Najdeblja ispitna literatura

Pobjednik u kategoriji najopsežnije literature jest…

Učenje

Neke od najdebljih knjiga koje spadaju na popis literature jedva su dočekale svojih pet minuta.

Kako bismo se približili kraju svoga akademskog putovanja i diplomirali, svakodnevno se družimo s obveznom, a nešto rjeđe i s preporučenom literaturom. Iako se često žalimo jedni drugima na broj stranica koje moramo pretočiti u svoj mozak, vjerojatno niste čuli za sve pripadnike popisa najdeblje ispitne literature. Ako svoju literaturu ne pronađete ovdje, pripadate skupini sretnika koji svoj vid ne moraju izgubiti već prilikom prvog iščitavanja ispitnog materijala. S druge strane, ako vaša literatura obara rekorde po veličini, vidjet ćete da niste sami.

Tri fakulteta dominiraju na samom vrhu kada je riječ o kilometarskoj literaturi. To su filozofski i pravni fakultet te medicina. Međutim, ni ekonomija nije daleko iza njih. Počnimo laganije. Biblija kao književnost knjiga je koja u svojih 715 stranica studentima kroatistike omogućuje upoznavanje s književnim vrijednostima Biblije. Vjerovali ili ne, ova literatura pripada izbornom predmetu, a ne treba zanemariti ni činjenicu da sama Biblija ima oko 1300 stranica. Samuelsonova Ekonomija knjiga je od 755 stranica. Studenti se ekonomije njome uvode u moderna ekonomska načela s oduševljenjem u očima.

FOTO: Unsplash

Međutim, možda sedamstotinjak stranica ipak ne zvuči tako strašno. Opći religijski leksikon literatura je izbornog predmeta na Fakultetu političkih znanosti. Iako su samo odabrana poglavlja dio obvezne literature, sa svoje 1062 stranice ulijeva strah od budućnosti i umanjuje vjerojatnost za polaganjem ispita. Još uvijek nismo spomenuli niti jedan udžbenik kojim se medicinari druže već od početka studija. Guytonova Medicinska fiziologija teška je čak 1113 stranica, dok je jedan od rekordera i Interna medicina sa svojih nestvarnih 1720 stranica. Uz najopširniju literaturu i studiranje u trajanju od minimalno šest godina, ne bismo se čudili kada bi doktori knjige zaobilazili u širokom luku nakon studiranja.

Vratit ćemo se nakratko na Fakultet političkih znanosti. Haralambosova Sociologija u 1116 stranica omogućuje savladavanje, ni manje ni više, izbornog predmeta. Možda biste trebali proučiti i koliko je opsežna literatura za neki predmet prije nego ga upišete. Opće je poznato da je literatura rijetko tanka na Pravnom fakultetu. Navest ćemo nekoliko pozamašnijih knjiga. Stvarno pravo sastoji se od dva sveska i 1566 stranica, dok je jedna od najopsežnijih knjiga s čak 1683 stranice Pravo društava, Društva kapitala, Svezak I. – Dioničko društvo.

Na samom su vrhu, nimalo iznenađujuće, studenti Filozofskog fakulteta. Šest svezaka Krležologije u 2259 stranica studentima omogućuje upoznavanje  s životom ovog velikog književnika. Vjerojatno ga ni najbliži prijatelji nisu tako dobro poznavali. Naposljetku, na kolegiju Prapovijest hrvatskih zemalja jedna je stavka s popisa obvezne literature Praistorija jugoslavenskih zemalja u 5 svezaka i nevjerojatnih 3572 stranice.

Puno je informacija i stranica u svim navedenim knjigama i zaista je nevjerojatno koliko znanja možemo upiti u kratkom vremenu tijekom studiranja. Muke mučimo s dugačkom literaturom, ali nekako ju na kraju savladamo. Koliko vam se god gadile tisuće stranica koje morate učiti kako biste položili ponekada samo jedan predmet, morate ipak biti svjesni da živimo u vrlo dobrom vremenu, kada nam je sva literatura lako dostupna.

Komentari na članak

Vezani članci

Naslovna

Čitam, pa što?

10 čudnih navika knjiških moljaca koje „obični smrtnici“ ne razumiju

Donosimo vam 10 navika knjiških moljaca koje se ljubiteljima čitanja čine posve razumljivima, a promatračima sa strane vjerojatno malčice čudnima.

Djevojka s laptopom

Pristup stručnoj literaturi

Čitateljima Studentskog.hr popusti od 70 posto u elektroničkoj knjižari Ebook024.com

Omogućen je pristup literaturi za vaše seminarske i diplomske radove – sve na jednom mjestu, u bilo koje vrijeme, bez čekanja u redovima. Polažite ispite s lakoćom!

Popusti na Interliberu 2013

Izvještaj sa 36. Interlibera

Osvježenje i olakšanje za knjigoljupce

Unatoč krizi, zanimljiv je veliki odaziv građanstva čemu svjedoči i veliki broj autobusa ispred Velesajma. Lijepo je vidjeti veliku količinu ljudi koja usprkos digitalizaciji i popularizaciji tableta nije zaboravila na izgled prave knjige te i dalje prakticira okretanje papirnatih stranica.

Klub Zona: Kutak za učenje

Ispitno razdoblje

Klimatiziran prostor za učenje i kava – besplatno za splitske studente

– Blizu su Marjan i Riva, besplatna je kava, a ima mira. – zaključak je studentice koja već nekoliko ispitnih rokova uči u prostorijama Kluba Zona.

razmjena knjiga

Bookcrossing SIK-a

FOTO: Knjigoljupci pročitane naslove zamijenili novima

„Bookcrossing” SIK-a zainteresirao je brojne posjetitelje. Knjigoljupci su razmijenili brojne naslove, ali su i čuli ponešto o povijesti ovakvih događaja te su zaigrali kviz vezan uz hrvatske književnike.