Ponovno s obitelji

Razlozi zbog kojih studenti žale što su otputovali kući za blagdane

Putne torbe i koferi

Božićni blagdani dolaze, što znači da studenti putuju kući. Sama pomisao na dom mami osmijeh na lice, no ima i nekih stvari zbog kojih požale što su se vratili.

Kad god se približavaju blagdani, studentima dolazi vrijeme za put kući. Božićni blagdani koji upravo dolaze omogućavaju ti malo duži period za ostanak kod svojih. Ponovno ćeš vidjeti obitelj, rođake, susjede i stare prijatelje. Promijenit ćeš kuhinju, konačno ćeš imati svoju sobu umjesto gužvanja u studentskom domu, bezbrižno ćeš uključiti grijanje na najjače. Sve su to dobre stvari koje donosi boravak kod kuće, no postoje i loše stane odlaska kući, a mi ih donosimo u nastavku.

Nedostatak privatnosti

Otkad si na fakultetu, privikao si se da sam sebe zbrinjavaš, ne polažeš nikome račune kamo ideš, što si kupio, što radiš, no dolaskom kući sve se promijeni. Bilo bi krajnje čudno da izađeš bez riječi, a čak i da počneš raditi nešto po svom, a da najprije ne izneseš svoje namjere. Vrijeme samo za tebe, koje ti je kad si na faksu svakidašnjica, doma ne postoji.

Opravdavanje

Neizostavno je da se opravdavaš, bilo roditeljima, bilo starim prijateljima kad odeš s njima na kavu. Iako ne želiš to, tvoj govor svejedno tako zvuči. Razlog je jednostavan: kad te pitaju jesi li našao dečka ili curu, osjećaš se posramljeno jer je tvoj odgovor opet ne. Zato smišljaš eufemizme ili pak laži, kako za ovaj primjer tako i za još mnogo ostalih. 

Vraćanje na dijalekt

Svakodnevnim dodirom s ljudima iz drugih područja Lijepe Naše privikneš se na nešto slično standardnom hrvatskom jeziku. Normalno je da ti neki dijelovi tog jezika ostanu u govoru. No kad se vratiš kući i izleti ti takvo nešto, tvoji te ismiju i istodobno osude da si zaboravio jezik svojih predaka. Zato u vlaku ili autobusu izvodiš govorne vježbe da se ne bi slučajno našao kakav uljez u tvom govoru prilikom razgovora kod kuće.

Dok si pod mojim krovom

Vrijeme na faksu učinilo je svoje i zaboravio si već kako je biti pod nečijim krovom. Zato bi inače uzeo tanjur i sjeo ispred televizora, ali kod kuće moraš sjediti za stolom. Inače bi uzeo par komadića čokolade pa tek onda otišao u menzu, no doma je zakonom zabranjeno uzimanje slatkiša prije ručka ili večere. Na takve stvari treba se opet navikavati.

Dosada

Mamina ti je kuhinja ponovno postala ništa posebno, tvoja ti je soba od nove postala stara, a rođaka i susjeda dosta si se nagledao. Polagano se pojavljuje osjećaj žaljenja za studentskim danima koji ti se čine kao da se nalaze daleko u prošlosti. Prisjećajući se dogodovština i ekipe s faksa, praznici ti prolaze u dosadi.

Žaljenje za povratkom

Ovo se odnosi na studente koji osjećaju suprotno dosadi. Njima je kod kuće neprocjenjivo lijepo. Vezanost uz obitelj ili dečka, odnosno curu stvara im teret pri povratku na faks. Zato je za njih jedino ovo loša strana odlaska kući: moraju se vratiti u grad studiranja i napustiti svoju kućicu, svoju slobodicu. 

Komentari na članak

Vezani članci

Sila se budi

„Ratovi zvijezda“

„Sila se budi“ dosegla milijardu dolara zarade u samo 12 dana

„Sila se budi“ je trenutno u svijetu zaradila oko 1,1 milijardi dolara, no jednom kada doživi premijeru u Kini, mnogi stručnjaci vjeruju kako će se popesti na sam vrh ljestvice filmova s najvećom zaradom u povijesti. 

Travel

Što NE raditi u stranim zemljama

Kako biti idealan turist?

Iako su studentske godine najidealnije za putovanje u što više zemalja, treba biti pažljiv pri susretanju s novim kulturama kako ne biste uvrijedili svog domaćina. Ili završili u zatvoru.

Home alone

Na današnji dan

25 godina otkako je Kevin ušao u srca američke javnosti

Razni su vjesnici predbožićnog vremena, ali u televizijskom programu jedan je konstanta. Film Sam u kući prije 25 godina prikovao je Amerikance i Kanađane za kinosjedalice, baš kao što nas i danas uveseljava s malih, i malo većih ekrana.

Urbana mladež

Promicanje mobilnosti

Urbana mladež vodi vas na besplatan put oko svijeta

Projektni menadžer za Erasmus projekte Roberto Mesir ove će vam nedjelje u Kulturnom centru Dubrava predstaviti ideje i načine za besplatno putovanje svijetom.

Sjedenje prekriženih nogu

Kvalitetan odmor

Istraženo zašto je studentima teško spavati u (ne)udobnosti sjedala na putovanju doma

Vjerujemo da ste se nekad tijekom putovanja do kuće zapitali zašto je tako teško uspostaviti dobar i kvalitetan san u sjedećem položaju. Ako ste mislili da je to zbog neudobnosti sjedala, bili ste u krivu.