veći, oko 45%, ima nadasve zanimljiv korijen same riječi. Naime, radi se o skraćenom obliku riječi osquebaugh, što bi rastavljajući je na one staroirske dalo doslovan prijevod voda života. Prema tome, više nema srama ukoliko pretjerate, ipak pijete vodu života! Radi se od kukuruza, vode i kvasca koji se destilira. Takva smjesa, nakon što odstoji u bačvi neko vrijeme, može dati ono što nazivamo viski, a s obzirom o brandu koji ga predstavlja zaključivat ćemo o njegovoj kvaliteti. 

Vodka, s udjelom alkohola od 40 posto, sastoji se od krumpira ili čak žitarica pomiješanog s vodom te fermentiranog i destiliranog kvasca. Poznato je da postoje i brojne varijacije na temu, pa možete naići i na verzije vodke s grožđem, sojom ili rajčicom. Naziv potječe iz ruskog jezika, a označava njihov deminutiv za riječ voda. 

Jeste li čuli za arak? Riječ je o žestokom alkoholnom piću, okusa anisa. Količina alkohola u njemu kreće se od 40 do 80%. Podrijetlo riječi je arapsko, a u prijevodu znači znoj. Nije zastupljeno na europskom tržištu. Prvenstveno se pije u Siriji, Libanonu, Iraku, Iranu...  Kako se priprema? Potrebno je grožđe fermentirano na otvorenom, zatim destilirano uz dodatak anisa i vode. 

Komentari na članak

Vezani članci

15 znakova da imate problema s alkoholom

Ako se i vi otežano prisjećate proteklog vikenda, zapitajte se

15 znakova da imate problema s alkoholom

Lista razloga za 'popiti koju' prilično je dugačka. U svakom slučaju, sve se svodi na to da ispijanjem alkohola pokušavamo na neki način pobjeći od stvarnosti, uljepšati ju ili utjecati na nju.

studentska hrana - naslovna

„Pijana hrana“

Kojom hranom začiniti alkoholiziranje u inozemstvu?

Od dobre pijanke često nam se stvori „alkoholna rupa“ u trbuhu nakon koje bi pojeli i vola. Dok su kod nas popularni kebab, pizza i pekarski proizvodi, pogledajte što si uz alkohol vole pojesti studenti iz nekih drugih zemalja.

Čaše piva

Liječenje mamurluka

Što jesti prije i nakon burne noći?

Ako ste svjesni da ponekad nemate granice u ispijanju alkohola, donosimo vam savjete što jesti prije i nakon izlaska kako biste izbjegli mamurluk i cjelodnevno ležanje u krevetu.

Strah i prijezir

Nova aplikacija za testiranje fizičkih i psihičkih statusa

My Canary pokazuje kako se mijenjate pod utjecajem opojnih sredstava

Pomoću aplikacije možete relativno brzo procijeniti jeste li pretjerali u konzumaciji opojnih sredstva.

Jasna Ožanić

Ovako to rade Englezi

Oborili rekord u ispijanju Jäger "bombica"

Studenti su tradicionalno okupljanje odlučili iskoristiti za obaranje rekorda.