Zelene površine

Srećonoša grada Zagreba

Zagreb grad

Postoje brojne formule i simboli koji donose sreću. I glavni grad Republike Hrvatske ponosi se jednim simbolom koji zeleni njegov uži centar i poziva sve znatiželjne posjetitelje da mu se pridruže te ga istraže.

Vjeruje se kako brojni simboli, životinje, zanimanja i prirodne pojave donose sreću u životu. Tako su svi zasigurno upoznati sa srećom koju donosi bubamara, vilin konjic ili duga na nebu, simbolom svinje koja donosi financijsku sreću, djetelinom s četiri lista, sretnim brojem sedam, zečjom šapom, dimnjačarom i sl. No jeste li znali da je sastavni dio urbanističkoga dijela našega glavnoga grada potkova – simbol za koji se vjeruje da čuva dom, štiti njegova vlasnika i donosi mu sreću?

Zagrebačka, Zelena ili Lenuzzijeva potkova predstavlja najznačajniji urbanistički zahvat u povijesti hrvatske arhitekture. Ideja potkove pripisuje se hrvatskom urbanistu i arhitektu Milanu Lenuzziju s kraja 19. i početka 20. stoljeća. Obuhvaća uži centar Zagreba, i to Zrinjevac, Strossmayerov trg, Trg kralja Tomislava, Trg Ante Starčevića, Botanički vrt, Marulićev trg, Mažuranićev trg te Trg Republike Hrvatske. Navedeni se parkovi i trgovi vežu jedan na drugi i česta su turistička atrakcija i tura zbog ljepote, zelenila, kulturne baštine, ali i brojnih događanja koja se često odvijaju na njima.

Uživajte u prekrasnim fotografijama zagrebačke Zelene potkove:

Zrinjevac

Zrinjevac, Foto: Pinterest

Strossmayerov trg

Strossmayerov trg, Foto: Facebook

Trg kralja Tomislava

Trg kralja Tomislava, Foto: Pinterest

Trg Ante Starčevića

Trg Ante Starčevića, Foto: Pinterest

Botanički vrt

Botanički vrt, Foto: Pinterest

Marulićev trg

Marulićev trg, Foto: Pinterest

Mažuranićev trg

Mažuranićev trg, Foto: Pinterest

Trg Republike Hrvatske

Trg Republike Hrvatske, Foto: Pinterest

Članak je nastao u sklopu projekta Informiranje – pravo mladih koji provodi udruga SIK uz financijsku potporu Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Komentari na članak

Vezani članci

Balašević

Đorđe Balašević ponovno oduševio Zagreb

Pričat će deca o svetlima Lisinskog!

Zanesena publika puna četiri sata uživala je u pjesmama i anegdotama jednog od najvećih glazbenika s ovih prostora, panonskog mornara - Đorđa Balaševića.

Novi paviljoni na Savi

U potrazi za nepoznatim perverznjakom

Nepoznata osoba unosi strah među studentice

Nepoznati manijak napao je u noći s ponedjeljka na utorak stanarku Studentskog doma Stjepan Radić. Priča se brzo proširila i ispostavilo se da to nije izoliran slučaj.

KOZa: Kviz općeg znanja

KOZa: Kviz općeg znanja

Još jedna nedjeljna KOZa u Produkciji kulture Aplauz!

Ovo neuobičajeno kvizaško druženje pod vodstvom stand-up komičara Gorana Vugrineca Goca obiluje raznovrsnim kategorijama provjere znanja. 

1

Na današnji dan

Životni put Augusta Šenoe – od njemačkoga sina do „najzagrebačkijega" pisca

Na današnji je dan rođen August Šenoa, „otac" nekolicine najdražih nam likova Šenoina doba. Prisjetimo se velikoga imena hrvatske književnosti na 178. obljetnicu rođenja.

Klizanje

49. Zlatna pirueta Zagreba

Klizačke zvijezde u Zagrebu

Program Zlatne piruete obuhvaća žensko i muško natjecanje, natjecanje parova te ledeni ples. Među natjecateljicama su klizalačke zvijezde te višestruke pobjednice Ruskinja Elizaveta Tuktamysheva i talijanska senzacija Carolina Kostner.