Neverbalna komunikacija

Sedam pogrešaka u govoru tijela koje druge mogu udaljiti od vas

Neverbalna komunikacija

Nemojte si dopustiti da govorom tijela pokazujete nervozu i nedostatak samopouzdanja. Ispravite pogreške i zadivite potencijalnog poslodavca ili partnera!

Često nismo svjesni kako govor tijela može imati velik utjecaj na dojam koji ostavljamo na drugu osobu. Sigurno ste barem jednom bili uvjereni da je sve prošlo odlično na izlasku ili razgovoru za posao, no nikad niste primili povratni poziv.

Razlog za to možda se krije u govoru tijela kojim ste poslali pogrešne signale potencijalnom poslodavcu ili partneru. Saznajte u čemu ste točno pogriješili i držite se naših jednostavnih savjeta kako vam se takva situacija ne bi ponovila.    

Neprestano vrpoljenje

Kada se prilikom razgovora neprestano vrpoljimo ili premještamo težinu s jedne noge na drugu, odajemo vlastitu nervozu i uznemirenost. Takvim ponašanjem možemo zbuniti sugovornika i odvratiti mu pažnju. Ako se vrpoljimo na razgovoru za posao, poslodavac može smatrati da nismo zainteresirani ili da se žurimo na drugi dogovor. U takvim situacijama pokušajte se smiriti s nekoliko dubokih udaha ili slušanjem omiljene glazbe netom prije sastanka.

Križanje ruku i nogu

Križanje ruku i nogu još je jedan način povlačenja u sebe. Stvara se dojam da smo nedostupni ili nezainteresirani za temu o kojoj se govori. Isto se može smatrati ako nešto stavite ispred gornjeg dijela tijela, na primjer ako grčevito držite torbicu u krilu. Kada dođete na razgovor za posao, raskomotite se i odložite nepotrebne predmete te se okanite navike križanja ruku i nogu.

Sjedenje prekriženih nogu, FOTO: Flickr/Gideon

Oponašanje tuđih pokreta

Može zvučati čudno, ali kada oponašate sugovornika i njegove pokrete, podsvjesno se stvara veza između vas. Radi se o malim pokretima, na primjer kada sugovornik podigne čašu i vi je podignite. Kada osoba nagne glavu isto kada i vi ili istovremeno prekriži noge, to je znak da razgovor ide u pravom smjeru i da se stvara dobra povezanost. Nemojte nikako pretjerivati u takvim gestama jer ćete sugovornika otjerati od sebe.

Pogrbljeno držanje

Ako vam često govore da se ispravite i sjedite uspravno, vrijeme je da ozbiljno shvatite te savjete. Pogrbljeno držanje može poprilično loše utjecati na vašu kralježnicu i disanje te uzrokovati niz zdravstvenih problema. Također, lošim držanjem pokazujete nedostatak samopouzdanja. Ispravite se i gledajte ravno, a ne u zemlju. Tako ćete zračiti snagom i energijom.

Povlačenje u sebe

U situacijama u kojima smo izvan vlastite zone udobnosti, znamo se povlačiti u sebe i zauzimati što manje prostora. Takvim ponašanjem jasno pokazujete da vam je neugodno i zatvarate se od svijeta. Time također pokazujete nedostatak snage i samopouzdanja, što si ne smijete dozvoliti. U ovom slučaju također je važno da se pokušate opustiti. Duboko udahnite, ispravite se i nemojte se bojati zauzeti prostor. 

Povlačenje u sebe, FOTO: Flickr/Ilz west

Izbjegavanje kontakta očima

Kontakt očima je važan ako želite uspostaviti povezanost sa sugovornikom. Kada izbjegavate pogledati osobu u oči, odajete nesigurnost i nezainteresiranost za razgovor. Stoga, pratite razgovor i slušajte sugovornika. Zanimanje možete pokazati ako zadržite malo dulji kontakt očima te kimanjem glave i podizanjem obrva.

Skrivanje ruku

Ruke nipošto nemojte staviti u džep, iza leđa ili uvlačiti ispod nogu kada sjedite jer time signalizirate drugima da nešto skrivate i da vam ne mogu vjerovati. Ispružite ruke i dlanove okrenite prema gore. Tako ćete pokazati da ste otvoreni i zainteresirani za razgovor. Otvorenost i pristupačnost možete pokazati i ako prema sugovorniku okrenete stopala. Time dajete do znanja da ne namjeravate otići nego da vas zanima tema razgovora i želite čuti više.

Komentari na članak

Vezani članci

spavanje

Zašto prestati?

Ne idite u krevet sa svojim mobilnim telefonima

Sve više osoba, osobito mladih, nosi mobitele sa sobom kad odlazi na spavanje. Znanstvenici upozoravaju na moguće negativne posljedice takve navike na zdravlje.

Emocionalna inteligencija

Savjeti za sretan i ispunjen život

Sedam aktivnosti koje emocionalno inteligentni ljudi izbjegavaju

Brojna su istraživanja pokazala da osobe s većom emocionalnom inteligencijom imaju više uspjeha u svim aspektima života. Donosimo vam popis aktivnosti i situacija koje trebate izbjegavati kako biste i vi profitirali u životu.

Ljubavni par

Ljubavni savjeti

Šest savjeta zbog kojih ćete biti još bolji partner u vezi

Donosimo nekoliko savjeta s kojima ćete svoju vezu dići na još višu razinu i učiniti ju boljom i uspješnijom.

https://pixabay.com/en/digital-art-artwork-together-couple-398342/

Ljubavni savjeti

Prema ekspertima dvije stvari mogu spastiti nestabilnu vezu

Pred prekidom ste, ali očajnički želite spasiti svoju vezu. Stručnjaci govore o dva koraka koja će vam značajno pomoći u naumu.

Čudni filmovi

Filmska potraga za smislom života

Čudni i bizarni filmovi koji potiču na promišljanje o životu

Futuristički filmovi, "pomaknuti" mjuzikli, psihološki trileri, sve su to filmovi koji tjeraju na velika promišljanja o svijetu, smislu života i traženje odgovora na pitanje – što je bilo prvo, kokoš ili jaje.