Rezultati istraživanja

Pomaže li vam alkohol da bolje govorite strani jezik?

Zdravica, vino

Skupini od 15 Nijemaca, koji su prije toga duže vrijeme učili nizozemski, ponuđeno je da piju votku s Bitter lemonom ili vodu. Nakon toga trebali su komunicirati na nizozemskom, dok ih je dvoje izvornih govornika slušalo i pritom ocjenjivalo izgovor, gramatiku, vokabular i argumente.

Volite strane jezike, ali koliko god učili i trudili se, kad trebate progovoriti uhvati vas trema i jednostavno ne pokažete najbolje od sebe? Isto tako volite s vremena na vrijeme nazdraviti s društvom?

Rezultati novog istraživanja pokazuju da osobe koje popiju malo prije razgovora govore bolje na stranom jeziku od onih trijeznih – tako barem tvrdi Fritz Renner i njegov tim sa Sveučilišta u Maastrichtu koji je proveo istraživanje. S druge strane, psiholog Hans Rutger Bosker nije sudjelovao u istraživanju i, štoviše, sumnja u njegovu ispravnost.

 

IZVOR: Imgur

Grupi od 15 Nijemaca, koji su prije toga duže vrijeme učili nizozemski, ponuđeno je da piju votku s Bitter lemonom ili vodu. Nakon toga trebali su komunicirati na nizozemskom dok ih je dvoje izvornih govornika slušalo i pritom ocjenjivalo izgovor, gramatiku, vokabular i argumente. Napominjemo da je grupi koja je pila alkohol izmjereno u prosjeku 0,4 promila alkohola u krvi - samo da usporedimo sa zakonom naše države, prema kojem je najviša dopuštena količina alkohola u krvi vozača 0,5 promila.

Rezultati istraživanja bili su iznenađujući. Naime, Nizozemci su rekli da je izgovor skupine koja je pila alkohol bio bolji od skupine koja je pila samo vodu. No, Max Planck, sa Instituta za psiholingvistiku u Nijmengu, pronašao je dvije slabosti ovog istraživanja:

  • Tvrdnje istraživača temelje se na procjeni dvaju izvornih govornika nizozemskog jezika, a ne na objektivnim kriterijima
  • Može se pretpostaviti da se u skupini osoba koje su pile alkohol nalaze osobe koje općenito govore bolje od osoba iz druge skupine

Da bi se ove tvrdnje uistinu potvrdile, potrebno je, dakle, izabrati veću skupinu ispitanika i ocjenjivača koji bi prema točno utvrđenim kriterijima ocjenjivali izgovor. Istraživači tvrde da alkohol rješava i strah od govorenja, što bi značilo da bi ispitanci trebali imati veći vokabular i biti gramatički točniji što u ovom istraživanju nije potvrđeno.

Iako ono nije provedeno u skladu sa svim kriterijima, sudionici su se barem zabavili. A vi probajte, pa nam javite!

Komentari na članak

Vezani članci

Predavanje

Česte pogreške

Akademsko snalaženje 101: Kako profesoru napisati „e-mail”?

Kako bismo spriječili buduće probleme koji se javljaju kod pisanja e-mailova profesorima, donosimo vam savjete koji će vam zasigurno pomoći u takvim situacijama.

Isto

Stjecanje iskustva

Putovanje kao način razvoja vještine dobrog komuniciranja

Komunikacija je važan dio života svakoga čovjeka te je potrebna u svim područjima života. Prednosti koje putovanje nosi sa sobom višestruke su, ali gotovo su sve povezane s razvijanjem komunikacijskih vještina i izgrađivanjem ispunjenog života.

Alkoholrekordi

Zanimljivosti

Povijest nastanka nekih od danas najpopularnijih pića

Pivo se našlo i u prvom pisanom zakoniku na svijetu, Hamurabijevu zakoniku. U njemu stoji pravilo da pivo ne smije sadržavati previše vode i da se ne smije prodavati po previsokoj cijeni.

studentska hrana - naslovna

„Pijana hrana“

Kojom hranom začiniti alkoholiziranje u inozemstvu?

Od dobre pijanke često nam se stvori „alkoholna rupa“ u trbuhu nakon koje bi pojeli i vola. Dok su kod nas popularni kebab, pizza i pekarski proizvodi, pogledajte što si uz alkohol vole pojesti studenti iz nekih drugih zemalja.

Strani jezici

Engleski, njemački ili francuski jezik

Klub mladih Osijek počeo s organizacijom tečajeva stranih jezika

Klub mladih Osijek organizira tečajeve engleskog, njemačkog i francuskog jezika. Predavanja će se održavati dva puta tjedno po dva školska sata, a prijave se primaju do 11. studenog.