Psihologija

Pet korisnih savjeta za podizanje samopouzdanja

https://pixabay.com/photos/people-woman-travel-adventure-trek-2591874/

Znati svoje mane i još uvijek vjerovati u sebe nije jednostavno. Život pred pojedinca postavlja mnoge izazove pa je teško održati samopouzdanje; kako bismo ga zadržali u najtežim trenucima prethodno ga je potrebno izgraditi na čvrstim temeljima. Donosimo pet savjeta za podizanje samopouzdanja.

Svi ljudi prolaze razdoblje vlastitog razvitka, a samim time i nesigurnosti. Samopouzdanje se gradi i stvara godinama, potrebno je ulagati u sebe te ne dopustiti da nas kritički glas u nama u potpunosti nadglasa. Spoznati sebe, znati tko smo i prihvatiti da imamo mane nužno je kako bismo se mogli kretati u pravom smjeru i postati samopouzdane osobe.

Praćenje uspjeha

Svaki pojedinac zna da je u određenim stvarima iznimno dobar – važno je svoju energiju ulagati u svoje prednosti i bilježiti uspjehe. Podsjećanje na prijašnja ostvarenja čini ljude produktivnima, pozitivnima i sigurnima u sebe.

Samostalno putovanje

Putovanje u društvu zabavno je, no putovati sam odlično je za podizanje samopouzdanja. Susretanje s nepoznatim lokacijama, kulturama i ljudima prisilit će čovjeka na snalaženje, komunikaciju i izvesti ga iz zone komfora. Većina je ljudi prijateljski raspoložena, stoga je potrebno osloboditi se straha od komunikacije s nepoznatima.

Testiranje vlastitih mogućnosti

Važno je dokazivati se samom sebi. Nadilaženje vlastitih mogućnosti jedan je od načina da osoba ponovno vrati vjeru u sebe i podigne samopouzdanje. Osvajanje planinskog vrha naporan je zadatak, ali pruža osjećaj olakšanja, zadovoljstva, moći i snage.

Govor tijela

Osobe koje nemaju samopouzdanja često će svojim tijelom podsvjesno pokazivati znakove vlastite nesigurnosti – prekrižene ruke, noge, izbjegavanje kontakta očima i nervozno tapkanje ne ostavljaju dobar dojam. Potrebno je zadržati upravno držanje, osmijeh, održavati kontakt očima te govoriti polako i sigurno.

Grupne sportske aktivnosti

Sposobnost za funkcioniranje u timu razvija se preko sudjelovanja u grupnim sportskim aktivnostima – na komunikaciji i suradnji može se poraditi uz dobro društvo i grupni sport po vlastitom izboru. Osoba postaje sigurnija u sebe, donosi odluke i razvija povezanost s timom.

Komentari na članak

Vezani članci

SPIRI

Psiholozi pozivaju na kritičko mišljenje

Riječki studenti psihologije pripremaju novo izdanje kongresa SPIRI

Udruga Psirius organizira treći Regionalni susret studenata psihologije SPIRI koji će se održati u svibnju, a naglasak je ovoga puta stavljen na kritičko mišljenje.

Osmijeh

Okupljanje u kinu Tuškanac

PerspektivA – drugačija konferencija mladih psihologa

Vođena mišlju da znanost, stručnost, jačanje struke i suradnja unutar struke nikako ne smiju ovisiti o financijskoj situaciji onih koji je čine, održat će se potpuno drugačija konferencija psihologa. Ako ste jedan od onih koji teže za promjenama, prijavite se za sudjelovanje.

https://pixabay.com/illustrations/result-excuse-me-failure-3236280/

Životni stil

12 savjeta za balansiranje obveza i privatnog života

Donosimo vam 12 savjeta za balansiranje privatnog života i obveza kako biste ostali zdravi i motivirani za daljnji napredak.

Avion

Jednostavnije nego što mislite

Let zrakoplovom ne mora biti prava noćna mora

Božićni praznici idealni su za putovanje. Razmišljate autobusom jer je najjeftinije, ali ne da vam se čekati na granici, niti gužvati u njemu pa je najbolje zrakoplovom. Nikad niste letjeli i strah vas je, ali nemate se čega bojati jer let u oblacima mačji je kašalj.

Kenan Crnkić

Predstavljanje knjige

Motivacijski stručnjak Kenan Crnkić otkriva 7 tajni uspjeha

Znate li da vaš uspjeh i sreća ovise samo o vama? Besplatno posjetite svojevrsno predavanje koje vam može promijeniti život.