Zelene površine

Srećonoša grada Zagreba

Zagreb grad

Postoje brojne formule i simboli koji donose sreću. I glavni grad Republike Hrvatske ponosi se jednim simbolom koji zeleni njegov uži centar i poziva sve znatiželjne posjetitelje da mu se pridruže te ga istraže.

Vjeruje se kako brojni simboli, životinje, zanimanja i prirodne pojave donose sreću u životu. Tako su svi zasigurno upoznati sa srećom koju donosi bubamara, vilin konjic ili duga na nebu, simbolom svinje koja donosi financijsku sreću, djetelinom s četiri lista, sretnim brojem sedam, zečjom šapom, dimnjačarom i sl. No jeste li znali da je sastavni dio urbanističkoga dijela našega glavnoga grada potkova – simbol za koji se vjeruje da čuva dom, štiti njegova vlasnika i donosi mu sreću?

Zagrebačka, Zelena ili Lenuzzijeva potkova predstavlja najznačajniji urbanistički zahvat u povijesti hrvatske arhitekture. Ideja potkove pripisuje se hrvatskom urbanistu i arhitektu Milanu Lenuzziju s kraja 19. i početka 20. stoljeća. Obuhvaća uži centar Zagreba, i to Zrinjevac, Strossmayerov trg, Trg kralja Tomislava, Trg Ante Starčevića, Botanički vrt, Marulićev trg, Mažuranićev trg te Trg Republike Hrvatske. Navedeni se parkovi i trgovi vežu jedan na drugi i česta su turistička atrakcija i tura zbog ljepote, zelenila, kulturne baštine, ali i brojnih događanja koja se često odvijaju na njima.

Uživajte u prekrasnim fotografijama zagrebačke Zelene potkove:

Zrinjevac

Zrinjevac, Foto: Pinterest

Strossmayerov trg

Strossmayerov trg, Foto: Facebook

Trg kralja Tomislava

Trg kralja Tomislava, Foto: Pinterest

Trg Ante Starčevića

Trg Ante Starčevića, Foto: Pinterest

Botanički vrt

Botanički vrt, Foto: Pinterest

Marulićev trg

Marulićev trg, Foto: Pinterest

Mažuranićev trg

Mažuranićev trg, Foto: Pinterest

Trg Republike Hrvatske

Trg Republike Hrvatske, Foto: Pinterest

Članak je nastao u sklopu projekta Informiranje – pravo mladih koji provodi udruga SIK uz financijsku potporu Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Komentari na članak

Vezani članci

Trg Petra Preradovića

Volonterska platforma poziva građane da sudjeluju

Inicijativa „Sloboda gradskim klupama“ u subotu u Zagrebu

U subotu, 5. travnja u 13 sati, volonterska platforma „1postozagrad“ organizirat će građansko oslobođenje najduže zagrebačke klupe pod nazivom „Sloboda gradskim klupama“.

Aplikacija Zagreb Be There

Upoznajte Zagreb na zanimljiv način

Nova aplikacija: Zagreb Be There

Turistička zajednica grada Zagreba lansirala je novu mobilnu aplikaciju Zagreb Be There koja posjetiteljima Zagreba predlaže različite tematske puteve za obilazak glavnoga grada Hrvatske, uz pomoć pametnih telefona.

prelog-ruzicka

Knjižnica u HAZU

Nobelovci Leopold L. Ružička i Vladimir Prelog dobili Memorijalnu sobu

Sobe sadržavaju različite dokumente i osobne stvari dvojice nobelovaca te će svojim multimedijskim postavom približiti posjetiteljima život i djelo Ružičke i Preloga.

Biljke i svirke

Interaktivni glazbeni festival

Botanički vrt postaje mala glazbena oaza

"Biljke i svirke" pretvorit će Botanički vrt u neobično koncertno odredište. Posjetitelji će kroz opuštenu šetnju otkrivati lokacije na kojima će uživati u glazbi i sami zasvirati na klavirima postavljenima po vrtu.

Tramvaj iznutra II

Novosti iz ZET-a

Od Zagreba do Velike Gorice možete putovati novim ZET-ovim polusatnim kartama

U Velikoj Gorici će se od 1. ožujka moći kupiti ZET-ova polusatna karta od četiri kune. Na taj način cijelo velikogoričko područje postaje jedna zona u kojoj se građani mogu voziti po najjeftinijoj cijeni.