Rezultati istraživanja

Pomaže li vam alkohol da bolje govorite strani jezik?

Zdravica, vino

Skupini od 15 Nijemaca, koji su prije toga duže vrijeme učili nizozemski, ponuđeno je da piju votku s Bitter lemonom ili vodu. Nakon toga trebali su komunicirati na nizozemskom, dok ih je dvoje izvornih govornika slušalo i pritom ocjenjivalo izgovor, gramatiku, vokabular i argumente.

Volite strane jezike, ali koliko god učili i trudili se, kad trebate progovoriti uhvati vas trema i jednostavno ne pokažete najbolje od sebe? Isto tako volite s vremena na vrijeme nazdraviti s društvom?

Rezultati novog istraživanja pokazuju da osobe koje popiju malo prije razgovora govore bolje na stranom jeziku od onih trijeznih – tako barem tvrdi Fritz Renner i njegov tim sa Sveučilišta u Maastrichtu koji je proveo istraživanje. S druge strane, psiholog Hans Rutger Bosker nije sudjelovao u istraživanju i, štoviše, sumnja u njegovu ispravnost.

 

IZVOR: Imgur

Grupi od 15 Nijemaca, koji su prije toga duže vrijeme učili nizozemski, ponuđeno je da piju votku s Bitter lemonom ili vodu. Nakon toga trebali su komunicirati na nizozemskom dok ih je dvoje izvornih govornika slušalo i pritom ocjenjivalo izgovor, gramatiku, vokabular i argumente. Napominjemo da je grupi koja je pila alkohol izmjereno u prosjeku 0,4 promila alkohola u krvi - samo da usporedimo sa zakonom naše države, prema kojem je najviša dopuštena količina alkohola u krvi vozača 0,5 promila.

Rezultati istraživanja bili su iznenađujući. Naime, Nizozemci su rekli da je izgovor skupine koja je pila alkohol bio bolji od skupine koja je pila samo vodu. No, Max Planck, sa Instituta za psiholingvistiku u Nijmengu, pronašao je dvije slabosti ovog istraživanja:

  • Tvrdnje istraživača temelje se na procjeni dvaju izvornih govornika nizozemskog jezika, a ne na objektivnim kriterijima
  • Može se pretpostaviti da se u skupini osoba koje su pile alkohol nalaze osobe koje općenito govore bolje od osoba iz druge skupine

Da bi se ove tvrdnje uistinu potvrdile, potrebno je, dakle, izabrati veću skupinu ispitanika i ocjenjivača koji bi prema točno utvrđenim kriterijima ocjenjivali izgovor. Istraživači tvrde da alkohol rješava i strah od govorenja, što bi značilo da bi ispitanci trebali imati veći vokabular i biti gramatički točniji što u ovom istraživanju nije potvrđeno.

Iako ono nije provedeno u skladu sa svim kriterijima, sudionici su se barem zabavili. A vi probajte, pa nam javite!

Komentari na članak

Vezani članci

Druženja na poslu

Putokaz do uspjeha

Ljudi koji ne znaju prihvatiti kritiku manje su uspješni

Ne znate prihvatiti kritiku. Reći ćete da znate, čak i jako dobro, ali priznajte (barem sebi) da vas zaboli. I kada to ne pokažete vanjštinom, iznutra bjesnite.

Maraton karijera 2019, ljudi, Hrvatski studiji

Treća postaja Maratona karijera

Pružen uvid u stanje na tržištu rada u području odnosa s javnošću

Maraton karijera se 20. ožujka zaustavio na Hrvatskim studijima gdje su dvije gošće, PR stručnjakinje, održale poučna i zanimljiva predavanja o komunikaciji kao pozivu i influencer marketingu pred punom dvoranom.

Isto

Međuljudski odnosi

5 savjeta za pouzdanu komunikaciju s nepouzdanim osobama

Iako prijateljstva biramo sami, ne biramo osobe kojima ćemo biti okruženi. Stoga je važno naučiti nositi se s nepouzdanima.

Projekt

„Communication Matters TC III”

Komunikacijski trening u Budimpešti za aktivne u udrugama

U Budimpešti će se od 22. do 28. travnja održati trening komunikacije i diseminacije. Prijave sudionika zaprimaju se do 18. veljače.

studentska hrana - naslovna

„Pijana hrana“

Kojom hranom začiniti alkoholiziranje u inozemstvu?

Od dobre pijanke često nam se stvori „alkoholna rupa“ u trbuhu nakon koje bi pojeli i vola. Dok su kod nas popularni kebab, pizza i pekarski proizvodi, pogledajte što si uz alkohol vole pojesti studenti iz nekih drugih zemalja.