Zelene površine

Srećonoša grada Zagreba

Zagreb grad

Postoje brojne formule i simboli koji donose sreću. I glavni grad Republike Hrvatske ponosi se jednim simbolom koji zeleni njegov uži centar i poziva sve znatiželjne posjetitelje da mu se pridruže te ga istraže.

Vjeruje se kako brojni simboli, životinje, zanimanja i prirodne pojave donose sreću u životu. Tako su svi zasigurno upoznati sa srećom koju donosi bubamara, vilin konjic ili duga na nebu, simbolom svinje koja donosi financijsku sreću, djetelinom s četiri lista, sretnim brojem sedam, zečjom šapom, dimnjačarom i sl. No jeste li znali da je sastavni dio urbanističkoga dijela našega glavnoga grada potkova – simbol za koji se vjeruje da čuva dom, štiti njegova vlasnika i donosi mu sreću?

Zagrebačka, Zelena ili Lenuzzijeva potkova predstavlja najznačajniji urbanistički zahvat u povijesti hrvatske arhitekture. Ideja potkove pripisuje se hrvatskom urbanistu i arhitektu Milanu Lenuzziju s kraja 19. i početka 20. stoljeća. Obuhvaća uži centar Zagreba, i to Zrinjevac, Strossmayerov trg, Trg kralja Tomislava, Trg Ante Starčevića, Botanički vrt, Marulićev trg, Mažuranićev trg te Trg Republike Hrvatske. Navedeni se parkovi i trgovi vežu jedan na drugi i česta su turistička atrakcija i tura zbog ljepote, zelenila, kulturne baštine, ali i brojnih događanja koja se često odvijaju na njima.

Uživajte u prekrasnim fotografijama zagrebačke Zelene potkove:

Zrinjevac

Zrinjevac, Foto: Pinterest

Strossmayerov trg

Strossmayerov trg, Foto: Facebook

Trg kralja Tomislava

Trg kralja Tomislava, Foto: Pinterest

Trg Ante Starčevića

Trg Ante Starčevića, Foto: Pinterest

Botanički vrt

Botanički vrt, Foto: Pinterest

Marulićev trg

Marulićev trg, Foto: Pinterest

Mažuranićev trg

Mažuranićev trg, Foto: Pinterest

Trg Republike Hrvatske

Trg Republike Hrvatske, Foto: Pinterest

Članak je nastao u sklopu projekta Informiranje – pravo mladih koji provodi udruga SIK uz financijsku potporu Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Komentari na članak

Vezani članci

Muzej iluzija pretvara se u Muzej realnosti

Suradnja Muzeja iluzija i UNICEF-a

Odvažite se iskusiti realnost u Muzeju iluzija

Muzej iluzija danas i sutra pretvara se u Muzej realnosti, i to prvi u svijetu. Ulaz je besplatan za sve posjetitelje!

World in a City

Učite strane jezike od izvornih govornika

AIESEC ponovno organizira projekt "World in a City"

Tijekom razdoblja od 5 tjedana, sudionici će imati priliku dobiti konkretno znanje i razviti svoje komunikacijske vještine kroz interaktivni rad sa stranim studentima volonterima.

ZA GRAD

Politička stranka ZA GRAD

INTERVJU: Besplatne knjige na Zrinjevcu i ljuljačke na Črnomercu najnovije su akcije mladenačke političke stranke

Političku stranku ZA GRAD čine mladi ljudi koji unose promjene u grad Zagreb s namjerom da učine život njegovih građana kvalitetnijim i ugodnijim.

Iseljenički kongres

23. - 26. lipnja

U lipnju nas očekuje prvi Iseljenički kongres u Zagrebu

Organizatori se nadaju kako će ovaj Kongres rasvijetliti neke probleme, poput teškoće komunikacije hrvatskih iseljeničkih zajednica i hrvatskog političkog i gospodarskog sektora, kao i kritički upozoriti na manjak određenih institucija i ureda za nacionalnu politiku spram hrvatskog iseljeništva.

Jasna Ožanić

Istraživanje i razvoj

Počinje mjesec inovacija

Sveučilište u Zagrebu ovaj će mjesec obilježiti predavanjima o znanosti i inovacijama.